Vuoroveto-kriisikeskus

Vuoroveto-kriisikeskus - tukea ja apua

  • Etusivu
  • Tukea ja apua
    • Tukea ja apua
    • Ryhmätoiminta
      • Tulevat ryhmät
    • Tukea rikoksen uhreille
  • Tule vapaaehtoiseksi!
    • Vapaaehtoiseksi Sekasin-chattiin Kouvolassa
  • Ajankohtaista
  • Tapahtumat ja koulutukset
    • Hakemus tukihenkilökoulutukseen
  • MIELI Vuoroveto Mielenterveys ry
    • MIELI Vuoroveto Mielenterveys ry
    • Hallitus
    • Liity jäseneksi
    • Tietosuoja
  • Palvelut yrityksille ja yhteisöille
    • Palvelut yrityksille ja yhteisöille
    • Mtea®1-koulutukset
    • KOTU-koulutukset
    • MIELI ry ja kuntayhteistyö
    • Hyvän mielen työpaikka®
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Yhteydenottolomake
    • Medialle
  • Blogit
  • Vapaaehtoisille

mielenterveysseurat.fi

Olet täällä: Alkuun / Arkistot: Yleinen

Vuoroveto-kriisikeskuksen tarina jatkuu Kymenlaaksossa uuden johtajan ohjauksessa

26.1.2022

Lehdistötiedote 21.1.2022

Vuoroveto-kriisikeskus juhli pienimuotoisesti 17.1.2022 yhden aikakauden päättymistä ja uuden alkamista, kun nykyinen kriisikeskusjohtaja Annikki Arvila siirtyy eläkkeelle ja tehtävässä aloittaa hänen seuraajansa Mirja Sysmäläinen.

Juhlatilaisuudessa kiitettiin Annikki Arvilaa hänen valtavasta työstään Vuoroveto-kriisikeskuksen hyväksi ja toivotettiin Mirja Sysmäläinen tervetulleeksi.

Samassa tilaisuudessa palkittiin yhdistyksen ensimmäinen puheenjohtaja Anita Sipilä kunniapuheenjohtajuudella sekä Vuorovedon kehittämisen aloittaja, silloinen Kouvolan Mielenterveysseuran puheenjohtaja Ilkka Haapamäki kunniajäsenyydellä.

Tilaisuudessa piti puheen MIELI Vuoroveto Mielenterveys yhdistyksen puheenjohtaja Jari Hinkkurinen. Hän mainitsi puheessaan, että Annikki Arvila on johtanut Vuoroveto-kriisikeskusta ansiokkaasti ja suurella sydämellä sen perustamisesta lähtien.

Näin Vuorovedon menneisyys ja tulevaisuus löivät kättä. Vuoroveto juhli tähänastista tarinaansa Kymenlaakson mielenterveyden edistäjänä ja suuntaa katseensa tulevaisuuteen.

Kriisikeskuksen uusi johtaja astuu tehtävään aikana, joka kuormittaa ihmisten mielenterveyttä monin tavoin. Korona-aikana mielenterveyden ylläpitämisen tärkeys on erityisesti korostunut, mutta samaan aikaan pandemia on hankaloittanut kasvokkaista kanssakäymistä. Vuoroveto-kriisikeskus on vastannut haasteeseen kehittämällä etätukimuotoja.

Vuoroveto juhlii johtajan vaihtumisen myötä muutosta, mutta samaan aikaan kriisikeskuksen tärkeän toiminnan jatkuvuutta.

MIELI Vuoroveto Mielenterveys ry on valtakunnallisen MIELI ry:n verkostoon kuuluva paikallisjärjestö, joka on ylläpitänyt Vuoroveto-kriisikeskuksen toimintaa Kouvolassa vuodesta 2015. Vuoroveto-kriisikeskus on osa valtakunnallista kriisikeskusverkostoa, johon kuuluu kaikkiaan 22 kriisikeskusta. Annikki Arvila on toiminut kriisikeskuksen johtajana Vuoroveto-kriisikeskuksen perustamisesta lähtien ja jättää seuraajalleen rikkaan perinnön alueen mielenterveyden vaalijana.

MIELI Vuoroveto Mielenterveys ry:n tehtävä on edistää aktiivisesti alueen mielenterveyttä tukemalla ja kehittämällä rakentavaa ja ehkäisevää mielenterveystyötä. Vuoroveto-kriisikeskuksen koulutetut vapaaehtoistyöntekijät tarjoavat maksutonta ja luottamuksellista keskustelutukea suomeksi, venäjäksi ja englanniksi.

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:

Mirja Sysmäläinen / puh. 040 515 8607 / mirja.sysmalainen(at)vuoroveto.fi

Annikki Arvila ja Mirja Sysmäläinen 17.1.2022 juhlatilaisuudessa
Johtajien virallinen kapulanvaihto tehtiin korona-ajan tyyliin kyynärpääkättelyllä.

