Den 3.2 firas Valos namnsdag och Österbottens Kriscenter Valo kommer då att ha öppet hus kl. 13-16.
Välkommen att bekanta er med vår verksamhet och våra utrymmen!
Österbottens Kriscenter Valo
Korsholmsesplanaden 44, 2. vån
65100 Vaasa
Den 3.2 firas Valos namnsdag och Österbottens Kriscenter Valo kommer då att ha öppet hus kl. 13-16.
Välkommen att bekanta er med vår verksamhet och våra utrymmen!
Österbottens Kriscenter Valo
Korsholmsesplanaden 44, 2. vån
65100 Vaasa
MINNESSTUND FÖR DEM SOM DÖTT PÅ GRUND AV DROGER
Tid: ons 911, klo 18.00
Plats: Vasa trefaldighetskyrka (Kirkkopuistikko 24), utanför Lotsstatyn
Program: Tal, tyst minut, nedsättning av ljus och kaffe vid församlingssalen
Organiserad av: Vaasan suomalainen seurakunta, Vasa svenska församling och MIELI Österbottens Kriscenter Valo
Tilläggsinformation: Anne Salovaara-Kero, 044 0602660
Målet med Världsdagen för psykisk hälsa är att göra alla människors psykiska hälsa och välbefinnande till prioritet nummer ett.
I många städer är byggnader upplysta i grönt. I Vasa kan du också hitta byggnader med härlig grön belysning.
Alla sorger räknas
Det psykiska välbefinnandet kan stärkas på många sätt. En metod som används av alla är att släppa bekymmer och lyssna på andra. På Världsagen för psykisk hälsa uppmanas alla att dela sin oro för andra i sin vardag med temat Alla sorger räknas.
I Finland har den utdragna undantagsperioden prövat medborgarnas förmåga att klara sig. Situationen i världen och framtidens osäkerhet har ökat bördan för särskilt ungdomar och unga vuxna. Allt fler är också oroliga för att försörja sig.
Kriser har belyst vikten av att stärka mental hälsa och stöd i tid. Du kan och bör stärka din mentala hälsa och dina nära och kära. Det är till exempel användbart att identifiera vilka saker som belastar dig, vilka saker som hjälper dig att återhämta dig, vad som ger dig glädje och skapar framtidstro.
Organisationer gör mycket lågtröskelarbete som hjälper dem att överleva i svåra situationer. Att bemöta psykiska problem är en utmaning för samhället som helhet. Därför måste arbetet med att förebygga problem och tidigt lågtröskelstöd sättas i centrum för politiken och utvecklingen av sociala trygghetstjänster. Samtidigt måste man se till att psykiska problem snabbt stöds inom alla välfärdsområden.
Mer information om kampanjen:
Jutta Kajander
Marknadskommunikationsexpert
MIELI Psykisk Hälsa Finland rf
040 801 4429
jutta.kajander@mieli.fi
mieli.fi/kymppikymppi
Är du intresserad av Föra barnen på tal -metoden? Kanske du vill gå utbildningen? I höst har du möjlighet att gratis ta del av den, när Valos direktör går sin utbildarutbildning!
Utbildningen kommer att ske i oktober-november (hoppeligen live i Vasa) och består av tre hela utbildningsdagar + eget arbete.
Utbildningsdagarna är följande:
fre 1.10
fre 29.10
fre 19.11
Kolla nedan mera info, och är du intresserad kan du skicka en intresseanmälan till anne.salovaara-kero@pohjanmaankriisikeskus.fi
På MIELIs sida hittar du mera info, nedan även kort:
”Föra barnen på tal (FBT) -metoden är en evidensbaserad samtalsmodell som utvecklats till stöd för barns och ungas utveckling och välbefinnande Metoden har sin grund i förståelsen av resiliens som en dynamisk process mellan barnet och hens utvecklingsmiljöer.
FBT -metoden är en loggboksbaserad samtalsmetod som ursprungligen utvecklades till stöd för föräldrasamtal inom vuxenpsykiatrin. Under de senaste åren har metoden utvecklats för att användas i en mångfald av olika sammanhang: småbarnspedagogiken, förskolan och skolan, inom service för barn, unga och vuxna, inom flyktingförläggning etc.
FBT-metoden byggs upp av 1-2 samtal och utmynnar i en konkret handlingsplan. Ifall vardagen behöver stöd av andra bjuder man in till ett FBT-rådslag.
