Hyvä olla -hanke
Hyvä olla on STEA:n rahoittama kolmivuotinen (2020-2022) hanke, jossa kehitetään toimintamalleja lasten hyvinvoinnin ja tunnetaitaitojen edistämiseen, kaverisuhteisiin ja koulukiusaamisen ehkäisemiseen. Toimintamalleissa hyödynnetään hyväksymis- ja arvopohjaisen lähestymistavan periaatteita ja menetelmiä, jotka pohjautuvat hyväksymis- ja omistautumisterapiaan (HOT).
Hankkeessa kehitetään 1.-3.-luokkalaisille lapsille MiniMagis -peli ja Oma juttu -ryhmämalli yhteistyössä HOT-asiantuntijana toimivan Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen kanssa. Toimintamalleja kehitetään ja testataan yhteistyössä vaasalaisten alakoulujen kanssa.
Hankkeen tavoitteet:
- MiniMagis-pelin kehittäminen 1.-3.-luokkalaisille
- Oma juttu -ryhmätoiminnan kehittäminen 1.-3.-luokkalaisille
- Alakoululaisten hyvinvointitaitojen lisääminen
- Koulukiusaamisen vähentäminen
- Vanhempien hyvinvointitaitojen lisääminen
- Magis-pelin laajentaminen valtakunnallisesti
Hanketyöntekijät:
Projektisuunittelija, Hyvä olla – Må bra
Anna-Lena Vilo
041 317 7796
Projektipäällikkö, Hyvä olla – Må bra
Marjo Nordström
044 236 4983
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@pohjanmaankriisikeskus.fi
Hyvä olla koulussa -hanke
Hyvä olla koulussa -hankkeen (2017-2019) taustalla on keskustelu Pohjanmaalla ja valtakunnallisesti tehtyjen Nuoriso- ja kouluterveyskyselyiden tuloksista (THL) sekä koululaisten ja nuorten kansalaisraatien esiin nostama huoli kouluhyvinvoinnista.
Nuorisokyselyissä huolta herättivät yksinäisyyden kokemukset sekä alueen nuorilla esiintyneet masennus- ja ahdistuneisuusoireet. Koululaiset olivat myös kohdanneet kiusaamista ja aggressiivista käytöstä.
Hankkeessa kehitettiin yhteistyössä Vaasanseudun Mielenterveysseura ry:n ja Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen kanssa Magis-mobiilipeli 4.-6.-luokkalaisille. Lisäksi hankkeessa kehitettiin Oma juttu -ryhmätoiminta. Molempien taustalla on hyväksyntä- ja arvopohjainen lähestymistapa, joka pohjautuu hyväksymis- ja omistautumisterapiaan (HOT). Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen alustavat tutkimustulokset viittaavat siihen, että Magis-pelistä hyötyvät eniten lapset, joilla on hyvinvoinnin haasteita.
Magis on saatavilla ilmaiseksi osoitteessa: magisgame.com, peliin kuuluvat tehtävät, opettajan työkirjan sekä oppilaan tehtävät lataat hankesivulta.
Kiitämme lämpimästi vaasalaisia alakouluja, jotka ovat olleet mukana kehittämistyössä ja auttaneet luomaan lapsille mieluisan pelin!
…
Osallisuuden Askeleet Työllistymispoluille (OSAT)
Vaasassa ”Osallisuuden askeleet työllistymispoluile” (4.5.2017–30.4.2020) ESR-hankkeen tavoitteena on tarjota mahdollisuuksia sosiaaliseen toimintaan ja kanssakäymiseen työelämän ulkopuolella oleville. Toimintaa toteutetaan Ristinummen, Vähänkyrön ja kantakaupungin kaupunginosissa .
Järjestämme yhdessä mielekästä toimintaa, kuten muun muassa toimintapajoja, retkiä, erilaisia aktiviteetteja liikunnasta kulttuuriin ja uuden oppimiseen asukkaiden omien ideoiden ja toiveiden pohjalta.
Heikoimmassa asemassa olevien työ- ja toimintakyvyn vahvistaminen lisää osallistujien hyvinvointia ja yhteyksiä omiin voimavaroihin. Tämä avaa polkuja osallisuuteen ja yhteisöön, mielekkääseen toimintaan sekä työelämään tai koulutukseen.
Vaasanseudun mielenterveysseura ry ja sitä kautta Pohjanmaan kriisikeskus Valo osallistuvat hankkeeseen tarjoamalla mielen hyvinvointia edistävää, mielenterveyttä vahvistavaa sekä mielensairautta ehkäisevää ryhmätoimintaa.
Hankkeen päätoteuttajana toimii Vaasan kaupunki ja osatoteuttajina Vaasan Seudun Yhdistykset ry, Vaasan Setlementtiyhdistys ry, Vaasanseudun Mielenterveysseura ry, Vaasan suomalainen seurakunta ja Vähänkyrön seurakunta. Hanketta rahoittaa Keski-Suomen ELY-keskus.