Yrittäjän Kriisikeskus

Yrittäjän kriisikeskus | Keskusteluapua yrittäjille valtakunnallisesti

  • Etusivu
  • Tukea yrittäjille
    • Tukea Yrittäjän Kriisikeskuksesta
    • Vertaisvoimaa yrittäjille -chat
    • Yksin- ja pienyrittäjien vertaisryhmät
  • Mikä Yrittäjän Kriisikeskus?
    • Tietoa Yrittäjän Kriisikeskuksesta
    • Usein kysytyt kysymykset
    • Yhdistykset Yrittäjän Kriisikeskuksen taustalla
    • Tietosuoja
  • Tietoa kriisistä
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Yhteydenottopyyntö

mielenterveysseurat.fi

Olet täällä: Alkuun / Arkistot: Blogi

Ei tässä keskustelut auta

22.6.2023

Kun elämä on umpikujassa ja voimat vähissä, oma tilanne voi tuntua epätoivoiselta. Ei oikein tiedä miten kaikesta selviää. Muutostilanteet aiheuttavat meissä tyypillisesti stressiä, vaikka elämänmuutos olisi ollut toivottu. Elämän kriisitilanteissa olemme uuden edessä ja silloin mieli voi täyttyä vaikeista ajatuksista ja keho reagoi suuriin tunteisiin. Ahdistaa. Ei saa unta eikä ruoka maistu. Päätä särkee ja sydän muljahtelee rinnassa. Olo on hankala ja ärtyisä. Tulee tunteiden purkauksia ja huomaa riitautuvansa ihmisten kanssa. Tekee mieli vetäytyä ja eristäytyä kaikesta. Asiat jäävät hoitamatta. Mikä silloin avuksi? Mitä kriisityö on ja mitä hyötyä siitä on yrittäjälle?

Kriisityöntekijän tehtävä on olla luotettava kuuntelija ja kysymysten esittäjä. Meiltä et saa valmiita vastauksia tai ratkaisuja ongelmiin. Annamme kuitenkin kaiken osaamisemme ja tietotaitomme käyttöösi ohjaten sinua myös yrittäjäverkostoon kuuluvien asiantuntijoiden palveluihin. Kun keskustelet kriisityöntekijän kanssa elämäntilanteestasi, ajatuksistasi ja tunteistasi, se auttaa sinua jäsentämään oman elämäsi tapahtumia. Kriisityöntekijä ottaa sinut vastaan lempeällä katseella ja läsnä olevalla kohtaamisella. Yhteys toiseen ihmiseen hädän hetkellä rauhoittaa mielen ja kehon uhkatilaa. Keskustelut auttavat usein myös löytämään keinoja selviytyä vaikeasta elämänvaiheesta.

Työelämänprofessori, psykologi ja filosofian tohtori Pekka Sauri kirjoittaa kolumnissaan (7.5.2023), että mielenterveydenhäiriöt ovat tuki- ja liikuntaelinten sairauksien ohella suurimpia syitä jäädä sairaslomalle ja työkyvyttömyyseläkkeelle. Suurin yksittäinen syy työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymisessä on masennus. Puoli miljoonaa suomalaista käyttää masennuslääkkeitä ja mielenterveyspalveluiden hoitojonot ovat pitkät. Saurin peukalosääntö on, että ahdistus puolittuu jakamalla. Kun kertoo tuntemuksistaan turvalliselle toiselle, niin kurja kokemus vähenee. Arkinen kohtaamiskulttuuri voisi parhaimmillaan lievittää ahdistusta, levottomuutta ja masennusta jo ennen kuin ne kärjistyvät terveydenhuollon toimenpiteitä vaativiksi diagnooseiksi.

Yrittäjän kriisikeskus tarjoaa yrittäjille ja läheisille ammatillista keskustelutukea vaikeisiin elämäntilanteisiin. Varaa aika, paikka ja tila tulla kuulluksi tästä.

Lue Pekka Saurin kolumni Apu-lehdessä

Kategoriassa: Blogi

Miten selvitä kriisistä?

19.4.2023

Viimeiset vuodet ovat olleet monille kovia ja tämän kirjoituksen tarkoitus on tuoda toivoa vaikeiden hetkien keskelle ja ehkä myös työkaluja selviytymiseen. Yrittäjät joutuvat sietämään usein jatkuvaa epävarmuutta, mutta nyt jo usean vuoden epänormaali tilanne on alkanut kuormittaa kohtuuttomasti. Koronan jälkeen tuli Ukrainan sota ja hintojen nousu. Nyt monen yöunet vie lainojen korkojen nousu.

