Syksyllä alkavat ryhmät
Kesän keskellä voi jo suoda ajatuksen syksylle.
Järjestämme syksyllä 2022 Osviitassa erilaisia ryhmiä: Depressiokoulun, Vertaistukiryhmän äkillisesti puolisonsa menettäneille, Uniryhmän, Elämäni eläkevuodet ja Englanninkielisen keskusteluryhmän (English speaking discussion/self-help group).
Katso tarkemmat tiedot koosteestamme ja ilmoittaudu tai kysy lisätietoja!
Elämäni eläkevuodet -valmennukseen
Sinä juuri eläkkeelle jäävä tai jäänyt!
Kaipaatko turvallista laskeutumista tai pientä potkua uuteen elämänvaiheeseen?
Tule mukaan Elämäni eläkevuodet -valmennukseen!
Tapaamiset: keskiviikkoisin 12.10., 19.10., 2.11., 16.11., 30.11 ja 14.12.2022
sekä 2 kertaa vuoden 2023 puolella myöhemmin sovittavina päivinä
Paikka: Kriisikeskus Osviitta, Sorinkatu 4 C, (sisäpiha 2. kerros) 33100 Tampere
Valmennus kannustaa eläkkeelle jääneitä/jääviä liikkumisen iloon ja mielen hyvinvointiin. Koulutetun valmentajaparin vetämä vertaisryhmä kokoontuu 8 kertaa keskustelemaan ja työskentelemään hyvinvoinnin teemojen parissa.
Valmennus on Ikäinstituutin kehittämä ja osallistujille maksuton. Valmennuksen järjestää Pirkanmaan Mielenterveys ry. Valmentajina Riitta Tanskanen ja Satu Suihkonen.
Ilmoittautuminen ja lisätiedot 23.9.2022 mennessä: satu.suihkonen@outlook.com,
p. 045 1288 345.
Lähde mukaan luomaan itsellesi uusi mielekäs elämänvaihe!
Lisätietoja myös: www.ikainstituutti.fi/elakevalmennus/
ja www.mielenterveysseurat.fi/pirkanmaa
Elämäni eläkevuodet 2022 ilmoitus
Vertaistukiryhmä puolisonsa menettäneille
Oletko kohdannut suuren surun ja menettänyt puolisosi äkillisesti? Sinun ei tarvitse jäädä yksin. Meillä on sinulle ryhmä, jossa voit käsitellä kokemaasi turvallisessa ilmapiirissä ja löytää selviytymiskeinoja eteenpäin.
Vertaistukiryhmä äkillisesti puolisonsa menettäneille käynnistyy Osviitassa syyskuun lopussa.
Tapaamiset la-su 29.–30.10.2022 ja la-su 21.–22.1.2023 Kriisikeskus Osviitassa, Sorinkatu 4 C, 33100 Tampere
Ryhmä on tarkoitettu sinulle, joka olet menettänyt äkillisesti avio-/avopuolisosi tapaturman, onnettomuuden, sairauskohtauksen tms. vuoksi. Ryhmään voit tulla, kun tapahtumasta on kulunut vähintään 3-4 kuukautta eli tilanne ei ole aivan akuutti.
Ryhmässä voit luottamuksellisessa ilmapiirissä käydä läpi menetystäsi ja sen nostattamia tunteita ja ajatuksia. Keskusteluiden lisäksi teemme oloa helpottavia ja kehoa rentouttavia harjoituksia.
Ryhmä toteutetaan intensiiviryhmänä, tapaamiset ovat kahtena eri viikonloppuna. Tapaamispaikkamme on kriisikeskus Osviitta.
Ryhmän ohjaajat: Kriisityöntekijät Kati Eisto ja Helena Hakuni. Ilmoittaudu ja kysy lisätietoja 30.9.2022 mennessä: kati.eisto@osviitta.fi tai helena.hakuni@osviitta.fi Lähde rohkeasti mukaan!
Kannanotto: Apua kriiseihin pitää saada nopeasti
Lähetimme tämän kannanottomme Aamulehteen kesäkuun viimeisellä viikolla. Jotta mahdollisimman moni voi lukea, julkaisemme sen tässäkin.
***
Apua kriiseihin pitää saada nopeasti
Myös me kriisikeskus Osviitassa olemme huolissamme mielenterveyshoidon saatavuudesta ja matalan kynnyksen palveluiden vähäisyydestä, joista sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen Perttu Jussila kirjoitti (AL 27.6.). Erityisesti Jussila mainitsi Ensiohjauspalvelu Ension alasajon, mikä merkitsee yhtä matalan kynnyksen paikkaa vähemmän Tampereen seudulla.
