Maailman mielenterveyspäivän tavoite on nostaa kaikkien ihmisten mielenterveys ja hyvinvointi ykkösasiaksi. Porissa tuodaan Porin Kaupunginsairaalaan Huolituoli.
Suomessa pitkittyvä poikkeusaika on koetellut kansalaisten jaksamista. Maailmantilanteen ja tulevaisuuden epävarmuus ovat lisänneet etenkin nuorten ja nuorten aikuisten kuormitusta. Yhä useammalla on huoli myös toimeentulosta.
Kriisit ovat nostaneet esiin mielenterveyden vahvistamisen ja oikea-aikaisen tuen merkityksen. Omia ja läheisten mielenterveystaitoja voi ja kannattaa vahvistaa. On hyödyllistä esimerkiksi tunnistaa, mitkä asiat kuormittavat, mitkä auttavat palautumaan, mikä tuottaa iloa ja luo uskoa tulevaisuuteen. Järjestöissä tehdään paljon matalan kynnyksen työtä, joka auttaa selviytymään vaikeissa tilanteissa.
Porissa MIELI Satakunnan mielenterveys ry:ssä vastattiin viime vuonna lähes 3000 puheluun MIELI ry:n valtakunnallisessa Kriisipuhelimessa. Yhdistyksessä tehdään kasvokkain tapahtuvaa tukityötä, jossa tuetaan alueen ihmisiä elämän erilaisissa haastavissa tilanteissa.
MIELI Satakunnan mielenterveys ry on vuosittain tehnyt yhteistyötä alueen koulujen kanssa vahvistaakseen lasten sekä nuorten mielenterveystaitoja. Lisäksi vierailemme ikäihmisten luona keskustelemassa heidän kanssaan.
Mielenterveyden ongelmiin vastaaminen on haaste koko yhteiskunnalle. Siksi ongelmia ehkäisevä työ ja varhainen, matalan kynnyksen tuki on nostettava politiikan ja sote-palvelujen kehittämisen keskiöön. Samalla on huolehdittava, että kaikilla hyvinvointialueilla mielenterveyden ongelmiin saa tarvitessaan nopeasti tukea.
Jokaisen huoli on tärkeä
Mielen hyvinvointia voi vahvistaa monella tavalla. Yksi keino, joka on kaikkien käytössä, on huolien purkaminen ja toisten kuunteleminen. Mielenterveyspäivänä kannustetaan Jokaisen huoli on tärkeä -teemalla jakamaan huolia toisten kanssa omassa arjessa.
Istahda Huolituoliin
Maailman mielenterveyspäivänä huolia voi jakaa myös Huolituoleissa. MIELI ry:n kriisityöntekijät ja koulutetut vapaaehtoiset pitävät Huolituoli-päivystyksiä eri puolilla Suomea. Huolituoli on rauhallinen ja luottamuksellinen paikka keskustelulle. Se voidaan viedä mihin tilaan vaan, joko livenä tai virtuaalisena.
10.10. Huolituoliin voi istahtaa yli 50 pisteessä eri puolilla Suomea. Porissa Huolituoli löytyy Porin Kaupunginsairaalasta klo 11-14 välillä.
Näytä vihreää valoa huolien jakamiselle!
Miten voit itse osallistua Maailman mielenterveyspäivään?
- Kysy mitä kuuluu? Keskustele, kuuntele ja ole läsnä. Ohjaa tarvittaessa avun piiriin.
- Jaa kampanjaviestiä sosiaalisessa mediassa. Voit jakaa myös MIELI ry:n tuottamia tekstejä ja kuvia somessa Instagram, Facebook, Twitter
- Järjestä vihreä valaistus 10.10. klo 18 tai koristaudu vihreään kampanjan aikana. Jaa somessa tunnisteilla #maailmanmielenterveyspäivä #huolituoli #vihreäävaloa #kymppikymppi
Lue kampanjasivulta tarkemmat osallistumisvinkit: mieli.fi/kymppikymppi