Kategoriassa: Yleinen

Aluevaaleissa ratkaistaan mielenterveyden tulevaisuus

21.1.2022

Aluevaaleissa 23.1. valittavien aluevaltuustojen edustajat linjaavat mielenterveyden osalta muun muassa asukkaiden mielenterveysongelmien hoidosta, hoitoon pääsyn nopeudesta, mielenterveysjärjestöjen toimintaedellytyksistä sekä mielenterveyden edistämistyöstä.

Mielenterveystyölle on Kymenlaaksossa suuri tarve. Maakunnassa on paljon esimerkiksi nuorisotyöttömyyttä ja syrjäytymisriskissä olevia nuoria, pitkäaikaisen toimeentulotuen varassa eläviä sekä kodin ulkopuolelle sijoitettuja alle 17-vuotiaita. Mielenterveys- ja päihdepalvelut ovat laitoshoitopainotteisia, ja matalan kynnyksen mielenterveyspalveluiden saatavuus on heikko.

Kymenlaakson hyvinvointikertomuksen 2020-2025 mukaan strategiset painopisteet ja tavoitteet korostavat mm. oikeutta hyvään mielenterveyteen, turvalliseen arkeen, terveelliseen ympäristöön ja merkitykselliseen elämään.  Toteuttamisen keinona on mm. syrjäytymisen ehkäisy ja eriarvoisuuden vähentäminen osallisuutta vahvistamalla.  Osallisuuden mahdollistaminen ei yksin viranomaisten työnä vahvistu. Siinä järjestöt voivat tarjota kanavan, mutta se edellyttää maakunnan hallinnolta ja päättäjiltä järjestöjen toiminnan hyväksymistä tasa-arvoisena viranomaistyön kanssa. Vapaaehtoistyön tukemista.

Yhtäältä tiedetään asiantuntijoiden näkemysten ja tutkimusten tuloksena, mitä ihminen tarvitsee voidakseen hyvin, mutta toisaalta yhteiskunnassamme vallitsee melko kapea-alainen hyvinvointinäkemys.  Siinä teknologia ”kolisee”. Hyvinvoinnissa ja merkityksellisessä elämässä on ennen kaikkea kysymys ihmisen ja ihmisyyteen liittyvistä perustarpeista olla olemassa ihmisen perusolemuksen mukaisesti.  Voidaan kysyä, mikä henki meitä kannattelee ja mitä ihminen tarvitsee.  Kaiken ikäisillä tärkein on rakkauden ja yhteenkuuluvuuden tarve.  Ihminen tarvitsee myös arvostusta ja kunnioitusta.

Kun ihmisen mieli sairastuu, ihminen kadottaa merkityksen elämäänsä ja kuntoutuminen voi olla pitkä prosessi.  Tässä prosessissa tarvitaan tavallisia ihmisiä rinnalla kulkijoina.  Se on matalankynnyksen palvelua parhaimmillaan.

Kun matalan kynnyksen mielenterveyspalveluita ei ole tarjolla eikä ennaltaehkäisevään työhön satsata, mielenterveysongelmat pahenevat ja pitkittyvät. Mielenterveysongelmien hoito tuleekin saattaa kuntoon toteuttamalla terapiatakuu. Lisäksi mielenterveystyöhön tulee panostaa jo varhaisesta vaiheesta neuvolasta alkaen. Työn tulee ulottua punaisena lankana vauvasta vaariin. Erityisesti lasten ja nuorten mielenterveyden tukeminen tulee huomioida.

Tunnemme ihmisten arjen Kymenlaaksossa. Vaikutamme MIELI Suomen Mielenterveys ry:n paikallisten jäsenjärjestöjen kautta. Tarjoamme matalan kynnyksen tukea kriiseissä sekä tukea mielenterveyskuntoutujille ja muuten psyykkisesti oireileville henkilöille.

Tarjoamamme palvelut ja toiminta ovat arvokasta, kustannustehokasta mielenterveystyötä, joka ehkäisee mielenterveysongelmia, tuo säästöjä ja vähentää julkisiin palveluihin kohdistuvaa painetta. Haluamme toimia hyvinvointialueiden ja kuntien yhdenvertaisina yhteistyökumppaneina, ja varmistaa tiiviin yhteistyön sekä järjestöjen rahoituksen tulevien päättäjien kanssa.

Mielenterveyden edistäminen on investointi, ei kuluerä: mielenterveystyöhön sijoitettu pääoma maksaa tutkimusten mukaan itsensä takaisin moninkertaisesti. Hyvinvointialueiden terveyttä edistävän työn keskiöön on asetettava mielenterveystyö, vahvistettava sen resursseja ja taattava nopea hoitoon pääsy mielenterveyden ongelmissa.