Uupumisen taustalla voi liikojen työtuntien sijasta tai lisäksi, piilotella esimerkiksi henkinen taakka taloudellisen epävarmuuden, muuttuvien tilanteiden tai itsensä johtamisen haasteiden kanssa. Stressiä syntyy, kun vaatimusten määrä ja omat voimavarat eivät kohtaa. On hyvä kysyä itseltä lisääkö vai vähentääkö tekemäni asiat stressiä? Mihin asioihin voin itse vaikuttaa ja mihin en? Keskitänkö ajatukseni niihin asioihin, joihin voin vaikuttaa ja säästän näin itseäni turhalta stressiltä.

Kehossa syntyy stressireaktio, on kyseessä sitten todellinen uhka tai kuviteltu uhka. Nenän eteen hypännyt karhu tai pino karhukirjeitä postilaatikossa aiheuttavat yhtä lailla stressiä. Vaikeassa tilanteessa on hyvä pysähtyä, rauhoitella itseään ja koittaa miettiä asiat asioina. Mihin voin vaikuttaa ja mihin en, mitä teen seuraavaksi ja kuka minua voi auttaa?

Uupuneena omat voimavarat järkevään ajatteluun ovat vähissä ja silloin kannattaakin hakea apua toisilta. Omien tukiverkostojen merkitys kasvaa kriisitilanteissa ja jos mahdollista, tilanteita kannattaa ennakoida ja miettiä itselleen hätäkontakteja, joihin voi ottaa yhteyttä tiukassa paikassa. Tai kun vain haluaa lähteä yhdessä lenkille tai istahtaa saunan lauteille. Oman perheen tai puolison ei kuulu eikä tarvitse jaksaa kantaa koko kuormaa ja siksi on hyvä rakentaa oma tukiverkosto ammattilaisten ja vertaisten kanssa.

On tärkeää huolehtia arjen rutiineista, syödä, nukkua ja liikkua. Murheiden äärellä ajaudumme helposti lohtusyömiseen, sarjakoukkuun, eristäytymään kotiin, päihteiden liikakäyttöön, peliriippuvuuteen tai valehteluun omasta tilanteesta. Mieli haluaa keksiä keinoja, joilla välttää epämukavat tunteet. Apua kannattaa hakea ajoissa, ennen kuin tilanteet ehtivät karata liian kauas.

Tunnetaidoilla voi säädellä omaa stressiä. On hyvä ottaa itselle aikaa, tunnustellen ja kuulostellen, miten minulla rehellisesti ottaen menee? Tunteita voi lieventää hyväksymisen, rentoutumisen tai vaikkapa aistiharjoitusten avulla. Mitä voimakkaat tunteet haluavat viestiä minulle? Tunteet kannattaa ilmaista itselle sopivalla tavalla. Puhumalla, liikkumalla, piirtämällä, kirjoittamalla tai vaikka laulamalla.

Kriisistä ei tarvitse parantua, kuten sairaudesta, vaan sen läpi tulee elää. Kriisi voi olla uhka, mutta se on aina myös mahdollisuus. Kun jotain päättyy, jotta jotain uutta voi alkaa. On hyvä miettiä mikä on itselle tärkeää ja mikä tuo valoa tulevaan.

 

Valoa ja ilon hetkiä kevääseen toivottaen,

Virve Lähdesmäki

Yrittäjän kriisikeskus

 

Voit varata meiltä maksuttoman keskusteluajan valtakunnallisesti videoyhteyksillä. Tapaamiset ovat anonyymeja ja luottamuksellisia. Tarjoamme myös yrittäjän vertaistukiryhmiä.

 

Voit pyytää apua myös:

Yrittäjän talousapu

Yrityskummit

Yrittäjien aluejärjestöt

Kriisikeskukset

Työterveys / terveyskeskus

Hätätilanteessa 112

Kategoriassa: Blogi

Yrittäjyys on iloinen asia

20.9.2022

Syyskuun alussa (5.9.) vietettiin Yrittäjän päivää. Vuodesta 1997 vietetty päivä muistuttaa meitä yrittäjyyden ja yrittäjätoiminnan tukemisen tärkeydestä.  Yrittäjyys on asennetta, päättäväisyyttä, motivaatiota, halua, kykyä, omatoimisuutta ja rohkeutta. Yrittäjyys onkin yksi 2000-luvun työelämän muutostrendeistä ja pelkästään yksinyrittäjien määrä on kasvanut vuosituhannen vaihteesta yli 60 000.