Då metodutbildningen är slutförd och deltagaren har uppfyllt kriterierna (närvaro, 2 FBT -samtal och gärna ett FBT -rådslag) får deltagaren ett diplom över sin kompetens att på egen hand genomföra FBT -samtal och -rådslag”
Föra barnen på tal® -metoden – MIELI rf
Du kan nu boka en tid direkt även via vår NÄTKALENDER. I nätkalendern syns en del av våra lediga tider. Om du inte hittar en tid som passar dig, ring tidsbokningen: 044-979 2439.
Via nätkalendern kan du för tillfället boka distanstid via telefon eller video.
”Jag har alltid varit ganska blyg. Jag vågade sällan prata med andra när jag var liten. I tonåren blev jag väldigt deprimerad och trivdes bäst för mig själv. Denna självvalda sociala distansering, mitt dåliga självförtroende och min blyghet förvandlades till social ångest och slutligen panikattacker. Det blev kämpigt att gå till olika ställen och skolan blev en obehaglig upplevelse.
Vid femton blev min depression lite bättre. Jag började gå hos en psykolog så att jag skulle kunna vara där för dem som behövde mig och faktiskt kunna njuta av livet. Det var under den här tiden jag började syssla med musiken på allvar. Jag sätter mycket känsla i sånger jag sjunger och det är som terapi. I gymnasiet fick jag diagnosen ADD. När man började behandla min ADD blev det lättare för mig att kontrollera min ångest. Mycket av min musik och mina texter behandlar liknande ämnen.
Vår familj är mycket musikalisk, så vi brukar ofta musicera och sjunga tillsammans. Mina systrar har varit mina bästa vänner genom livet och vi står fortfarande varandra väldigt nära.
Musiken har fört mig till många otroliga ställen. Jag deltog i the Voice of Finland medan jag studerade kemi vid Åbo Akademi. Nu jobbar jag på mitt första album. “Few More Years” är början på ett mycket spännande samarbete med min producent. Jag känner att vi har hittat ett unikt sätt att få melodier och text att vakna till liv.
Jag hoppas att ni älskar låten Few More Years lika mycket som jag gör. Sköt om er!”
Lilian Young
Spotify
Digitala kriscentret Valo erbjuder stöd och hjälp vid svåra livssituationer. Oberoende var i Finland du bor kan du boka en online träff till Valo och får samtala 5-6 gånger med en krismedarbetare. Samtalen är kostnadsfria, anonyma och konfidentiella.
Tidsbokning må-to kl.9-15, 044 979 2439
Mobilspelet Magis är utvecklat för lågstadiebarn och det är tänkt att användas i skolmiljön, men barnen kan lika väl spela hemma, själva eller tillsammans med en vuxen.
Spelet är gratis. Det finns på svenska, finska och engelska i Google play shopen eller App Store. Det kan också spelas i webbläsaren, Magis.
Spelet består av fyra kapitel. Aktiv speltid är ungefär 15-30 minuter åt gången. Spelet riktar sig till barn i 10-12 års ålder. Mindre barn kan också spela om läsfärdigheten tillåter det eller om en vuxen kan läsa texten.
Genom att hjälpa karaktärerna i spelet, lär sig deltagaren bland annat att acceptera sina känslor och byta perspektiv. Ställ gärna frågor och väck samtal om följande:
Spelet inleds i Magibyns skola, där spelaren börjar som ny elev. I skolan träffar hen andra elever och får höra att skolans klasser ska tävla i en stor magitävling om vem som kan göra kraftmagi. Till det behövs en god laganda, för kraftmagi förutsätter att alla drar åt samma håll. I starten möter eleverna olika utmaningar och dessutom händer det konstiga saker i skolan. Någon rör om trolldryckerna, saker försvinner, en elev skuffas ner i brunnen och sen förstörs den älskade Runlunden.
Spelarens uppgift är att undersöka händelserna. Under vägen pratar spelaren med andra karaktärer i spelet om de problem som dyker upp och hjälper till att lösa olika utmaningar.
MIELI psykisk hälsa Österbotten och Institutionen för psykologi vid Jyväskylä universitet, utarbetat mobilspelet Magis med tillhörande läromaterial baserat på den senaste forskningen och lång erfarenhet av att stärka psykisk hälsa. Magis och Min grej grundar sig på ett acceptans och värdebaserat förhållningssätt. ACT-metoden, dess principer och processer används i båda.
Läs mer: