Hyvää Pride-kuukautta: Unohdetaan kaappi!

Meidän jokaisen rinnassa sykkii rakkauteen pystyvä sydän. Rakkaus kuuluu kaikille, se on universaalia. Rakkautta ei tarvitse rajoittaa, määritellä, normalisoida, kalibroida. Se ei vähene, vaikka sitä jakaisi enemmän ja enemmän.

Onneksi olemme erilaisia – niin sisältä kuin ulkoa. Moninaisuus on rikkautta ja sen hyväksyminen aikaansaa yhdenvertaisuuden kokemuksen.

Sen sijaan, että skannaisimme eroavaisuuksiamme, voisimme painottaa samankaltaisuuksia; asioita, joissa kohtaamme toisemme. Mikä meitä yhdistää? Mikä juuri sinussa on mielestäni kivaa?

🌈

Ennen puhuttiin kaapista ulos tulemisesta, kun vaikkapa läheisemme kertoi pohtivansa omaa sukupuoli-identiteettiään tai seksuaalisuuttaan. Ikään kuin kaappi edustaisi heteronormatiivista maailmaa, josta pitää ”astua ulos”. Eli olla erilainen.

Mutta emmehän me astu sekaruokavaliokaapistakaan ulos, kun tajuamme, että vegaanius on meidän juttu? Vai oletko joskus kuullut jonkun sanovan näin?

Entä jos ei olisikaan kaappia, mistä tulla ulos? Hetero-oletusta, josta pitää poiketa? Seksuaalisuus on asia, joka elää ja muovautuu elämän eri vaiheissa. Eli saa pohtia, kyseenalaistaa, olla välillä hämmennyksissä ja hukassakin. Etsiä, löytää ja kadottaa. Etsiä uudelleen.

Oma sukupolveni joskus kauan sitten kasvoi maailmaan, jossa oltiin poikia ja tyttöjä ja muita vaihtoehtoja ei sitten ollutkaan. Sukupuoli-identiteettiä ilmaistiin normatiivisesti vaatteilla, harrastuksilla ja kasvatuksella. Seksuaalisuudesta ei edes puhuttu ääneen.

🌈

Nyt lapset ja nuoret saavat etsiä omaa identiteettiään vapaammin myös näissä kysymyksissä. Miten vanhempi sitten voisi häntä tässä tukea? Tein omassa lähipiirissäni pikagallupin, ja minulle vastattiin yksinkertaisesti ja yhdellä sanalla: ”lämmöllä”.

Vaikkapa näin:

  • Anna hänelle se tunne, että omalle seksuaalisuuden kokemukselle on perheessä tilaa.
  • Ole aidosti kiinnostunut hänestä, hänen kokemuksestaan, tunteistaan ja toiveistaan ja kunnioita niitä sellaisinaan.
  • Kerro hänelle, että rakastat häntä ja että hän on tärkeä. Ihan aina ja mistään riippumatta. Millaisin sanoin ja teoin ilmaisisit sen, että rakastat häntä?
  • Kysy, mitä hän tarvitsee. Mitä hän haluaisi sinun tekevän tai sanovan, jotta hän tuntisi, että hän saa olla se mikä on? Tai rauhassa etsiä sitä, mikä on ehkä vasta pienenä alkuna orastamassa?
  • Usko ja luota siihen, että sateenkaari-ihmiselläsi on kaikki eväät onnelliseen elämään tulevaisuudessa. Asenteesi kantaa. Se on kuin veteen heitetyn kiven jättämä rengas veden pinnassa. Se heijastuu omissa ajatuksissasi ja teoissasi laajentuen sekä ulottuen myös lähipiiriinne.

 

Lämpöisin Pride-kuukauden terkuin,

Kriisityöntekijä Minna, Kriisikeskus Ankkurpaikk

PS. Jos itsellesi nousee teemasta ajatuksia, tunteita tai murheita, ota tarvittaessa yhteyttä ulkopuoliseen ammattilaiseen tukea saadaksesi.