Yrittäjyys on osaamisen ja intohimon paketointia

Tarvitsemme ja haluamme yrityksiä tuottamaan elinvoimaa työpaikkojen, tuotteiden, palveluiden ja tietenkin verotulojen muodossa. Yrityksen takana on yrittäjä. Yrittäjä, joka on puristanut oman osaamisen ja intohimon kokonaisuudeksi, jota tahdomme ostaa. Yrittäjä, joka on ylpeä siitä, mitä on saanut aikaan. Yrittäjä, joka voi joustaa työtuntien määrästä. Yrittäjä, joka on valmis ottamaan taloudellisen riskin. Yrittäjä, jota palvelujärjestelmä ei aina osaa tunnistaa ja tukea.

Muutoksen kuohuissa

Nykymaailman mittapuulla yrittäjät, kuten me muutkin, ovat eläneet poikkeuksellista aikaa. Ensin yrittäjät kohtasivat koronan, useammankin kerran. Seuraava muutos tuli Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Tällä hetkellä puhuttavat energian ja raaka-aineiden kallistuminen sekä YEL muutokset. Kaiken tämän ohella on eletty elämää ja yritetty. Toisille muutokset ovat olleet jopa ylivoimaisia ja moni yrittäjä on joutunut luopumaan yrityksestään. Toisille muutokset ovat olleet suotuisia ja yritys menestyy paremmin kuin koskaan. Oli kyse tappiosta tai menestyksestä yrittäjä elää yrityksensä mukana.

Yrittäjän tie ei ole helpompi tai vaikeampi kuin muiden, mutta varmasti se on erilainen. Myötä- ja vastamäessä yrittäjä jaksaa, ei koska hänen on pakko, vaan koska häntä ajaa ylpeys osaamisestaan ja intohimo tekemiseen. Yrittäjä välttää monesti haasteista puhumista, koska sen pelätään vaikuttavan muun muassa tuleviin työtilauksiin. Toiminnallinen ja taloudellinen riski sekä intohimoinen suhtautuminen altistavat jopa uupumukselle. Näiden asioiden kanssa yrittäjä voi jäädä täysin yksin. Samoin yrittäjä saattaa jäädä yksin onnistumisten ja menestyksen kanssa. Olemmehan oppineet lapsesta saakka, että ylpeys käy lankeemuksen edeltä, vaatimattomuus kaunistaa ja se kellä onni on se onnen kätkeköön. Olemme siis tilanteessa, jossa yrittäjä ei saa menestyä hyvin tai huonosti, ainoastaan tavallisesti.

Haasteiden rinnalla ylpeyttä, toivoa ja iloa

Yrittäjän kriisikeskuksen toiminnassa yleisimmät syyt yhteydenottojen taustalla ovat arjessa selviytymisen haasteet, ihmissuhdehaasteet ja elämänmuutokset. Haasteista huolimatta taustalta löytyy myös jo mainitut intohimo ja ylpeys, sekä toivo ja ilo.

Elinvoimaisten yritysten taustalle tarvitaan elinvoimaisia yrittäjiä. Elinvoimainen yrittäjä pystyy tasapainottamaan elämäänsä. Elinvoimaisuuteen kuuluu riittävästi palautumista ja omasta hyvinvoinnista huolehtimista ennakoivasti. Siihen kuuluu myös mahdollisuus juhlistaa onnistumista ja menestystä sekä väylät, joissa puhua haasteista.

Lopulta onnistumisten ja vastoinkäymisten takaa löytyy ilo yrittää!

 

Tuomo Kallio
Hankepäällikkö
Yrittäjän kriisikeskus

********

Julkaistu, Alueviesti 21.9.2022: Mielen tasapainoa -kolumni

 

Kategoriassa: Blogi

Kissoja, kriisejä ja Ismo Alankoa

3.5.2022

Kun luet sanan kissa, mitä mieleesi nousee? Mieti hetki ennen kuin jatkat lukemista.

Minun mieleeni nousee kuva tyttärestäni ja hänen kummitädistään, jotka nauravat tirskahdellen katsoessaan yhdessä hauskoja kissavideoita. Muistoihin nousee myös suloinen ja heiveröinen kissanpentu, jonka puuroinen nenänpää osui yläasteen stipendirahoilla hankittuihin tuliteriin vaaleisiin kenkiini jättäen niihin ikitahran. Ja sen yhden naapurin kissan, joka yllättäen tarrasi kyntensä ja hampaansa kiinni käteeni ollessani naapurissa kissavahtina. Uskon, ettei sinun mieleesi noussut ihan samoja mielikuvia kuin minun mieleeni.