Tulevien aluevaltuutettujen ymmärrys mielenterveydestä on ratkaisevan tärkeää koko alueen hyvinvoinnin kannalta. Jokainen äänestäjä varmistaa tuen mielenterveystyölle kysymällä ehdokkaaltaan, kuinka tämä aikoo edistää mielenterveyttä Kymenlaaksossa.

Koronan jälkeen tarvitaan vahvaa satsausta hoitoon ja tukeen, jotta mielenterveyden hoitovajeet pystytään purkamaan. Ihmisiä ei saa unohtaa yksinäisyyteen.

#aluevaalit2022 ovat #mielenterveysvaalit

MIELI ry:n aluevaalitavoitteet: mieli.fi/mielenterveysvaalit

MIELI Kotkan seudun mielenterveys ry
Jorma Korpela, puheenjohtaja

MIELI Kouvolan Mielenterveysseura ry
Anita Sipilä, puheenjohtaja

MIELI Vuoroveto Mielenterveys ry
Jari Hinkkurinen, puheenjohtaja

MIELI Vuoroveto Mielenterveys ry
Vuoroveto-kriisikeskus
Mirja Sysmäläinen, kriisikeskusjohtaja

Julkaistu:
Kouvolan Sanomat 20.1.2022
Pohjois-Kymenlaakso/Ankkuri 19.1.2022

Kategoriassa: Yleinen

Kaksi intensiiviryhmää itsemurhan kautta lapsensa menettäneille (syksy 2022)

1.11.2021

Mieli Suomen Mielenterveys ry:n SOS-kriisikeskus, ryhmätoiminnat järjestää vuonna 2022 kaksi intensiiviryhmää itsemurhan kautta lapsensa menettäneille 

(1) Intensiiviryhmä pariskunnille, joiden lapsi on kuollut itsemurhan kautta.

Aika: 2. jaksoa torstaista sunnuntaihin: 1. jakso 15.-18.9.2022, 2. jakso: maaliskuussa 2023
Paikka: Ilmoitetaan myöhemmin

Lisätiedot: Hannele Lehtonen, puh.0403548040, hannele.lehtonen(at)mieli.fi

Lisätietoja ja ladattavan esitteen löydät myös osoitteesta
mieli.fi/tukea-ja-apua/ryhmat/itsemurhan-kautta-lapsensa-menettaneet-pariskunnat-intensiiviryhma-syksy-2022/

(2) Intensiiviryhmä vanhemmille, joiden lapsi on kuollut itsemurhan kautta. Tämä intensiiviryhmä on tarkoitettu ilman puolisoa intensiiviryhmään hakeville vanhemmille.

Aika: 2. jaksoa torstaista sunnuntaihin: 1. jakso 6.-9.10.2022, 2. jakso: huhtikuussa 2023
Paikka: Ilmoitetaan myöhemmin.

Lisätiedot: Mari Rantanen, 040 844 8368, mari.rantanen(at)mieli.fi

Lisätietoja ja ladattavan esitteen löydät myös osoitteesta
mieli.fi/tukea-ja-apua/ryhmat/itsemurhan-kautta-lapsensa-menettaneet-vanhemmat-intensiiviryhma-syksy-2021/

Hakeminen ryhmiin

Ryhmään otetaan 6-10 osallistujaa. Lapsen kuolemasta tulisi olla kulunut vähintään ½–1 vuotta. Oma kokemus tuen tarpeesta riittää ryhmään hakeutumiselle. Osallistujat valitaan haastattelun perusteella.

Lähetä yhteystietosi ja hakutoiveesi sähköpostitse ryhmatoiminnat(at)mieli.fi
tai soita puh. 040 173 2040.

Vaihtoehtoisesti voit täyttää Webropol-lomakkeen. Linkki Webropol-lomakkeeseen löytyy yllä olevien linkkien kautta, kunkin ryhmän kohdalta.

Ryhmä (1)

Ryhmä (2)

Kategoriassa: Yleinen

Miesten vuoro – kysely keskusteluavun hakemisesta 30.11.2021 mennessä

26.10.2021

Usein miesten kynnys hakea apua on korkea. Erityisesti, kun kyse on mielenterveydestä. MIELI ry kerää tietoa, mikä tekisi miesten avun hakemisesta helpompaa.

Vastaa kyselyyn tai jaa sitä eteenpäin 30.11.2021 mennessä: mieli.fi/miestenvuoro

MIELI ry:n Kriisipuhelin päivystää suomeksi 09 2525 0111, ruotsiksi 09 2525 0112, arabiaksi ja englanniksi 09 2525 0113. Lisätietoja: mieli.fi/kriisipuhelin

Kategoriassa: Yleinen

Jokaisen nuoren mieli on arvokas: Maailman mielenterveyspäivä 10.10.2021

4.10.2021


Vihreää valoa yhdenvertaisuudelle

Sunnuntaina 10.10. vietetään maailman mielenterveyspäivää. Tänä vuonna näytämme yhdessä vihreää valoa yhdenvertaisuudelle ja muistutamme: ”Jokaisen nuoren mieli on arvokas!” 💚

Jokainen nuori ansaitsee tulla kuulluksi ja kohdatuksi – niin perheessä, koulussa, harrastuksissa kuin palveluissa. Kohtaamalla nuoret aidosti voimme vahvistaa nuorten hyvinvointia koronakauden haasteiden ja koettelemusten jälkeen.

Kannustamme siis jokaista nuorten parissa toimivaa kohtaamaan nuoria yhdenvertaisesti, avoimesti, aidosti ja arvostelematta sekä kysymään nuorilta heidän hyvinvoinnista ja elämästä.

mieli.fi/kymppikymppi

Seitsemän vinkkiä nuoria kohtaavalle aikuiselle

Näin sinäkin voit osallistua!

💚Pysähdy kohtaamaan nuoria aidosti ja samanarvoisesti, ole läsnä.

💚Järjestä vihreä valaistus 10.10. klo 18 tai koristaudu vihreään kampanjan aikana. Jaa vihreät kuvasi tunnisteilla #vihreäävaloa #yhdenvertaisuus #kymppikymppi #maailmanmielenterveyspäivä

  • Maailman mielenterveyspäivän 10.10. iltana klo 18 alkaen valaistaan vihreällä valolla rakennuksia, ikkunoita tai vaikkapa itselle tärkeitä esineitä. Näytät kaikille tasa-arvoisesti vihreää valoa ja olet mukana edistämässä avoimempaa keskusteluympäristöä.

💚Jaa kampanjaviestejä 4.–10.10.

  • Jaa tarina nuoren arvostavasta kohtaamisesta tai oma tarinasi, kun olet tullut nuorena nähdyksi ja kuulluksi.

💚Tue MIELI ry:n tekemää mielenterveystyötä.

  • Lahjoita 10 euroa 10.10. Maailman mielenterveyspäivänä: Avaa MobilePay. Syötä lahjoitettava summa. Syötä numeroksi: 50705. Hyväksy lahjoitus pyyhkäisemällä. Muita lahjoitustapoja

Vuorovedon huolituoli on mukana kohtaamassa nuoria 7.10.2021

Kategoriassa: Tapahtumat ja koulutukset, Yleinen Avainsanoilla: kymppikymppi, maailmanmielenterveyspäivä, mielenterveys, nuoret, vapaaehtoistyö, vihreäävaloa, yhdenvertaisuus

Resilienssi-ryhmä Kouvolassa 29.9.-13.10.21 – ilmoittautuminen 24.9. mennessä

7.9.2021

Kategoriassa: Ryhmät, Tapahtumat ja koulutukset, Yleinen

Vertaistukiryhmä koronapandemian seurauksena läheisensä menettäneille syksy 2021

3.9.2021

Kategoriassa: Ryhmät, Yleinen

MHAW – viikko täynnä kulttuurihyvinvointia 24.-30.5.2021

21.5.2021

Tervetuloa mukaan Hyvää mieltä kulttuurista -toimintaviikolle!

Mental Health Art Week eli MHAW järjestetään tänä vuonna jo seitsemännen kerran. Viikon aikana keskustellaan hyvän mielen kulttuuri- ja taidetapahtumien kautta mielenterveydestä ja sen merkityksestä yksilöille ja yhteisölle.

Tule nauttimaan hyvää tekevästä kulttuurista ja taiteesta!

Osal­lis­tu museoi­den vir­tu­aa­li­siin MHAW-ta­pah­tu­miin!

MIELI ry:n ja Museokortin yhteinen Hyvinvointia kulttuurista -kampanja nostaa esiin kulttuuriharrastusten positiiviset vaikutukset mielen hyvinvointiin.

Teemaa käsitellään niin tutkijoiden, julkisuuden henkilöiden sekä tavallisten suomalaisten äänillä. TUTUSTU VIDEOIHIN, ARTIKKELEIHIN JA TUTKIMUSTULOKSIIN: MUSEOT.FI/MHAW

Kampanja huipentuu MHAW-viikolla, jolloin Museokortti-kohteet järjestävät virtuaalitapahtumia, joihin jokaisella on vapaa pääsy.

Tapahtumia on lähes 50 erilaista, virtuaaliopastuksista proosaluentaan ja lyhytelokuvista taidejoogaan.

TUTUSTU TAPAHTUMATARJONTAAN Museokortin sivulla ja tule mukaan nauttimaan kulttuurista ja taiteesta!

LISÄTIETOA MHAW-VIIKOSTA ja tapahtumista muilla paikkakunnilla.

Kategoriassa: Yleinen

1.4. Mielinauha-kampanjaa tähdittää Kaija Koo: ”Kunpa me ihmiset voisimme kuunnella toisiamme herkällä korvalla”

1.4.2021

Mielinauha-kampanjalla kerätään varoja kotimaiseen mielenterveystyöhön ja kriisiauttamiseen. Kampanjakasvona tänä vuonna on koko kansan rakastama viihdetaiteilija Kaija Koo, joka on löytänyt voimansa kovien koettelemusten jälkeen. Neljättä kertaa järjestettävä Mielinauha-kampanja käynnistyy 1. huhtikuuta ja jatkuu kesäkuun loppuun.

Kampanjakasvona toimiva Kaija Koo on yksi Suomen menestyneimmistä naisartisteista. Hän on vuosien ajan koonnut kuuntelijansa voimaannuttavien kappaleidensa ja lavasäteilynsä äärelle.

Laulussaan Taipumaton Kaija Koo laulaa, että: ”meistä vahvimmatkin joskus, kyynelillä pesty on.” Kaija Koo löysi omat todelliset voimansa kovien kokemusten jälkeen. Ensimmäisen kerran sosiaalisten tilanteiden pelon tähti koki, kun hänen isänsä menehtyi lento-onnettomuudessa vuonna 1987.

”Silloin eristäydyin maailmasta. Pelästyin jopa puhelimen soittoääntä, enkä uskaltanut vastata. Kamppailu takaisin tasapainoon oli tuskallinen.”

”Jos tiedät, että toiselle on sattunut kauheita, häntä ei tarvitse pelätä. Pienet eleet painuvat mieleen. Lauseiden ei tarvitse olla ihmeellisiä. Voi sanoa vain vaikkapa sen, ettei löydä sanoja.”

Korona lisännyt tuen tarvetta

Korona-aika on kuormittanut suomalaisten mielenterveyttä ja tuen sekä avun tarve ovat kasvaneet.

”Kyselymme mukaan korona on kuormittanut meitä merkittävästi. Apua ja tukea tarvitaan tässä poikkeuksellisessa tilanteessa. Positiivista on se, että uskallamme puhua mielen hyvinvoinnista ja pyytää apua. Mielenterveyttä voi aina vahvistaa”, kertoo MIELI Suomen Mielenterveys ry:n toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi.

Tänä vuonna Mielinauha-kampanjan viesti on Mieli ei näy ulospäin, mutta sen voi kuulla. Myös Mielinauhan teksti Mitä kuuluu? kehottaa meitä kaikkia kysymään kuulumisia, olemaan toisillemme läsnä, kuuntelemaan ja keskustelemaan yhdessä siitä, miten jaksamme tänään. Mitä kuuluu? -kysymys on yksinkertainen, mutta usein ratkaiseva. Joku toinen välittää ja näkee sinut. Mielenterveystyötä voi tukea osallistumalla Mielinauha-kampanjaan.

Lue lisää Mielinauha-kampanjan sivulta

Mielinauha-kampanja alkaa 1.4. ja jatkuu aina 30.6.2021 asti. Kampanjalla kerätään varoja kotimaiseen mielenterveystyöhön ja kriisiauttamiseen. Kampanjan järjestäjä MIELI Suomen Mielenterveys ry tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi. MIELI ry puolustaa kaikkien yhtäläistä oikeutta hyvään mielenterveyteen. Järjestö koordinoi valtakunnallisen kriisikeskusverkoston toimintaa sekä edistää lasten, nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia.

Kategoriassa: Yleinen

Vuoroveto-kriisikeskus muuttaa

20.1.2021

Toiminta uusissa tiloissa alkaa helmikuussa 2021

Kriisikeskuksen uusi toimitila sijaitsee Kouvolassa Kasarminmäellä.

Kriisikeskuksen uusi osoite on Vartiotie 3, 45100 Kouvola. Matkaa Vartiotieltä Kouvolan keskustaan on kävellen noin 1,5 kilometriä.

Vartiotie 3 rakennuksen pääty, punatiiliverhoiltu vanha kasarmirakennus
Kriisikeskuksen uusi tila on Vartiotie 3 rakennuksen päädyssä.

Koronarajoitukset yhä voimassa

Kriisikeskuksen kaikki tukipalvelut toteutetaan toistaiseksi etänä tämän hetkisestä koronatilanteesta johtuen. Noudatamme toiminnassamme valtakunnallisia sekä alueellisia suosituksia.

Lisätietoa kriisikeskuksen tukipalveluista ja ajanvarauksesta sivustomme Tukea ja apua -osiosta.

