Må bra-projektet
Må bra-projektet är ett treårigt (2020-2022) projekt som finansieras av STEA. Arbetet görs för att stärka barns psykiska hälsa, må bra-färdigheter och vänskapsrelationer samt förebygga mobbning bland elever i grundskolan, och det har acceptans- och värdebaserade ACT-modellen som grund. Projektet ska utveckla mobilspelet MiniMagis och gruppmodellen Min grej för årskurs 1-3, det är frågan om en stegvis graderad modell för att lära barn må bra-färdigheter. Projektet drivs av MIELI psykisk hälsa Österbotten i samarbete med Institutionen för psykologi vid Jyväskylä universitet.
Skolor i Vasa deltar i projektet och gör det möjligt att testa spelet och gruppmodellen i skolmiljö.
Projektmål:
- Öka må bra-färdigheter hos barn
- Minska skolmobbning
- Öka må bra-färdigheter hos föräldrar
- Sprida mobilspelet Magis nationellt
Kontaktuppgifter:
Projektledare, Må bra-projektet
Anna-Lena Vilo
041 317 7796
Projektipäällikkö, Hyvä olla -hanke
Marjo Nordström
044 236 4983
Mejladresser är enligt förnamn.efternamn@pohjanmaankriisikeskus.fi
Må bra i skolan-projektet
Må bra i skolan-projektet (2017-2019) inleddes mot bakgrund av de nationella ungdoms- och skolhälsoundersökningarna (THL) samt skolelevers och unga medborgarråds ökade oro över välmåendet i skolan.
Resultaten av ungdomsundersökningen väckte frågor kring upplevd ensamhet och symptom på depression och ångest bland regionens ungdomar. Undersökningen visade att skolelever också hade stött på mobbning och aggressivt beteende.
MIELI psykisk hälsa Österbotten och Institutionen för psykologi vid Jyväskylä universitet har i samarbete med självständiga spelutvecklare utarbetat spelet och gruppmodellen utifrån de senaste forskningsrönen och lång erfarenhet av att stärka psykisk hälsa. Magis och Min grej grundar sig på ett acceptans och värdebaserat förhållningssätt. ACT-metoden, dess principer och processer används i båda. Syftet med den stegvis graderade modell som utvecklats, är att öka psykisk hälsa och minska mobbning i skolan.
Arbetsgruppen har undersökt effekten av mobilspelet i grundskolor i Vasa under hösten 2018 och våren 2019. Resultaten från pilotstudien tyder på att de barn som har utmaningar med välmåendet gynnas särskilt av spelet. Insamling av data fortsätter under hösten 2020.
Spelet är gratis. Det finns på svenska, finska och engelska i Google play shopen eller App Store. Det kan också spelas i webbläsaren, Magis.
Arbetsgruppen tackar alla grundskolor i Vasa, som har medverkat i utvecklingsarbetet och bidragit till att skapa ett roligt spel för barnen!