Tiesithän, että MIELI Kriisikeskukset Suomessa palvelevat kaikkia asiakkaita perheiden ja parisuhteiden moninaisuutta kunnioittaen. Meille sinä – tai läheisesi – voit tulla pohtimaan seksuaalisuuteesi, sukupuoleesi tai suhdemuotoosi liittyviä kysymyksiä.

”Onneksi löysin taiteen voiman!”

”Pitkään elin uskomuksessa, ettei taiteessa ja kulttuurissa ole järkeä. Nyt olen kokenut, miten kulttuuri vahvistaa järkeä ja lisää elämän voimavaroja. Tätä tiedekin vahvistaa.”
Näin kertoo vapaaehtoisemme Tiina-Maija, joka ohjaa Raumalla taidetyöpajan osana Mental Health Art Week / Hyvää mieltä kulttuurista -teemaviikkoa.

Kysyimme häneltä lisää kulttuurin ja vapaaehtoistyön voimasta.

Tiina-Maija, miksi haluat toimia mielenterveyden puolesta? Miksi koet teeman tärkeäksi?
”Aihe koskettaa kaikkia. Jokainen hyötyy mielenterveyden edistämisestä. Se on kansalaistaito, jota jokainen voi tehdä. Parasta, että se myös säästää henkiä ja lisää elämänlaatua.”

Kerro vapaaehtoisroolistasi. Mitä kaikkea teet, missä kaikessa olet mukana?
”Koen olevani pop up -vapaaehtoinen, joka mukautuu erilaisiin vapaaehtoistöihin elämäntilanteeni mukaan. Roolini on vaihdellut vuosien mittaan. Välillä olen kokonaan sivussa ja välillä teen moniakin juttuja, kuten juuri nyt.Olen ns. hyvän mielen lähettiläs, joka nostaa esiin MIELI-perheen erilaista toimintaa elämän eri tilanteissa. Viestinnän vapaaehtoisena olen toimittanut ja kirjoittanut juttuja sidosryhmälehteen. SEKASIN Chatin päivystäjänä toimin opintojani rinnalla. Nuoria kohdatessa voin antaa tukea sekä saada samalla arvokasta kokemusta nuorten maailmasta. Se antaa eväitä olla teini-ikäisten äiti tässä maailman ajassa. Nyt Mental Health Art Week -viikolla ohjaan vapaaehtoisena / pro bono -työnä kaikille avoimen maalaustyöpajan.”

 Mikä vapaaehtoistoistyössä on palkitsevinta?
”Se, että voin luoda ja saada merkitystä elämälle.”

Entä tämän viikon MHAW-tapahtumassa?
”Tieto siitä, että maailma muuttuu yksi yhteyden hetki kerrallaan. Taide, kulttuuri ja urheilu vahvistavat yhteyttä itseen ja ympäristöön. Ja miksi iloita yhteydestä? Koska yhteys on vahva mielenrauhan ja yhteiskuntarauhan tukipilari.  Toivotankin antoisia yhteyden hetkiä tälle teemaviikolle – yhdessä yhteyden ja rauhan asialla!”

 

Kiitos panoksestasi Tiina-Maija!

Meillä tehdään merkityksellistä vapaaehtoistyötä ihmisten hyväksi, suoraan kohdaten tai taustatöissä.

Teitä on yli 60 – kiitos jokaiselle!
Tilaa on myös muille, jotka haluavat antaa itsestään ja saada samalla itselleen. Sellaista vapaaehtoistyö tutkitusti on.
Jos itsekin kiinnostuit, ota ensimmäinen askel ja kerro siitä meille: toimisto@raumankriisikeskus.fi. Kartoitetaan yhdessä, millainen vapaaehtoistyö sinun elämäntilanteeseen voisi sopia.

Mental Health Art Week -24 esittää

Löydä rohkeus itsestäsi -työpaja

Aika:
Työpaja 1: pe 24.5. klo 14–16
Työpaja 2: pe 24.5. klo 17–19

Paikka: Tules-talo, Aittakarinkatu 14, Rauma

Vielä mahtuu mukaan:
lähde kokeilemaan voimauttavaa maalaamista!