Kategoriassa: Yleinen

Vapaaehtoisten kiitosgaala 18.11.2020 – Suora lähetys klo 18 alkaen

18.11.2020

Tilaisuudessa palkitaan ansioituneita vapaaehtoisia

Kouvolan kaupunki palkitsee gaalassa Vuoden valovoimaisen vapaaehtoisen. Lisäksi Kouvolan eri järjestöt palkitsevat omia toimijoitaan ansiokkaasta vapaaehtoistyöstä.

Vuoroveto-kriisikeskus palkitsee tilaisuudessa 5 vuotta sitten toimintaan tulleita vapaaehtoisiaan kunniakirjalla. Palkinnot heille ojentaa Vuoroveto mielenterveysseura ry:n hallituksen puheenjohtaja Jari Hinkkurinen.

Gaalan tunnelmiin pääsee mukaan tänä vuonna kotisohvalta

Vapaaehtoisten kiitosgaala pidetään keskiviikkona 18.11.2020 klo 18 alkaen Kuusankoskitalon Voikkaasalissa. Tilaisuuden osallistujamäärää on tänä vuonna rajoitettu poikkeusoloista johtuen.

Gaalaa voi seurata suorana lähetyksenä tai myöhemmin tallenteena Kouvolan kaupungin Youtube-kanavalta.

Vapaaehtoisten kiitosgaala Youtubessa

Kategoriassa: Yleinen

MIELI ry:n vertaistukiryhmä psykoterapiakeskuksen tietoturvamurron kohteeksi joutuneille – syksy 2020

28.10.2020

Ryhmä on tarkoitettu henkilöille, jotka ovat joutuneet tietoturvamurron kohteeksi ja haluavat purkaa ajatuksiaan ja tuntemuksiaan tapahtuneesta.

Aika

Ensimmäinen 3.11. alkava ryhmä on täynnä. Uusia ryhmiä perustetaan lisää mahdollisimman pian. Lisätietoja ryhmänohjaajilta tai MIELI ry:n sivuilta.

Paikka

Verkossa, Webex-alustalla (toimii tietokoneelta ja matkapuhelimelta, joissa on kamera ja mikrofoni).
Anonyymi osallistuminen on mahdollista.

Järjestäjä

MIELI Suomen Mielenterveys ry – Ryhmätoiminnat, ohjaajat: Sini Hanski ja Mari Rantanen.

Tavoitteena on

· Tietoturvamurron aiheuttamien tunteiden ja kokemusten käsitteleminen luottamuksellisessa vertaisryhmässä.
· Turvallisuuden tunteen vahvistuminen.

Sisältöjä

Sisällöissä otetaan huomioon osallistujien toiveet ja odotukset.
· Yksityisyyttä loukkaavan teon käsittely ja tapahtuneen herättämät tunteet ja ajatukset.

Menetelmät

Ryhmä pohjautuu ammatillisesti ohjattuun vertaistukeen.
· Ryhmäkeskustelut—myös pienryhmissä tai pareittain

Kustannukset

Ryhmä on osallistujilleen maksuton. Rahoituksesta vastaa Sosiaali- ja terveysministeriö Veikkauksen tuloilla.

Hakeminen ja lisätiedot

Lähetä yhteystietosi ja hakutoiveesi sähköpostitse ryhmatoiminnat(at)mieli.fi.

Vaihtoehtoisesti voit täyttää Webropol-lomakkeen.

Ryhmänohjaajat

Mari Rantanen
puh. 040 844 8368
mari.rantanen(at)mieli.fi

Sini Hanski
puh. 040 173 2040, (puhelintiedustelut to 29.10 klo 13-14, ma 2.11 klo 9-15, ti 3.11 klo 10-12)
sini.hanski(at)mieli.fi

Kategoriassa: Yleinen

Vihreää valoa kuuntelemiselle – Maailman mielenterveyspäivä 10.10.2020

5.10.2020

MIELI Suomen Mielenterveys ry:n valtakunnallisen kampanjan viesti on: ”Kuunnellaan ja kohdataan toisiamme!”

Jokainen ansaitsee tulla kuulluksi. Jokaisessa kohtaamisessa – niin perheessä, opinnoissa, työpaikalla, harrastuksissa kuin terveydenhuollossa. Kuuntelemalla aidosti voimme jokainen lisätä toistemme hyvinvointia, rakentavaa vuorovaikutusta ja olla mukana rakentamassa osallistavampaa yhteiskuntaa.

Tänä vuonna Maailman mielenterveyspäivän kampanjassa näytetään vihreää valoa kuuntelemiselle. Kampanjassa kannustetaan jokaista aitoihin, läsnäoleviin kohtaamisiin. Kampanja käynnistyy 5.10. ja huipentuu Maailman mielenterveyspäivään 10.10.

