Mielinauhan 2025 kampanjakasvo, Suomen eturivin artisteihin kuuluva Jenni Vartiainen, haluaa olla puhumassa mielenterveystyön puolesta ja antaa kasvonsa Mielinauha-kampanjalle. Elämänkokemus on osoittanut Vartiaiselle, että kaikkien elämässä tulee vaikeita hetkiä. Silloin on tärkeää, että apua on saatavilla.
Mielinauha on MIELI ry:n kampanja, jolla kerätään 1.4.–30.6.2025 varoja mielenterveyden edistämiseen ja kriisityöhön Suomessa
Näytä tukesi – kanna vihreää Mielinauhaa
Liekki loistaa meissä kaikissa. Välillä kirkkaan valkoisena, välillä lepattavana ja hauraana. Kantamalla Mielinauhaa pidät yllä niiden liekkiä, joiden taakka on yksin liian raskas kantaa.
Ostamalla nauhan näytät valoa ja annat tukea niille, jotka juuri nyt sitä eniten tarvitsevat.
Mielinauhan kantajana annat avun elämän kriiseissä ja tuet mielenterveyttä. Jaa kuva itsestäsi ja Mielinauhasta somessa. Voit myös kertoa, mikä saa sinun elämänliekkisi syttymään, jos elämässä on vaikeampi hetki. Somessa tägää @mielenterveys #mielinauha
Ei anneta yhdenkään liekin hiipua!
KAMPANJAN SIVUT: MIELINAUHA.FI
Työikäisten suomalaisten mielenterveys on edelleen huonommalla tasolla kuin ennen koronaa
Suomalaisten työikäisten mielenterveys ei ole kohentunut koronaa edeltävälle tasolle. Merkittävää psyykkistä kuormittuneisuutta on viidesosalla työikäisistä.
Joka kymmenes on todennäköisesti työuupunut ja kohonnut riski työuupumukseen koskee joka neljättä.
Vaikka uusimmissa selvityksissä mielenterveyssyistä johtuvien sairauspoissaolojen määrän pitkäaikainen kasvu onkin tyrehtynyt, ahdistuneisuus on yleistynyt ja stressitasot nousseet kaikissa ikäryhmissä.
Tarve mielenterveyden tukemiselle on valtava
”MIELI ry:n tavoite on, että mielenterveyden suunta saadaan käännettyä, ja että yhä useampi saa tukea oman ja läheistensä mielenterveyden vahvistamiseen sekä apua ongelmiin ajoissa ja ilman kynnystä. Ehkäisevä työ on tehokkainta, sillä se vähentää merkittävästi yhteiskunnan mielenterveyskustannuksia”, toteaa MIELI ry:n toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi.
Mielenterveyden häiriöt vaikuttavat sekä kansalaisten hyvinvointiin ja toiminta- ja työkykyyn että kansantalouteen. OECD arvioi jo vuonna 2018 eli ennen koronapandemiaa mielenterveyden häiriöiden maksavan Suomelle vuosittain noin yksitoista miljardia euroa. Summa koostuu työmarkkinoiden ja terveyspalveluiden kustannuksista sekä sosiaaliturvasta.
MIELI ry tukena
MIELI ry tukee kaikkia suomalaisia kriiseissä ja vaikeissa elämäntilanteissa.
Valtakunnallinen MIELI Kriisipuhelin päivystää suomeksi numerossa 09 2525 0111 vuoden jokaisena päivänä 24/7. Puhelin vastaa myös ruotsiksi ja englanniksi.
Keskustelutukea on saatavilla myös MIELI Kriisichatissa, verkossa sekä kasvokkain kriisivastaanotoilla lähes 30:lla paikkakunnalla ympäri Suomea:
MIELI RY APUA JA TUKEA
MIELI ry tarjoaa laajasti myös mielenterveystietoa ja koulutusta työyhteisöille, eri alojen ammattilaisille ja kenelle tahansa mielenterveydestä kiinnostuneelle. Esimerkiksi mielenterveystaitojen peruskoulutuksiin ja työyhteisöille suunnattuihin koulutuksiin osallistuu vuosittain tuhansia suomalaisia. Mielinauha-kampanjalla kerätään varoja mielenterveystyöhön ja kriisiauttamiseen 1.4.-30.6.2025 jo kahdeksatta vuotta. Kuva: Lumi Hartikainen