”Astutaan yhdessä sisäisen rohkeuden polulle”

Taide tutkitusti saavuttaa jotain syvempää. Jotain mihin järkeily ja tietoinen ajattelu eivät helposti yllä. Taide tarjoaa yhteyden sisimpäämme ja alitajuntaamme ja tätä yhteyttä voi rakentaa ja vahvistaa yhä uudelleen. Tervetuloa kokeilemaan tällaista intuitiivista, voimauttavaa maalaamista!
Tarjolla on vapauttavan maalaamisen menetelmään pohjautuva työpaja, jossa jokainen voi kokeilla maalaustaiteen tekemistä. Mitään taitoja ei tarvita, kynnys on matala. Suurin este saattavat olla omat mielen sisäiset rajoitteet, jotka voimme yhdessä lempeästi poistaa tai ylittää. Lue lisää työpajasta

Tempaisen sinut mukaani luovuuden kujille kulkemaan, lämpimästi tervetuloa! 
Terveisin,
Tiina-Maija Paloranta
Vapauttavan maalaamisen ohjaaja, Hyvän Mielen Vapaaehtoinen

 

Mikä Mental Health Art Week?

Ilmoittaudu  tämän linkin kautta:
https://forms.gle/PVAGbepC6vx73Ror8
Kysyttävää?
Lisätietoja saat ohjaajalta tiinamaijapaloranta@gmail.com tai Roosalta toimisto@raumankriisikeskus.fi

 

Mielinauha-kampanja 2024: Jokainen mieli tarvitsee lohtua

Mielinauha-kampanja käynnistyy 3.4. Kampanjalla halutaan lisätä myönteistä puhetta mielenterveydestä ja kerätä varoja mielenterveystyölle ja kriisiauttamiselle Suomessa.

Tämän vuoden kampanjan teemana on lohtu. Jokainen meistä tarvitsee joskus lohtua. Lohdun sanoma korostuu tässä ajassa. Jokainen meistä voi antaa toiselle lohtua, kuuntelemalla, olemalla läsnä ja auttaa tarvittaessa avun äärelle.

Mielinauha-kampanja järjestetään vuonna 2024 jo seitsemättä kertaa. Kampanjaan voi osallistua kantamalla vihreää Mielinauhaa ja lahjoittamalla.

Kevään Mielinauha-kasvo on Samu Haber

”Ymmärrän kokemuksesta, miten tärkeää on saada tukea silloin, kun on tosi paha paikka. Haluan kannustaa siihen, että ihmiset uskaltaisivat pyytää apua, koska siinä ei ole mitään noloa tai hävettävää.” 

Artisti ja biisintekijä Haber sanoo itse olevansa hyvin herkkä ja välillä pulassa elämän ja itsensä kanssa. Hän on tarvinnut usein tukea läheisiltään, perheeltään ja ystäviltään, mutta myös ammattilaisilta. ”Tiedän, että tulen myös jatkossa tarvitsemaan.”

Vuoden 2024 Mielinauhan suunnittelija Henna Lampinen:

Henna Lampinen suunnitteli Mielinauhan osana Vuoden nuori suunnittelija 2023 -kilpailua. Nauhaan sisältyy Hennan ajatus siitä, miten hän toivoisi mielenterveydestä puhuttavan.

”Halusin nauhan viestivän, että pienikin lohdun saaminen voi olla supertärkeää sille ihmiselle, joka tarpoo omassa usvassaan. Se voi olla sana, lause tai kosketus, joka viestii, ettet ole yksin. Tässä ajassa on niin paljon eripuraa. Siksi haluan sanoa, että empatian ja toisen ymmärtämisen kautta, voi tehdä hyviä asioita. Valitsin kuvaksi kaksi lihavaa halaavaa hahmoa, koska halusin ujuttaa nauhaan oman jälkeni.”
– Henna Lampinen, vuoden nuori suunnittelija 2023

Osallistu kampanjaan

Osta Mielinauha – Näytä tukesi ja kanna vihreää Mielinauhaa

Mielinauhojen valtakunnalliset myyntipisteet: Tokmanni, Prisma, S-Market, Alepa, Sale, Food Market Herkku, Sokos, Sokos Emotion, ABC, Kekäle, Finnkino ja Espresso House.

