Psykiatri Kristian Wahlbeck on edistänyt mielenterveyttä THL:n tutkimusprofessorina, MIELI ry:n johtavana asiantuntijana ja monin tavoin innovatiivisena mielenterveysvaikuttajana kansallisesti ja kansainvälisesti.
Kristianin vinkki tulevalle kunta- tai aluepäättäjälle on, että ihan kaikkien päätösten mielenterveysvaikutuksia tulee muistaa arvioida. Kunnan kaikki sektorit voivat edistää asukkaiden mielenterveyttä.

Kristian on Lapinlahti-säätiö sr:n hallituksen puheenjohtaja ja Pro Lapinlahti mielenterveysseura ry:n varapuheenjohtaja. Hän on myös MIELI Henkilöjäsenet ry:n uusin jäsen.
Kristian on ehdolla kuntavaaleissa RKP:n listoilla Helsingissä.
Kysyimme Kristianilta, mitä kuntien ja hyvinvointialueiden päättäjien tulisi tehdä mielenterveyden edistämiseksi.
Miten edistää mielenterveyttä kunnassa?
Mielenterveyden perusta luodaan lapsuudessa. Lasten hyvinvointia tulee edistää vanhemmuutta tukemalla, mieliystävällisillä kouluilla ja tarjoamalla jokaiselle lapselle mahdollisuus harrastukseen.
Yhä useampi meistä elää pitkään, ja sairastuu ehkä muistisairauteen. Kaupunkeja tulee suunnitella ja rakentaa dementiaystävällisiksi.
Miten edistää mielenterveyttä hyvinvointialueella?
Yhä useampi kuormittuu psyykkisesti. Siksi tarvitsemme maksuttoman terapiatakuun kaiken ikäisille perusterveydenhuoltoon, jotta jokainen saa hoitoa oikeaan aikaan – se vähentäisi kärsimystä, parantaisi hoitotuloksia ja toisi merkittäviä säästöjä.
Olet ollut suojelemassa Suomen ensimmäisen psykiatrisen sairaalan toiminnan jatkumista yleishyödyllisenä ja luomassa siitä kaikkien Lapinlahtea. Nykyisin Lähde on taiteen, kulttuurin ja mielen hyvinvoinnin keskus keskellä Helsinkiä. Lähde tavoittelee visiota maailmasta, jossa ketään ei jätetä jälkeen. Viime vuonna Helsingin kaupunki vihdoin tiedotti, että se ottaa omistamiensa Lapinlahden arvorakennusten kunnostukset täysin omalle vastuulleen. Mitä matka tähän asti on mielenterveysvaikuttajalta vaatinut?
Tämä on Lapinlahti-yhteisön ja kaupunkilaisten yhteinen ponnistus, jossa olen saanut olla mukana. Se on vaatinut aktiivista viestintää verkossa ja myös henkilökohtaisia tapaamisia Helsingin poliittisten päättäjien kanssa. Teimme kuntalaisaloitteen Lapinlahden säilyttämisen puolesta, johon saimme yli 10 000 allekirjoitusta. Vaikuttamistyötä on tukenut näyttö menestyksellisestä ja uskottavasta toiminnasta Lapinlahden Lähteellä. Perustamalla Lapinlahti-säätiön, jonka perustajajäseniin MIELI ry kuuluu, loimme myös pohjan taloudelliselle kestävyydelle.
Olet ollut vaikuttamassa MIELI ry:ssä siihen, että Suomeen syntyi ensin Terapiatakuu-kansalaisaloite ja sitten kirjaukset hallitusohjelmaan. Vuosien jälkeen lasten ja nuorten Terapiatakuu on nyt edennyt lainsäädäntöön ja laki tulee voimaan 1. toukokuuta 2025. Mitä ajatuksia tämä matka herättää?
On toki hienoa, että vuonna 2020 jätetty kansalaisaloite vihdoin on toteutusvaiheessa. Olisin toivonut, että hallitus, perustuen terapiatakuun kustannusvaikuttavuuteen myös aikuisiällä, saman tien olisi ulottanut terapiatakuun kaiken ikäisille. Nyt poikkeaminen hallituksen asettamasta yläikärajasta jää hyvinvointialueiden päätettäväksi.
Anna vinkki kunta- tai aluevaalien ehdokkaalle puolueesta riippumatta – miten onnistua edistämään mielenterveyttä?
Muista huolehtia myös omasta mielenterveydestäsi: pidä huolta sosiaalisesta verkostostasi, elä terveellisesti, nuku riittävästi, ja opi uutta. Omien elämäntapojen kautta syntyy näkemys siitä, miten mielenterveyttä voi edistää myös kunta- tai aluetasolla.
Onnea vaaleihin!
🔗 Lisätietoa Kristianin vaalisivustolla ja linktr.ee/kristianwahlbeck
Kuntavaalit ja aluevaalit järjestetään samanaikaisesti sunnuntaina 13.4.2025.
🔗 Lue MIELI ry:n kunta- ja aluevaalitavoitteet mieli.fi-sivustolta.
🔗 Lue yhdistyksen sivuilta: MIELI Henkilöjäsenet kysyi kolmelta ehdokkaana olevalta henkilöjäseneltä, miten edistää mielenterveyttä.
🔗 Lisätietoa: vaalit.fi