MIELI Pohjanmaan mielenterveys ry:n ja Jyväskylän psykologian laitoksen yhteistyössä kehitettyjen toimintamallien tavoitteena on koululaisten mielenterveyden tukeminen, mielenterveyden häiriöiden ennaltaehkäisy ja koulukiusaamisen vähentäminen.
Yhdessä Magis-peli ja Oma juttu -ryhmät muodostavat koulujen käyttöön tarkoitetun porrastetun mallin hyvinvoinnin tukemiseen. Kehittämistyössä on huomioitu uuden opetussuunnitelman tavoitteet, tunnetaitojen ja sosiaalisten taitojen osalta.
Vaasan alakoulut mahdollistivat kokeilun kouluympäristössä vuosina 2019-2022.
Koko luokalle suunnattu toimintamalli
Magis – Riimulehdon tarina ja Magis – Maaginen seikkailu ovat mobiilipelejä, joiden tavoitteena on hyödyntää tarinallisen pelin maailmaa lasten hyvinvointitaitojen tukemisessa. Pelit soveltuvat tunne- ja sosiaalisten taitojen harjoitteluun. Jyväskylän yliopiston tutkimukset viittaavat siihen, että Magis-pelistä hyötyvät eniten lapset, joilla on hyvinvoinnin haasteita.
Tältä sivulta on ladattavissa opettajan työkirja, joka kuvaa tiiviissä muodossa pelien taustalla olevat keskeiset periaatteet ja esittää valmiin suunnitelman pelin peluuttamiseen kokonaisen luokan kanssa. Työkirja sisältää kaikki luokan peluuttamisessa hyödynnetyt tehtävät ryhmänohjaajan käyttöön. Voit myös ladata oppilaille jaettavan lisämateriaalin, joka on valmiina tulostettavassa muodossa.
Lataa:
Videossa (1:37) Jyväskylän yliopiston tutkijat, Päivi Lappalainen, Raimo Lappalainen ja Katariina Keinonen, esittelevät pelin.
Pelit ovat saatavilla ilmaiseksi suomen-, ruotsin- ja englanninkielisenä sekä Google Play -kaupasta ja App Storesta. Pelejä voi pelata myös tietokoneella, suositellut selaimet ovat Chrome ja Firefox. Linkit löydät pelisivulta, MAGIS.FI.
Varhaisen tuen ryhmämalli
Ryhmäohjelman sisällöt käsittelevät tunteita, ajatuksia ja oman tekemisen suunnittelua. Näitä asioita pohditaan liittyen kouluun, sosiaalisiin suhteisiin ja arjessa esiintyviin vastoinkäymisiin. Ryhmässä opeteltavien taitojen kautta lapsella on mahdollisuus löytää keinoja mm. kiukun, jännittämisen tai ahdistuksen käsittelyyn. Taidoista on hyötyä myös keskittymisvaikeuksien, oman toiminnan ohjauksen vaikeuksien, liiallisen murehtimisen ja sosiaalisten taitojen pulmien helpottamisessa.
Harjoitellut taidot voivat tukea myös kiusatuksi tulleen lapsen tai muita kiusanneen lapsen hyvinvointia. Ryhmä ei sovellu yksinään kiusaamisen puuttumiseen, vaan kiusaamisen lopettamiseen tarvitaan erillisä toimia.
Tältä sivulta ladattavassa manuaalissa kuvataan Oma juttu -ryhmien keskeiset periaatteet ja ryhmätapaamisten kulun. Opas sisältää kaikki tehtävät ryhmänohjaajan käyttöön. Lisäksi oppaassa kuvataan ryhmäohjelman perustana toimivan hyväksymis- ja arvopohjaisen lähestymistavan periaatteita ja menetelmiä. Ryhmä kokoontuu 6 kertaa. Ryhmään ohjaudutaan oppilashuollon kautta.
Lataa:
Ryhmänohjaajan oppaan lisäksi ryhmien vetäjien suositellaan tutustuvan hyväksymis- ja omistautumisterapian periaatteisiin kirjallisuuden tai koulutuksen muodossa.
Tunne- ja sosiaaliset taidot
Magis-peli ja Oma juttu -ryhmä pohjautuu hyväksyntä- ja arvopohjaiseen lähestymistapaan hyvinvoinnin tukemisessa ja tunne- ja sosiaalisten taitojen kehittämisessä. Lähestymistapa hyödyntää hyväksymis- ja omistautumisterapian (HOT) menetelmiä ja periaatteita hyvinvoinnin tukemisen välineenä. Lähestymistapaa voidaan hyödyntää eri ikäisillä, aina lapsista ja nuorista ikäihmisiin. Se soveltuu myös esimerkiksi työnhyvinvoinnin ja johtamistaitojen edistämiseen sekä elintapa- ja urheiluvalmennukseen.
Hyväksymis- ja arvopohjaisen lähestymistavan keskeisenä tavoitteena on harjoittaa taitoja, joilla vaikutetaan hyvinvointia edistävästi. Kun lasten hyvinvointia lähestytään keskeisten taitojen kehittämisen näkökulmasta, harjoittelun tavoitteena voi olla esimerkiksi kehittää taitoa suunnata huomiota omaan tekemiseen, havainnoida ajatuksia kyseenalaistaen niiden todenperäisyyttä tai käsitellä kiukun tunteita perheenjäseniä tai kavereita kohtaan.’
Lähestymistapa nostaa esiin kuusi toisiaan täydentävää hyvinvointitaitoa:
- Arvot eli taito tunnistaa, mikä itselle on tärkeää
- Arvojen mukaiset teot eli taito toteuttaa itselle tärkeitä tekoja
- Taito hyväksyä tunteet ja ajatukset
- Taito ottaa etäisyyttä ajatuksiin
- Taito olla olla läsnä
- Taito löytää pysyvä minä
Tapahtumat
Webinaareja ja koulutustilaisuuksia opettajille, koulunkäynninohjaajille, kuraattoreille ja muille mahdollisille ryhmänvetäjille järjestetään etänä.
Otathan yhteyttä, jos haluat kuulla lisää toimintamalleista ja tutkimuksista. Esittelyitä järjestetään toiveiden mukaan.
Projektipäällikkö
Anna-Lena Sahlström
anna-lena.sahlstrom(at)mielipohjanmaa.fi
041 317 7796