Kriisi voi olla uhka ja ratkaiseva käänne, mutta aina myös mahdollisuus.
Jotain uutta, yllättävää ja raskasta kun tapahtuu ihminen kohtaa kriisin. Kriisi tulee yllättäen ja lupaa kysymättä ja siihen liittyviä tunnetiloja ja kehon tuntemuksia on aluksi vaikea käsitellä ja ymmärtää. Kriisissä oleva voi kokea avuttomuuden tunnetta ja hätää, toivottomuutta ja erilaisia kokonaisvaltaisia oireita fyysisellä, psyykkisellä ja sosiaalisella osa-alueella.
Kriisiä läpikäyvä saattaa kokea monenlaisia oireita ja tuntemuksia, kuten ahdistusta, keskittymiskyvyn puutetta, unettomuutta, ärtyneisyyttä ja fyysisiä kipuja.
Kriisi voi myös tuoda mieleen aiempia vaikeita elämäntilanteita. Kriisiä läpikäydessään ihminen monesti käsittelee elämän edellisiäkin kriisejä, joka voi mahdollistaa asioiden uudelleenarvioimisen ja henkisen vahvistumisen. Kriisin läpikäyminen voi aina olla mahdollisuus kasvuun, kehitykseen, mielekkäämmän ja kokonaisvaltaisesti omaa hyvinvointia tukevan elämän jatkumiseen.
Kaikki kriisit eivät ole samantyyppisiä
Kriisi voi olla seurauksena erilaisista elämänvaiheista ja tapahtumista Taustalla voi olla äkillinen muutos tai järkyttävä tapahtuma. Kriisi voi olla myös seurausta useista samanaikaisista kuormittavista asioista. Myös luonnollinen ja ennakoitavissa oleva elämäntapahtuma voi aiheuttaa kriisin. Kriisit voidaan jaottella kehitys- ja elämäntilannekriiseihin sekä traumaattisiin kriiseihin:
Kehitys- ja elämäntilannekriisit:
Kehityskriisit ja elämäntilannekriisit liittyvät normaaliin elämänkulkuun ihmisen siirtyessä elämänvaiheesta toiseen. Myös positiivinen tapahtuma, kuten toivotun lapsen syntymä voi aiheuttaa kriisin.
Traumaattiset kriisit:
Traumaattisen kriisin synnyttää usein epätavallisen voimakas ja epänormaali tapahtuma, johon liittyy suuri tunnejärkytys ja jota omat voimat eivät riitä kohtaamaan.
Lue lisää traumaattisista kriiseistä