Lahjoita – Lahjoittamalla tuot lohtua elämän kriisien keskelle

Kampanjan sivut: MIELINAUHA.FI
#mielinauha #mielenterveys

Kriisityön ja nuorten mielenterveystyön tarve on kasvanut

 

Väestön kuormittuneisuus ja stressi näkyvät MIELI ry:n Kriisitoiminnoissa. Viime vuonna MIELI ry:n Kriisitoiminnoissa ja Sekasin-chatissa autettiin yhteensä 175 000 kertaa puhelimitse, kasvokkain ja verkossa. Pelkästään MIELI Kriisipuhelimeen otettiin yhteyttä 416 000 kertaa.

”MIELI ry:n tarjoamalle kriisiavulle ja mielenterveyttä vahvistavalle työlle on tässä ajassa todella suuri tarve. Mielenterveys on voimavara, joka auttaa jaksamaan ja suojaa elämänkriiseissä. On myös tärkeää, että vaikeaan elämäntilanteeseen ja pahaan oloon on matalalla kynnyksellä tukea ja apua tarjolla. Tällä ehkäistään mielenterveyden ongelmia ja sitä, että vaikeudet eivät pääsisi kasautumaan.”
– MIELI ry:n toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi

LUE KOKO UUTINEN (MIELI.FI)


Mielinauha on MIELI ry:n kampanja, jolla kerätään 3.4.–30.6.2024 varoja mielenterveyden edistämiseen ja kriisityöhön Suomessa. MIELI ry tarjoaa matalan kynnyksen tukea ja apua vaikeissa elämäntilanteissa puhelimessa, kasvokkain ja verkossa. MIELI Kriisipuhelin päivystää suomeksi 24 tuntia vuoden jokaisena päivänä. Teemme myös edistävää mielenterveystyötä, jotta yhä useampi osaisi vahvistaa omaa ja läheistensä mielenterveyttä. Vahva mielenterveys suojaa vaikeassa elämäntilanteessa ja helpottaa kriisistä selviytymistä.  

Yhdistyksen vuosikokous 2024

MIELI Länsirannikon mielenterveys ry:n vuosikokous järjestetään yhdistyksen tiloissa (Alfredinkatu 5, 26100 Rauma) 16.4.2024 klo 18 alkaen.
Mahdollisuus osallistua etänä, ole tällöin yhteydessä toimisto@raumankriisikeskus.fi linkin saamiseksi.

Esillä sääntöjen määräämät asiat.
Tervetulleita ovat kaikki yhdistyksen jäsenet.

 

HALLITUS

 

Nuori mieli – verkkokoulutus 6.11.2023 – 13.12.2023 (Uudistettu Nuoren mielen ensiapu -koulutus)

Aika: 6.11.2023 – 13.12.2023
Hinta: Koulutuksen osallistumismaksu on 80e/hlö. Hinta sisältää Nuori mieli -koulutuksessa käytettävän Mieli ry:n julkaiseman oppikirjan, MIELI ry:n lisenssimaksun (40 €) ja Mieli ry:n virallisen todistuksen.
Paikka: Valtakunnallinen
Lisätietoja koulutuksesta: Nuori mieli -koulutus
Ilmoittautumisaika: 2.10.2023 – 23.10.2023
Ilmoittaudu koulutukseen:  Tästä tai susanna.nurmela@raumankriisikeskus.fi

Maailman mielenterveyspäivä 10.10.2023 ”Mielenterveys on jokaisen oikeus”

Maailman mielenterveyspäivänä 10.10. herätämme keskustelua siitä, että mielenterveys on jokaisen oikeus. Oikeus yhdenvertaisesti hyvään mielenterveyteen, mutta myös oikeus saada matalalla kynnyksellä tukea silloin, kun sitä tarvitsee. Kyse ei ole vain yksilöiden vaan koko yhteiskunnan asiasta, sillä pahoinvointi tulee kalliiksi.