Kriisikeskus Osviitassa kuullaan asiakkailta usein rankkaakin palautetta julkisten palveluiden jonoista ja odotusajoista. Jos ihmistä ahdistaa ja hän miettii elämänsä päättämistä, ei puolen vuoden päästä tulossa oleva vastaanottoaika paljon auta. Toisinaan parikymppinen nuori tulee ovellemme ja kysyy: mistä saan apua, kun haluan nyt lopettaa päihteiden käytön. Tai asiakas kertoo hakeneensa vuosikaudet apua, saaneensa diagnoosin ja lääkkeitä, mutta ei ole kokenut tulleensa autetuksi. Asiakas on pikemminkin kokenut olevansa vaivaksi viranomaisille ja häntä on alkanut hävettää oma tilanteensa.
Osviitta on Pirkanmaan Mielenterveys ry.:n ylläpitämää toimintaa. Pienen yhdistyksen resurssit ovat kuitenkin rajalliset. Julkisten palvelujen uudelleenorganisoinnit ja koronavuodet ovat koetelleet mahdollisuuksia auttaa kaikkia avun tarvitsijoita. Kohtaamme keskusteluissa monenlaista ihmisten hätää, surua, parisuhdeongelmia, riippuvuuksia, näköalattomuutta ja uupumista.
Osviitassa työskentelee viisi kriisityön ammattilaista ja monikymmenpäinen koulutettujen vapaaehtoisten joukko. Siellä käydään kasvokkain vuosittain yli 3000 kriiseihin liittyvää keskustelua ja vastataan yli 3000:een valtakunnallisen kriisipuhelimen puheluun. Lisäksi keskusteluja käydään SEKASIN-chatissa, tehdään itsemurhien ehkäisytyötä, pidetään Mielenterveyden ensiapu -koulutuksia ja kohdataan tapahtumissa ihmisiä. Tänä vuonna on aloitettu nuorille matalan kynnyksen apua tarjoava Parempi mieli -hanke.
Asiakkaat löytävät Osviitan maksuttomaan palveluun usein itse. Myös yhteistyökumppanit mm. terveydenhoidosta, työterveysasemilta ja muista palveluista osaavat ohjata sinne asiakkaita. ”Menkää Osviittaan, sinne pääsee” on yleinen saate. Valitettavasti Osviittaankaan ei aina pääse niin nopeasti kuin toivoisi. Toisaalta moni pitää viikon-kahden odotteluaikaa kohtuullisena, kun ei tarvitse jäädä jonottamaan. Asiakkailta saatu palaute on vuodesta toiseen loistavaa, kiitosta saadaan nimenomaan kuuntelemisesta ja kohtaamisesta. Olisi kuitenkin tärkeää voida ohjata asiakasta myös sujuvasti eteenpäin julkisiin palveluihin tai hoitoon – kaikille ei keskusteluapu ole riittävä apu.
Tähän asti toiminta on järjestynyt STEAn rahoituksella ja Tampereen kaupungin kumppanuusavustuksella. Tulevaisuudessa rahoitus ja sitä myöten toiminnan jatkuvuus on pitkälti avoin. ”Jos meitä ei olisi”, on järjestöjen paljon käyttämä tunnuslause. Jos Osviittaa ei olisi, niin mistä saa kriisiapua nyt ja tulevaisuudessa?
Pirkanmaan Mielenterveys ry.
Esa Nordling, puheenjohtaja
Kati Rikala, toiminnanjohtaja
NUKU HYVIN-ryhmä
Sinnitteletkö unesi kanssa?
Kestääkö nukahtaminen, heräiletkö öisin, vatvotko asioita mielessäsi tai kieriskeletkö sängyssä?
Tässä ryhmässä tutkimme unta valveilla ollessamme ja lähestymme sitä fyysisestä, psyykkisestä ja henkisestä näkökulmasta.
Ryhmä on tarkoitettu sinulle, joka haluat tutkia uteliaasti unettomuuttasi ja olet myös valmis kokeilemaan erilaisia hyvän unen mahdollistavia harjoituksia. Harjoitukset voivat olla pienryhmissä, pareittain ja yksin tehtäviä.
Ryhmä ei perustu lääketieteelliseen hoitoon.
Ryhmään mahtuu kymmenen (10) osallistujaa ja ryhmän kannalta on tärkeää, että osallistut ensimmäiselle kerralle.
