Mielenterveys elämäntaitona – mielenterveyden ensiapu -koulutukset ( MTEA® 1 ja MTEA® 2 sekä NMEA®)
Mielenterveys on olennainen osa ihmisen hyvinvointia ja terveyttä. Se on elämäntaito ja voimavara, joka auttaa kohtaamaan arjen haasteet ja erilaiset tilanteet. Mielenterveystaitojen opettelu sopii kaikille, niin tavallisille kansalaisille kuin ammattilaisillekin. Koulutuksiin ovat tervetulleita kaikki, joita kiinnostaa mielen hyvinvoinnin vaaliminen.
Salon kriisikeskuksen MTEA -kouluttajina toimivat ohjaajakoulutuksen käyneet työntekijät. Alkavista koulutuksista ilmoitetaan yhdistyksen nettisivuilla. Koulutuksia tehdään myös tilauskoulutuksena erilaisille ryhmille tai työpaikoille.
Mielenterveys elämäntaitona -koulutus (Mielenterveyden ensiapu®1) on kehitetty Suomen Mielenterveysseurassa ja sen sisältö keskittyy mielenterveyden ennaltaehkäisyyn. Mielenterveyden ensiapu®1 -koulutuksessa osallistuja saa tietoa mielen hyvinvoinnista ja siihen vaikuttavista tekijöistä, rohkaistuu huolehtimaan omasta ja läheisten mielenterveydestä sekä saa taitoja selvitä elämään kuuluvista vastoinkäymisistä. Koulutuksen teemoina ovat mm. tunnetaidot, elämän monet kriisit, ihmissuhteet ja elämänhallinta.
Haavoittunut mieli – tunnista ja tue -koulutus (Mielenterveyden ensiapu®2) on lähtöisin Australiasta, josta se on levinnyt ympäri maailman. Koulutuksessa osallistuja saa tietoa yleisimmistä mielenterveyden häiriöistä ja niiden oireista, saa valmiuksia tarjota apua ja ohjata hoitoon sekä oppii soveltamaan mielenterveyden ensiavun askeleita. Koulutuksessa käsiteltäviä teemoja ovat mm. masennus ja ahdistuneisuus, traumaattiset kriisit, psykoosi ja päihdeongelmat.
Nuoren mielen ensiapu -koulutus (NMEA®) Mielenterveysosaamista lasten ja nuorten kohtaamiseen.
NMEA-koulutus on tarkoitettu 7–18 -vuotiaita lapsia tai nuoria työssään tai vapaa-ajallaan kohtaaville. Koulutus soveltuu esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille, nuorisotyöntekijöille, opettajille ja oppilashuoltoryhmän jäsenille sekä urheiluseurojen valmentajille.
Koulutuksen tavoitteena on ehkäistä lasten ja nuorten mielenterveysongelmia, parantaa niiden varhaista tunnistamista, vahvistaa aikuisten valmiuksia ottaa puheeksi mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä lasten ja nuorten sekä heidän vanhempiensa tai huoltajien kanssa sekä tarjota tukea ja apua.