YHES-kohtaamispaikkahanke on nelivuotinen (2020–2023) STEA:n rahoittama hanke, jota hallinnoi MIELI Etelä-Karjalan Mielenterveys ry.
Hankkeen tavoitteena on lisätä osallisuutta ja lievittää yksinäisyyttä perustamalla kohtaamispaikkoja Etelä-Karjalaan ja virtuaalisia kohtaamispaikkoja verkkoalustoille. Hankkeen kautta otetaan käyttöön myös MIELI ry:n kriisiauttamisen linjausten mukainen henkilökohtainen tukisuhdetoiminta.
Kasvokkaiset kohtaamispaikat ovat Etelä-Karjalan kunnissa sijaitsevia Hyvän mielen kahviloita, jotka ovat avoinna viikoittain 2 tuntia kerrallaan. Kahvilat ovat avoimia ja maksuttomia matalan kynnyksen ajanviettopaikkoja kaikille, jotka kaipaavat seuraa ja tekemistä arkeensa. Kohtaamispaikkoja ohjaavat koulutetut vapaaehtoiset. Tarjolla on aina kahvia, teetä, pientä syötävää sekä juttuseuraa. Kohtaamispaikalle voi tulla aukioloaikojen puitteissa silloin kun itse haluaa, eikä toimintaan tarvitse ilmoittautua. Virtuaaliset kohtaamispaikat ovat verkossa olevia avoimia ja teemattomia keskustelualustoja, joita ohjaavat työntekijät ja vapaaehtoiset.
Noin 8 % eteläkarjalaisista koki yksinäisyyttä jo ennen koronapandemiaa (Sotkanet 2018). Koronapandemian aikana yksinäisyyden kokemukset ovat kasvaneet entisestään ja yhä useampi on kuvannut yksinäisyyden tunteen lisääntyneen. Yksinäisyyden taustalla voi olla hyvin monenlaisia tekijöitä, kuten esimerkiksi elämäntilanteen muutokset, sairastumiset, yksin asuminen, puutteet vuorovaikutustaidoissa, kiusaaminen tai muut traumaattiset kokemukset tai ikääntyminen. Pitkään jatkunut yksinäisyys voi kasvattaa yksinäisyyden kierrettä, jolloin uusien ystävyyssuhteiden solmiminen voi vaikeutua ja kynnys osallistua sosiaalisiin tilanteisiin kasvaa.
Matalan kynnyksen kohtaamispaikkatoiminnalla pyritään lisäämään mahdollisuuksia tavata muita ihmisiä. YHES-kohtaamispaikka on avoin kaikille, eikä sitä ole kohdennettu spesifisti millekään rajatulle kohderyhmälle. Kohtaamispaikka on turvallinen ja syrjimätön, ja siellä hyväksytään kaikki sellaisina kuin olemme. Ohjattu kohtaamispaikkatoiminta takaa sen, että jokainen kävijä huomioidaan. Osallistua voi juuri sen verran kuin itse kokee luontevaksi ja hyväksi.