Aluevaaleissa ratkaistaan mielenterveyden tulevaisuus
Aluevaaleissa 23.1. valittava aluevaltuusto linjaa mielenterveyden osalta muun muassa asukkaiden mielenterveysongelmien hoidosta, hoitoon pääsyn nopeudesta, mielenterveysjärjestöjen toimintaedellytyksistä sekä mielenterveyden edistämistyöstä.
Mielenterveysperusteiset sairauslomat ovat yleistyneet: jo yksi kolmesta sairauslomapäivästä johtuu heikentyneestä mielenterveydestä. Yli puolet työkyvyttömyyseläkkeistä johtuu mielenterveyden häiriöistä. Koronapandemian aikana monen mielen hyvinvointi on merkittävästi heikentynyt rajoitustoimien vaikuttaessa sosiaalisiin suhteisiin ja harrastusmahdollisuuksiin.
Sote-palveluiden kipukohta on mielenterveyspalveluiden heikko saavutettavuus. Yli puolet suomalaisista kokee jossain vaiheessa elämäänsä mielenterveyden häiriön, mutta vain puolet mielenterveyden häiriötä sairastavista saa tarvitsemaansa hoitoa. Elämäntilannekriisit tulevat usein yllättäen ja esimerkiksi suru- ja menetystilanteet ovat kriisejä, joita jokainen meistä joskus kohtaa. Tällöin nopeasti saatava matalan kynnyksen keskusteluapu on yksilön näkökulmasta mittaamattoman arvokasta. Ennaltaehkäisevät palvelut ovat merkittävä osa mielenterveystyötä. Niihin panostaminen tulee nähdä investointina, ei kulueränä. Mielenterveysongelmien ennaltaehkäisy ja oikea-aikaisen avun saatavuuden varmistaminen tuo säästöjä ja vähentää julkisiin palveluihin kohdistuvaa painetta.
Mielenterveyspalveluiden saatavuuden osalta Päijät-Hämeessä on tarpeen hyödyntää tehokkaasti järjestöjen ennaltaehkäisevät palvelut, joita alueella on saatavilla. Lahden seudun Kriisikeskus tarjoaa ammatillisena kriisityönä ensi vaiheen tukea vaikeissa elämäntilanteissa oleville Päijät-Hämeen alueen asukkaille tavoitteena ehkäistä psyykkisen kuormituksen pitkittyminen ja ongelmien kasaantuminen. Vapaaehtoiset kriisiauttajamme tekevät myös kanssamme arvokasta työtä: vastaamme Lahdessa valtakunnalliseen Kriisipuhelimeen, jossa viime vuonna vastaanotimme 2500 puhelua.
Varhaisessa vaiheessa saatavan tuen puuttuminen johtaa usein mielenterveysongelmien syvenemiseen ja pitkittymiseen. Hyvinvointialueiden tulee toteuttaa terapiatakuu, joka mahdollistaa psykoterapiaan tai muuhun psykososiaaliseen hoitoon pääsemisen neljän viikon sisällä.
Palvelujen järjestämisessä hyvinvointialueen on tarpeen tunnistaa järjestölähtöisen auttamistyön muodot ja palvelut, tehdä kanssamme tiivistä yhteistyötä ja turvata Kriisikeskuksen ja muiden palveluja tuottavien järjestöjen toimintaedellytykset kumppanuussopimuksin. Muun järjestötoiminnan rahoituksen heikentyessä hyvinvointialueen on ratkaisevan tärkeää turvata oman alueen järjestöjen palvelujen säilyminen osana mielenterveystyön palveluverkkoa.
Tulevien aluevaltuutettujen ymmärrys mielenterveydestä on ensiarvoisen tärkeää koko alueen hyvinvoinnin kannalta. Äänestäjä varmistaa tuen mielenterveystyölle kysymällä ehdokkaaltaan, kuinka tämä aikoo edistää mielenterveyttä Päijät-Hämeessä.
#aluevaalit2022 ovat #mielenterveysvaalit
Jenni Parkkonen
Toiminnanjohtaja
Päijät-Hämeen Mielenterveysseura
Lahden seudun Kriisikeskus
17.1.2022