Viisi syytä, miksi kuunteleminen ja kuulluksi tuleminen ovat meille hyväksi:

  • Kuulluksi tuleminen vahvistaa mielenterveyttämme ja hyvinvointiamme. Kun tulemme kuulluksi, koemme olevamme tärkeitä ja hyväksyttyjä. Se lisää itsearvostustamme, joka on tärkeää mielenterveytemme kannalta.
  • Kuunteleminen syventää ihmissuhteitamme. Kokemusten jakaminen ja asioiden pohtiminen yhdessä lisäävät keskinäistä luottamusta.
  • Kuulluksi tuleminen lisää itsemyötätuntoa. Suhtaudumme usein itseemme turhan ankarasti. Se, että joku toinen suhtautuu meihin lempeästi, auttaa suhtautumaan itseemme armollisemmin.
  • Kuunteleminen ja kuulluksi tuleminen parantavat fyysistä terveyttämme. Lämmin, aito vuorovaikutus rentouttaa. Se laskee sydämen sykettä ja verenpainetta ja lisää mielihyvähormonien eritystä kehossamme.
  • Kuunteleminen lisää yhdenvertaisuutta ja osallisuutta. Aito kiinnostus toista kohtaan tarjoaa mahdollisuuden oppia uutta ja auttaa ymmärtämään erilaisuutta.

Näin näytät vihreää valoa kuuntelemiselle:

Pysähdy kohtaamaan ihmisiä. Kysy itseltäsi, ketä voisit kuunnella. Kuinka monen elämää voisit rikastaa arvostavalla kohtaamisella? Pyri olemaan läsnä ja kuuntelemaan aidosti, jokapäiväisissäkin kohtaamisissa.

  • Kehitä kuuntelemisen taitoa. Tutustu artikkeleihin ja ota käyttöön materiaalit:
    • verkossa: fi/kymppikymppi
    • somessa: Instagram, @mielenterveys ja com/mielenterveys
  • Järjestä vihreä valaistus 10. klo 18 tai koristaudu vihreään kampanjan aikana.
    Jaa vihreät kuvasi Instagramissa ja Facebookissa tunnisteilla #vihreäävaloa #ketävoisitkuunnella #kymppikymppi #maailmanmielenterveyspäiväJulkaisemalla kuvan Instagramissa tunnuksella #vihreäävaloa 5.–11.10. osallistut Bookbeat -lahjakorttien arvontaan.
  • Jaa viestiä kuuntelemisen tärkeydestä somessa ja verkostoissasi 5.–10.10.

 Vihreää valoa kuuntelemiselle on MIELI Suomen Mielenterveys ry:n koordinoima kampanja
Maailman mielenterveyspäivänä 2020. Kampanja verkossa:
mieli.fi/kymppikymppi

Kategoriassa: Yleinen

Vuoroveto-kriisitukihenkilön peruskoulutus

8.5.2020

Tule vapaaehtoiseksi Hyvän Mielen Tukijaksi

Tule tukemaan ja auttamaan elämäntilanteissa selviytymisessä. Saat iloa auttamisesta ja mahdollisuuden kehittyä ihmisenä.

Toimit tukihenkilönä tarjoten keskusteluapua arkielämän kriisitilanteissa. Olet vähintään 24-vuotias, oma elämäsi on tasapainossa ja haluat toimia kuuntelijana.

Vuoroveto-kriisitukihenkilön peruskoulutus

Koulutuksessa löydät omat vahvuutesi tukijana ja saat tietoa tukityöstä. Ennen koulutusta järjestettävässä valintahaastattelussa saat lisätietoa tehtävästä.

Koulutus kestää n. 35 tuntia ja se on maksuton.

Koulutusaikataulu:

Seuraava koulutus järjestetään loppuvuodesta 2021.
Koulutukseen on jatkuva haku.
Täytä hakulomake

Täydennyskoulutusmahdollisuudet:

  • Kriisipuhelinkoulutus
  • Tukinet-verkkokriisityön koulutus

Lisätietoja:

Kriisityönohjaaja Johanna Karppinen
Puhelin 045 892 6200
Sähköposti info(at)vuoroveto.fi

Kategoriassa: Tapahtumat ja koulutukset, Yleinen

Elämä koettelee, mutta selviydyn – Vuorovedon infosarja Kinnolivessä

7.5.2020

Tietoa stressinhallinnasta ja selviytymiskeinoista elämän muutostilanteissa

Vuoroveto oli mukana tekemässä Kouvola innovationin Kinnolive2020 -lähetyksiä huhti-toukokuussa. Kolmiosaisessa Elämä koettelee, mutta selviydyn -infosarjassa käsitellään selviytymiskeinoja elämän muutostilanteisiin. Lähetyksiä olivat toteuttamassa Vuorovedosta hallituksen asiantuntijajäsen Ilkka Haapamäki ja koulutusvastaava Sirpa Heikkinen. Kinnon nettisivulta löytyvät Ilkan ja Sirpan laajemmat esittelyt.

