Kainuulaisnuorten mielenterveysongelmat eivät ole vain alueellisia, vaan ne ovat osa laajempaa kansallista ilmiötä. THL:n Lasten ja nuorten mielenterveysperusteinen tutkimus ja hoito 2023 -raportin mukaan perusterveydenhuollon mielenterveyskäyntien määrä on kasvanut 18 % ja asiakasmäärä 44 % vuosina 2020–2023. Kainuussa nuorten mielenterveyspalveluiden tarve kasvaa jatkuvasti, ja valtakunnallisesti nuorilla raportoitiin lähes 1,5 miljoonaa mielenterveysperusteista tutkimus- ja hoitokäyntiä vuonna 2023.
Kainuussa tilanne on huolestuttava, vaikka hoitojonojen purkutilanne onkin parantunut. Nuoret eivät vieläkään saa tarvitsemaansa apua riittävän nopeasti. Toukokuussa 2025 voimaan astuva terapiatakuu on tärkeä askel, mutta sen onnistuminen vaatii riittäviä resursseja.
Ennaltaehkäisevä työ on nostettava keskiöön. Mielenterveyspalveluiden kehittäminen ei voi rajoittua vain hoitopalveluihin, vaan meidän on panostettava nuorten hyvinvointia tukevien toimintamallien rakentamiseen. Tarvitsemme riittäviä resursseja ja pitkäjänteistä sitoutumista, jotta voimme estää nuorten mielenterveysongelmien pahenemisen. Ennaltaehkäisy ei ole vain kustannuskysymys, vaan investointi nuorten tulevaisuuteen ja koko yhteiskunnan hyvinvointiin.
Järjestöjen, kuntien ja hyvinvointialueen välinen yhteistyö on avain hyvinvointiin. MIELI Kainuu on sitoutunut vahvistamaan yhteisömme mielenterveystietoja- ja taitoja sekä tarjoamaan tukea ennen ongelmien pahenemista. Monipuolinen vapaaehtoistoimintamme ja koulutettu vapaaehtoisjoukkomme mahdollistaa tukimuotoja, joiden toteuttaminen pelkkien ammattilaisten voimin ei ole mahdollista.
Yhteisön mielenhyvinvointi on kaikkien vastuulla ja jokainen meistä voi vahvistaa mielenterveyttä. Pienetkin teot, kuten nuoren kuulumisten kysyminen ja kannustaminen arjen haasteissa, voivat luoda käänteentekevän vaikutuksen. Aito läsnäolo ja yhteisön antama tuki on yhtä tärkeää kuin ammattilaisen tarjoama apu.
Terapiatakuun kaltaiset lainsäädännölliset muutokset ovat tervetulleita, mutta ne eivät riitä ilman pitkäjänteistä ja resursoitua ennaltaehkäisevää työtä. Varmistammehan, ettei nuorten mielenterveys jää huomiotta ja että apua on saatavilla oikeaan aikaan ja mieluiten jo ennen kuin ongelmat syvenevät
Lähteet:
THL:n raportti hyvinvointialueiden tilannekuvasta 10.3.2025
https://www.julkari.fi/handle/10024/151017
Perusterveydenhuolto tarjoaa mielenterveyden tukea ja hoitoa yhä useammalle nuorelle – terapiatakuulaki tulee voimaan toukokuussa – THL
Lasten ja nuorten mielenterveysperusteinen tutkimus ja hoito 2023 : Perusterveydenhuolto tarjoaa mielenterveyden tukea ja hoitoa yhä useammalle nuorelle
https://www.julkari.fi/handle/10024/151162