Mielenterveyttä voi vahvistaa monella tavalla. Omista tunteista pitää voida puhua ja vaikeissa tilanteissa on saatava apua – matalalla kynnyksellä ja nopeasti. Usein olo helpottuu, kun joku kuuntelee.

Olemme yhteistyössä Savonlinnan kriisikeskuksen kanssa haastaneet koko Etelä-Savon alueen kaupungit ja kunnat päättäjiä ja alueen kouluja myöten osallistumaan Maailman mielenterveyspäivän viettoon 10.10.

Näytetään yhdessä vihreää valoa jokaisen mielenterveydelle!

Miten voit osallistua Maailman mielenterveyspäivään?

1. Sinä voit vaikuttaa. Kysy mitä kuuluu? Keskustele, kuuntele ja ole läsnä. Ohjaa tarvittaessa avun piiriin.

Omassa arjessasi sinä voit olla mukana lisäämässä keskustelua mielen hyvinvoinnin vahvistamisesta. Monet arjen pienet valinnat vaikuttavat omaan ja toisten mielenterveyteen. Mieti, miten voit omassa elämässäsi lisätä hyvää mieltä ja olla avuksi muille, kun he tarvitsevat tukea.

2. Jaa kampanjaviestiä sosiaalisessa mediassa

  • Mieti, mitkä ovat arjessa asioita, jotka vahvistavat mielen hyvinvointia tai vähentävät sitä. Kerro myös, mitä keinoja mielen hyvinvoinnin vahvistamiseksi itselläsi on. Entä mihin asioihin yhteiskunnassa toivoisit muutosta, jotta kaikkien meidän mielenterveys vahvistuisi?
  • Aihetunnisteet: #maailmanmielenterveyspäivä #vihreäävaloa. Etelä-Savon alueella myös oma aihetunniste: #mielenterveysetelasavo
    Kannattaa myös merkitä julkaisuihin @mikkelinkriisikeskus tai @savonlinnankriisikeskus, jotta voimme jakaa paikalliset päivitykset myös omassa somessamme!
  • Voit jakaa myös MIELI ry:n julkaisuja somessa INSTAGRAMFACEBOOKX

3. Järjestä vihreä valaistus 10.10. klo 18 tai koristaudu vihreään kampanjan aikana.

  • Maailman mielenterveyspäivän 10.10. iltana klo 18 alkaen valaistaan vihreällä valolla rakennuksia, ikkunoita tai vaikkapa itselle tärkeitä esineitä.
  • Näytät kaikille tasa-arvoisesti vihreää valoa ja olet mukana edistämässä avoimempaa keskusteluympäristöä.

Kampanjasivu (mieli.fi): MIELI.FI/MIELENTERVEYSPAIVA


Maailman mielenterveyspäivän kampanjan taustaa

Kansainvälistä Maailman mielenterveyspäivää vietetään vuosittain lokakuun 10. päivänä, jo vuodesta 1992.

MIELI ry nostaa teemapäivänä mielenterveyttä keskusteluun hyvinvoinnin ja terveyden näkökulmasta. MIELI ry myös kutsuu mukaan yhteisöjä ja yksityisiä henkilöitä nostamaan esiin mielenterveyttä ja korostamaan sen merkitystä jokaisen oikeutena.

Paikalliset MIELI ry:n jäsenjärjestöt järjestävät tapahtumia eri puolilla maata.

MIELI Suomen Mielenterveys ry tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi. MIELI ry puolustaa kaikkien yhtäläistä oikeutta hyvään mielenterveyteen. Järjestö koordinoi valtakunnallisen kriisikeskusverkoston toimintaa sekä vahvistaa lasten, nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia.