Infosarja on katsottavissa Kouvola innovationin YouTube-kanavalta.

Osa 1 Selviytymiskeinoja elämän muutostilanteisiin

Osa 2 Mitä stressi on?

Osa 3 Linkkejä ja vinkkejä oma-apuun

Huom. kriisipuhelimen suomenkielinen linja on nykyään avoinna 24/7.
Tarkemmat kriisipuhelimen aukioloajat ja tiedot eri linjoista löydät täältä.

 

 

Kategoriassa: Yleinen

Mielinauha-keräyksellä kerätään varoja kotimaiseen kriisiauttamiseen

8.4.2020

Artisti Mikael Gabriel kannustaa ihmisiä kuuntelemaan toisiaan

Mielinauha-keräys käynnistyy 1.4. poikkeusoloissa ja tuotto käytetään kokonaan kotimaiseen kriisiauttamiseen.

Mielinauha-keräyksen (1.4.−15.8.2020 ) varat suunnataan tänä vaikeana aikana kotimaiseen kriisiauttamiseen. Tänä vuonna MIELI Suomen Mielenterveys ry:ssä on autettu ihmisiä kriiseissä jo yli 50 vuoden ajan. Meillä Vuoroveto-kriisikeskuksessa toiminta on jatkunut tänä vuonna 5 vuoden ajan.

”Nyt jos koskaan tarvitaan kriisiauttamista. Tässä poikkeuksellisessa tilanteessa niin MIELI ry:n Valtakunnallinen kriisipuhelin kuin verkkoauttaminenkin ovat kuormituksen alla. Ihmiset tarvitsevat nyt kuuntelemista ja keskusteluapua. Mielinauha-keräys tarjoaa hyvän tilaisuuden välittää niistä, jotka tarvitsevat tukea ja apua”, kommentoi MIELI Suomen Mielenterveys ry:n toiminnanjohtaja Sari Aalto Matturi. 

Kevään Mielinauha-keräyksen kampanjakasvo Mikael Gabriel on yksi Suomen suosituimmista ja valovoimaisimmista artisteista. Hän on julkaissut viisi menestyksekästä albumia ja hänen kappaleitaan on kuunneltu yli 200 miljoonaa kertaa suoratoistopalveluissa. Parempaa ja sopivampaa kampanjakasvoa ei Mielinauha-keräyksellä voisi tällä hetkellä olla:

”Mielen ongelmat ovat olleet minulle itselleni niin lähellä, että koen itse voivani viedä eteenpäin ymmärtävää viestiä. Kun olin nuori minua hämäsi, että aina käskettiin puhumaan. Minusta meistä jokaisen pitäisi tarjoutua kuuntelemaan.

Jos jollakulla on aikaa kuunnella, toisella on myös aikaa puhua. Siksi valitsin mielinauhan tämänvuotiseksi viestiksi: Minä kuuntelen.”

”Silloin, kun mulla on ollu vaikeeta, mua on kuunneltu ja haluun antaa apua myös eteenpäin.”

Hädän hetkellä jokainen meistä tarvitsee jonkun, joka kuuntelee. Auta Mikaelin kanssa ja osallistu Mielinauha-keräykseen.

TEKSTAA sana MIELI numeroon 16499 ja lahjoita 10€ kotimaiseen kriisiauttamiseen.

Löydä oma tapasi auttaa: mielinauha.fi

Kategoriassa: Yleinen

Ajankohtaista

Mental Health Art Week 2022 (MHAW) 23-29.5. Kouvolan keskustassa

Vuoroveto-kriisikeskuksen tarina jatkuu Kymenlaaksossa uuden johtajan ohjauksessa

Aluevaaleissa ratkaistaan mielenterveyden tulevaisuus

MIELI Suomen mielenterveys ry
mieli.fi

 

MIELENTERVEYS
  • MITÄ ON MIELENTERVEYS
  • VAHVISTA MIELENTERVEYTTÄ
  • HARJOITUKSET
  • VAIKEAT ELÄMÄNTILANTEET
  • MATERIAALIA JA TIETOA
TULE MUKAAN
  • PAIKALLISJÄRJESTÖT
  • VAPAAEHTOISTOIMINTA
  • JÄSENEKSI
  • KOULUTUKSET
TUKEA JA APUA
  • KRIISIKESKUKSET
  • KRIISIPUHELIN
  • NETISSÄ
  • RYHMISSÄ
  • APUA ITSETUHOISUUTEEN
MIELI SUOMEN MIELENTERVEYS RY
  • ORGANISAATIO JA TOIMINTA
  • MEDIALLE
  • AJANKOHTAISTA
  • YHTEYSTIEDOT