Siirrytään kissoista kriiseihin ja päätellään tämän pienen ajatuskokeen myötä, että myös kriisi sana herättää meissä ihmisissä erilaisia mielleyhtymiä. Mitä mieleesi nousee sanasta kriisi? Mieti jälleen hetki ennen kuin jatkat lukemista.

Minun mieleni jukeboxi alkaa soittamaan Ismo Alankoa ”Kriisistä kriisiin, kuljen komein askelin. Tahdon että kaikki ois kuin ennenkin. Kuljen kriisistä kriisiin enkä löydä apua. Onnen sirpaleet mua haavoittaa ja saa kriisiin”

Tosiaankin kuljemme elämässä kriisistä kriisiin, sillä kehityskriisien avulla siirrymme elämänvaiheesta toiseen – lapsuuden uhmaiästä nuoruuden murrosikään ja myöhempiin ikäkriiseihin, ammatin valinnasta työuran rakentamiseen ja eläkkeelle siirtymiseen.  Ikääntyminen ja oman kuoleman kohtaaminen ovat suurimpia kehityskriisejämme.

Kriisit auttavat meitä sopeutumaan, siirtymään eteenpäin ja oppimaan uutta. Ihanat ja toivotut elämäntapahtumat kuten lapsuuden kodista poismuuttaminen, naimisin meno tai ensimmäisen lapsen saaminen voivat myös olla kriisejä. Kriisit tarjoavat meille mahdollisuuden kasvaa ihmisenä.

Kehityskriisien lisäksi kohtaamme elämässä ihmissuhteisiin, työhön tai asuinpaikkaan liittyviä muutostilanteita. Elämänkriisit ovat yleensä pitkäkestoisia rasitustilanteita, joita ei tapahdu kaikille – esimerkiksi pitkäaikaissairaus, uupumus tai pitkään harkittu avioero.

Äkilliset kriisit saapuvat eteemme yllättäen ja odottamatta- kuten liikenneonnettomuus, tulipalo, väkivallan tai rikoksen uhriksi joutuminen, vammautuminen tai läheisen äkillinen kuolema. Järkyttävä tapahtuma voi aiheuttaa kokijalleen sietämättömän tunnejärkytyksen ja olla traumatisoiva.

Kaikille kriiseille yhteistä on muutos. Muutokset ja kriisit kuuluvat elämään. Kriisin kohdatessaan on luonnollista tuntea epävarmuutta ja hämmennystä, jolloin ei itsekään oikein tiedä, miten tästä selviää ja mistä voisi löytää apua. Kun kirjoitan, mistä voi saada apua kriisitilanteeseen, mitä mieleesi nousee?

Äkilliset kriisit:

  • hätänumero 112 ja oman kunnan terveyskeskuspalvelut tai työterveyspalvelut

Kehityskriiseissä ja elämänkriiseissä:

  • Yrittäjän Kriisikeskus
    • www.yrittajankriisikeskus.fi
  • MIELI ry:n  kriisipuhelin, avoinna 24/7
    • p. 09 25250111
  • Kriisikeskusverkoston muut järjestötoimijat
    • www.mieli.fi

Lähde: Mielenterveys elämäntaitona – Mielenterveyden ensiapu 1

 

Saija Oittinen
Kriisityöntekijä
Yrittäjän Kriisikeskus

Kategoriassa: Blogi

Yrittäjä pärjää aina

21.3.2022

Heti alkuun pyydän anteeksi jokaista tähän kirjoitettua stereotypiaa, mutta stereotypiat ovat usein syystä stereotypioita. Väitän myös lähes jokaisen tuntevan henkilön, johon seuraava teksti osuu.

Elämme tarinoiden aikaa. Maanantaiaamun mehevä juoru kahvihuoneessa on tarina. Markkinointi ja brändi on tarina. Jopa uutiset kertovat omia tarinoitaan järkyttävistäkin tapahtumista. Tarinoita kerromme myös itsellemme itsestämme ja toisistamme. Varsinkin sosiaalinen media on kiillotettu näyttävillä tarinoilla jatkuvasta menestyksestä.