Vertaistukiryhmä Äkillisesti läheisensä menettäneille, Rauma syksy 2023

Ryhmä on tarkoitettu henkilöille, jotka ovat menettäneet vanhemman, sisaruksen tai ystävän tapaturman, onnettomuuden, sairauskohtauksen tai nopeasti edenneen sairauden kautta.

 

AIKA: 17.10.-28.11.2023
PAIKKA: MIELI Kriisikeskus, Alfredinkatu 5, Rauma
HINTA: Ryhmä on osallistujille maksuton

LISÄTIEDOT: Ryhmä alkaa tiistaina 17.10.2023 ja kokoontuu viikoittain klo 17-18.30 (yhteensä 10 kertaa). Noin kolmen kuukauden kuluttua ryhmän päättymisestä järjestetään yksi jatkotapaaminen. Ryhmään kuuluu myös yksi lauantaipäivä, mikä sovitaan yhdessä ryhmän kanssa. Ryhmään hakijat haastatellaan ja valinta ryhmään tapahtuu haastattelun jälkeen.

SISÄLTÖJÄ: Sisällössä otetaan huomioon osallistujien toiveet ja odotukset

  • Traumaattinen/äkillinen menetys, kriisi ja suru
  • Menetyksen merkitys ja vaikutukset
  • Keho ja mieli surussa
  • Sosiaalinen tukiverkosto, muut läheiset
  • Muistelu
  • Voimavarat ja selviytymiskeinot

MENETELMÄT: Ryhmä pohjautuu ammatillisesti ohjattuun vertaistukeen

  • Ryhmäkeskustelut –> myös pienryhmissä tai pareittain
  • Lyhyet alustukset
  • Vakauttavat keholliset harjoitukset turvallisessa ympäristössä

JÄRJESTÄJÄ/OHJAAJA: MIELI Länsirannikon mielenterveys ry

  • Sari Salminen; p. 050 559 0014  @: sari.salminen@raumankriisikeskus.fi
  • Sinikka Sevänen; p. 050 559 0013 @: sinikka.sevanen@raumankriisikeskus.fi

 

Haluatko tehdä jotain merkityksellistä?

Tule mukaan vapaaehtoiseksi! Tarjoat keskustelutukea vaikeassa elämäntilanteessa oleville MIELI ry:n Kriisipuhelimessa, tukijana tukisuhteessa, verkossa ja chatissä.

Tarjoamme palkitsevan vapaaehtoistyön, kattavat perus- ja jatkokoulutukset sekä taustatuen. Voit toimia oman aikataulusi mukaan. Olet mukana innostavassa yhteisössä, virkistystä unohtamatta.

Perusraksi vapaaehtoistyöhön riittävät tavallisen ihmisen tiedot ja taidot sekä halu kehittyä kuuntelijana. Oman elämäsi tulee olla tasapainossa ja sinulla on voimavaroja auttamiseen.

Hae mukaan vapaaehtoisten tukijoiden ja kriisiauttajien koulutukseen
Hyvän Mielen Tukijoiden ja Kriisiauttajien peruskoulutus antaa hyvät valmiudet tehtävään. Koulutus toteutetaan monimuotoisena sisältäen sekä lähi- että verkkopäiviä. Sitoudut osallistumaan kaikkiin koulutuspäiviin:

  • to 14.9. klo 17-20 (lähipäivä, Alfredinkatu 5 Rauma)
  • to 21.9. klo 17-19.30 (webinaari)
  • ti 26.9. klo 17-20 (lähipäivä)
  • to 5.10. klo 17-20 (webinaari)
  • ti 10.10. klo 17-20 (lähipäivä)
  • to 19.10. klo 17-18.30
  • ti 24.10. klo 17-20 (lähipäivä)
  • 25.10.-29.11. harjoittelut
  • 30.11. todistusten jako

Lisätietoja:
Kriisityöntekijä Sari Salminen p. 050 559 0014

 

Lue lisää vapaaehtoistyöstä