Hyvä arki -hanke
Hyvä arki on STEA:n rahoittama kolmivuotinen (2022-2024) hanke, jossa yläkoululaisten hyvinvointitaitoja tuetaan hyödyntämällä hyväksyntä- ja arvopohjaisia menetelmiä. Hankkeen kehitystyötä toteuttavat MIELI Pohjanmaan mielenterveys ry sekä Jyväskylän yliopiston psykologian laitos. Hankkeessa jalkautetaan Vaasan yläkouluille Jyväskylän yliopiston kehittämää nuorille suunnattua verkko-ohjelmaa Nuorten Kompassia ja osa oppilaista osallistuu verkko-ohjelman lisäksi pienryhmämalliin.
Hankkeen tavoitteet
- Yläkoululaisten nuorten hyvinvoinnin tukeminen hyödyntämällä verkko-ohjelma Nuorten Kompassia sekä pienryhmätoimintaa
- Yläkouluikäisten nuorten vanhempien hyvinvoinnin ja voimavarojen tukeminen
- Tiedon lisääminen nuorten hyvinvointia edistävistä menetelmistä
- Hanketoiminta Vaasan seudulla sekä suomen että ruotsin kielellä
Yhteystiedot:
Projektisuunnittelija, Hyvä arki -hanke
Catrin Hellman-Gretland
etunimi.sukunimi@mielipohjanmaa.fi
044 4935274
Erityisasiantuntija, Hyvä arki -hanke
Susanna Kotamäki
etunimi.sukunimi@mielipohjanmaa.fi
044 9828246
Hyvä olla -hanke
Hyvä olla on STEA:n rahoittama kolmivuotinen (2020-2022) hanke, jossa kehitetään toimintamalleja lasten hyvinvoinnin ja tunnetaitaitojen edistämiseen, kaverisuhteisiin ja koulukiusaamisen ehkäisemiseen. Toimintamalleissa hyödynnetään hyväksymis- ja arvopohjaisen lähestymistavan periaatteita ja menetelmiä, jotka pohjautuvat hyväksymis- ja omistautumisterapiaan (HOT).
Hankkeessa kehitetään 1.-3.-luokkalaisille lapsille MiniMagis -peli ja Oma juttu -ryhmämalli yhteistyössä HOT-asiantuntijana toimivan Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen kanssa. Toimintamalleja kehitetään ja testataan yhteistyössä vaasalaisten alakoulujen kanssa.
Hankkeen tavoitteet:
- Alakoululaisten hyvinvointitaitojen lisääminen
- Koulukiusaamisen vähentäminen
- Vanhempien hyvinvointitaitojen lisääminen
- Magis-pelin laajentaminen valtakunnallisesti
Yhteystiedot:
Projektipäällikkö, Hyvä olla -hanke
Anna-Lena Sahlström
etunimi.sukunimi@mielipohjanmaa.fi
041 317 7796
Hyvä olla koulussa -hanke
Hyvä olla koulussa -hankkeen (2017-2019) taustalla on keskustelu Pohjanmaalla ja valtakunnallisesti tehtyjen Nuoriso- ja kouluterveyskyselyiden tuloksista (THL) sekä koululaisten ja nuorten kansalaisraatien esiin nostama huoli kouluhyvinvoinnista.
Nuorisokyselyissä huolta herättivät yksinäisyyden kokemukset sekä alueen nuorilla esiintyneet masennus- ja ahdistuneisuusoireet. Koululaiset olivat myös kohdanneet kiusaamista ja aggressiivista käytöstä.
Hankkeessa kehitettiin yhteistyössä Mieli Pohjanmaan Mielenterveys ry:n ja Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen kanssa Magis-mobiilipeli 4.-6.-luokkalaisille. Lisäksi hankkeessa kehitettiin Oma juttu -ryhmätoiminta. Molempien taustalla on hyväksyntä- ja arvopohjainen lähestymistapa, joka pohjautuu hyväksymis- ja omistautumisterapiaan (HOT). Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen alustavat tutkimustulokset viittaavat siihen, että Magis-pelistä hyötyvät eniten lapset, joilla on hyvinvoinnin haasteita.
Ilmaiseksi ladattava pelisovellus, peliin kuuluvat tehtävät, opettajan työkirjan sekä oppilaan tehtävät lataat hankesivulta.
Kiitämme lämpimästi vaasalaisia alakouluja, jotka ovat olleet mukana kehittämistyössä ja auttaneet luomaan lapsille mieluisan pelin!