Yrittäjistä on monta positiivista tarinaa. Yrittäjä on ahkera. Yrittäjä on joustava. Yrittäjä vastaa aina puhelimeen. Yrittäjä on talouden selkäranka. Yrittäjä pärjää yksinkin. Yrittäjä on vahva. Yrittäjä keksii aina keinon kohti uutta. Yrittäjä jaksaa. Koronarajoitusten, pakotteiden, stressin ja jatkuvan muutoksen alla yrittäjä pärjää! Moni kohta onkin totta, mutta onko joka kohdan oltava totta joka hetkessä?

Onko kääntöpuolella erilainen raskaampi tarina? Yrittäjä joutuu uhraamaan omaa ja perheen yhteistä aikaa. Yrittäjä miellyttää ja venyy asiakkaan tarpeen mukaan. Yrittäjä ottaa lainoja ja rahoituksia laskujen, palkkojen ja verojen hoitoon. Yrittäjä kaipaa mahdollisuutta sanoa kuinka välillä ahdistaa.  Yrittäjä olisi loman tarpeessa. Yrittäjä tahtoisi kaikkien rajoitusten ja säännösten keskellä lyödä hanskat tiskiin.

Miten usein kerrotaan vain positiivista tarinaa ja raskaampi tarina unohtuu? Onko positiivinen tarina myös se mitä vaadimme itseltämme, läheisimmältämme ja palveluna ollessamme asiakkaita? Miten paljon kuluu aikaa ja energiaa, kun raskas tarina on piilotettava? Yrittäjä kohtaa raskaan tarinan omina ajatuksina huonona päivänä. Ajatukset ja tunteet saattavat tulla pintaan viikonloppuna saunassa tai sängyn reunalla asioita yksin punnitessaan.

Suomen Yrittäjien yrittäjägallupin mukaan lähes joka neljäs yrittäjä on jatkuvasti ylirasittunut tai lähellä loppuun palamista.Jaksamisen haasteet korostuvat pienissä yrityksissä, joissa yrittäjän väsyminen näkyy väistämättä myös liiketoiminnassa. Saman tutkimuksen mukaan vain joka kymmenes yrittäjä on hakenut apua jaksamisen haasteisiin. Tarinoiden välinen jännite näkyy tutkimuksessakin.

Miten paljon vahvempi positiivinen tarina olisi, jos raskasta tarinaa ei tarvitsisi piilotella tai käsitellä yksin? Jos voimavarat voisi kohdistaa v-alkuisen ahdistuksen ja jatkuvan stressin sijaan uuden luomiseen tai vanhan vahvistamiseen? Onneksi yrittäjien jaksaminen on nostettu myös yrittäjien itsensä toimesta näkyviin. Erilaisia yrittäjille suunnattuja tukipalveluita myös on tarjolla. Tukea tarjoaa mm. Yrittäjän Kriisikeskus, joka tarjoaa maksutonta luottamuksellista keskustelutukea elämän muutostilanteissa.

No, tunnistitko läheisen tai tutun näitä tarinoista? Voisitko sinä olla se, joka kysyy häneltä mitä kuuluu ja kertoo että olen huolissani jaksamisestasi. Voit myös kertoa, että vahvuutta on se, että uskaltaa pyytää tukea!

 

Tuomo Kallio
Hankepäällikkö
Yrittäjän Kriisikeskus

********

Julkaistu, Alueviesti 16.3.2022, Mielen tasapainoa -kolumni

Kategoriassa: Blogi

Ajankohtaista

Ilmoittaudu maksuttomaan Mielenterveyden ensiapu® 1-koulutukseen

Vastaanotolla hyvin aikoja vapaana, varaa omasi!

Hae mukaan yrittäjien vertaisryhmään!

YKK – Blogi

Ei tässä keskustelut auta

Miten selvitä kriisistä?

Yrittäjyys on iloinen asia

MIELI Suomen mielenterveys ry
mieli.fi

 

MIELENTERVEYS
  • MITÄ ON MIELENTERVEYS
  • VAHVISTA MIELENTERVEYTTÄ
  • HARJOITUKSET
  • VAIKEAT ELÄMÄNTILANTEET
  • MATERIAALIA JA TIETOA
TULE MUKAAN
  • PAIKALLISJÄRJESTÖT
  • VAPAAEHTOISTOIMINTA
  • JÄSENEKSI
  • KOULUTUKSET
TUKEA JA APUA
  • KRIISIKESKUKSET
  • KRIISIPUHELIN
  • NETISSÄ
  • RYHMISSÄ
  • APUA ITSETUHOISUUTEEN
MIELI SUOMEN MIELENTERVEYS RY
  • ORGANISAATIO JA TOIMINTA
  • MEDIALLE
  • AJANKOHTAISTA
  • YHTEYSTIEDOT