MIELI psykisk hälsa Österbotten och institutionen för psykologi vid Jyväskylä universitet har utarbetat mobilspelet Magis och Min grej gruppmodellen i syfte att stödja elevers psykiska hälsa, förebygga psykisk ohälsa och minska mobbning i skolan. I arbetet med att utveckla verksamhetsformerna har man beaktat målen i den nya läroplanen bl.a. när det gäller att lära ut känslomässiga och sociala färdigheter.
Magis och Min grej är en stegvis graderad modell för att lära må bra-färdigheter till elever i årskurs 4-6. Magis är utvecklat för klassundervisning.
Arbetsgruppen har gjort en undersökning om spelets effekter i lågklasserna i Vasa åren 2018–2021 och i utvecklingen av spelet utnyttjat den feedback man fått.
Magis – verksamhetsmodell för hela klassen
Syftet med mobilspelet Magis är att använda sig av spelvärldens och berättelsens möjligheter för att öka barns kunskaper om välmående. Spelet har tagits fram för att framför allt användas i skolmiljö, men barn kan lika väl spela det helt självständigt eller tillsammans med en förälder.
I arbetsboken beskrivs kortfattat de centrala principer som ligger bakom Magis. Här presenteras också en färdig plan för hur spelet kan spelas med en hel klass. Modellen har visat sig fungerat bra och har gett goda resultat under pilotstudien. Arbetsboken innehåller alla de uppgifter som grupphandledaren behöver för att leda spelet i klassen.
Mobilspelet som består av fyra kapitel spelas med en veckas mellanrum, ett kapitel i taget. Efter spelet utför eleverna uppgifter som syftar till att öka spelets effekt.
Applikationen kan laddas ner gratis från Google play eller App Store.Det finns på svenska, finska och engelska. Det är också möjligt att spela på dator, Magis.
Ladda ner:
Min grej-gruppen
Innehållet i gruppmodellen gäller hantering av känslor och tankar och planering av sitt handlande. Dessa frågor tas upp i anslutning till både skolan, de sociala relationerna och de utmaningar som eleverna möter i vardagen. Genom att öva på dessa färdigheter i gruppen får barnet bättre förutsättningar att hantera bland annat ilska, nervositet eller ångest.
Färdigheterna är också till nytta för den som har svårigheter med koncentrationen och med självständigt arbete, eller den som har svårt för att hantera överdriven oro eller har problem med de sociala färdigheterna. De färdigheter som övas kan även stärka välmåendet hos ett barn som har upplevt mobbning eller som mobbat andra. Ett barn som blivit mobbar ska dock inte placeras i samma grupp som sin mobbare. Gruppmodellen lämpar sig inte ensam för att ingripa i mobbning, utan det behövs särskilda åtgärder för att få slut på mobbningen.
Gruppen möts 6 gånger, 1,5 timme åt gången.
Det är viktigt att gruppledare känner till principerna för acceptans och värdebaserat förhållningssätt (ACT). Utbildning av blivande gruppledare ordnas av Österbottens kriscenter Valo. Skolpsykologer och annan skolpersonal med tidigare erfarenhet av ACT och att leda grupper kan starta en Min grej-grupp utan särskild utbildning för det.
Ladda ner:
Må bra-färdigheter
Magis and Min grej grundar sig på acceptans- och värdebaserad förhållningssätt. ACT-metoden, dess principer och processer används i båda. Tillvägagångssättet lämpar sig för alla åldrar, såväl barn som ungdomar och vuxna. ACT används även för att främja välbefinnande på jobbet, ledarutveckling, samt livsstils- och idrottsrelaterad coaching.
Ett mål med aktiviteterna, är att öka barns må bra-färdigheter. Det kan till exempel handla om att utveckla förmågan att fokusera på det man gör, att iaktta vilka tankar man har och pröva sanningshalten i dem, eller att möta känslor som frustration och ilska i förhållande till familj och vänner med större acceptans.
Acceptans- och värdebaserade förhållningssättet lyfter fram följande färdigheter:
- Värderingar eller förmåga att känna igen vad som är viktigt för en själv
- Förmåga att handla i enlighet med sina värderingar
- Förmåga att acceptera sina tankar och känslor
- Förmåga att ta avstånd från känslor
- Förmåga att vara närvarande
- Förmåga att hitta det observerande jaget
Utbildning
Webbinarier och utbildningar för lärare, skolhandledare, kuratorer och andra potentiella gruppledare arrangeras vid terminstart. Information om kommande webbinarier finns på projektets hemsida, se nyhetssidan
Ta kontakt om du har frågor.
Projektledare, Må bra-projektet
Anna-Lena Sahlström
anna-lena.sahlstrom(at)mielipohjanmaa.fi
041 317 7796