Ilmoittautuminen ryhmään pe 11.11.2022 mennessä sähköpostiin polina.forsman@osviitta.fi
Aika:
pe 18.11. klo 17–19
la 19.11. klo 12–14.30
pe 25.11. klo 17–19
la 26.11. klo 12–14.30
Paikka: Tapaamme neljä (4) kertaa Kriisikeskus Osviitan tiloissa Sorinkatu 4 C, 2.krs. Tampere
Ryhmän ohjaavat kriisityöntekijä Polina Forsman ja Gestalt-terapeutti Tanja Ansakorpi
Kriisikeskus Osviitta auttaa koko kesän
Kriisikeskus Osviitta on koko kesän auki, tosin normaalia lyhyemmillä aukioloajoilla.
Jos et pysty jostain syystä tulemaan, lähetä meille tekstiviesti, jotta voimme perua aikasi tai siirtää sen etäajaksi. Näin toimien pystymme auttamaan mahdollisimman monia!

Pappilan Lähitorilla tapahtuu 23.-27.5.2022
Ajanvarausaikamme ovat muuttuneet
Ajanvarausaikamme ovat muuttuneet. Aikaisemmin vastasimme puhelimeen koko päivän aina kun mahdollista. Jotta pystymme ottamaan asiakkaita paremmin vastaan, olemme keskittäneet ajanvarauksemme tiettyihin aikoihin.
Vastaamme ajanvarauspuhelimeen 9. toukokuuta 2022 lähtien
ma klo 9-12 ja 15-17,
ti klo 9-12,
ke klo 9-12 ja 15-17,
ja to klo 9-12.
Varaathan ajan etukäteen, numeromme on sama kuin ennenkin p. 0400 734 793.
Jos et pääse tulemaan varaamallesi ajalle, ole hyvä ja ilmoita peruutuksesta tekstiviestillä tai WhatsApp-viestillä ko. numeroon. Tällöin saamme ajan käyttöön jollekin toiselle tarvitsevalle. Kiitos ymmärryksestä!

Yhdistyksen vuosikokous 25.4.2022
Sinä Pirkanmaan Mielenterveys ry:n jäsen! Lähipäivinä sinulle pitäisi saapua postia, jossa kutsu vuosikokoukseen ja tietoa siitä, mitä meillä on menossa ja tulossa.
Tarkkaile siis postiasi. Jos meillä on sinulle sähköpostiosoite, niin saat sähköpostia. Jos meillä ei ole sähköpostiosoitettasi tai jostain syystä posti ei tunnu menevän perille sitä kautta, niin lähetämme paperipostia.
Jos tietosi ovat muuttuneet, niin päivitäthän ne, tai jos et saa postia vaikka olet jäsen, niin ota yhteyttä, osviitta@osviitta.fi tai paula.toukonen@osviitta.fi
Ja toki nyt jos koskaan on mainio aika liittyä jäseneksi.
Depressiokoulu alkaa
Depressiokoulu alkaa Kriisikeskus Osviitassa. Ryhmä on tarkoitettu aikuisille, jotka tuntevat itsensä uupuneiksi. Depressiokoulussa opiskellaan työkirjan tehtävien avulla, miten ajatukset, toiminnot, ongelmanratkaisutaidot tai sosiaaliset suhteet vaikuttavat mielen hyvinvointiin.
Ryhmä kokoontuu 8 kertaa tiistaisin klo 14-15.30 5.4., 12.4., 19.4., 26.4., 3.5., 10.5., 17.5. ja 31.5.
Ryhmään hakijat haastatellaan, ilmoittautumiset 31.3. mennessä: taru.nystrom@osviitta.fi
Englanninkielinen keskusteluryhmä/English speaking discussion group
We have started an English speaking discussion/self-help group at Crisis center Osviitta. Expect informal chatting with tea & coffee, topics include whatever is on your mind!
Our first meeting is on Monday, started 21st of March from 5pm to 6:30pm and the weekly meetings continue until May 30th. Location is Crisis center Osviitta, address: Sorinkatu 4C, 2nd floor (ring the doorbell!). Everyone’s welcome!
Location on the map: https://goo.gl/maps/LWUDzFf2dzhbVtiJA

EDIT: Valinta tehty / Kriisityön assistentin paikka
Muokattu 6.4.2022/Paikka on täytetty
KRIISITYÖN ASSISTENTTI
Pirkanmaan mielenterveys ry (aiemmin Tampereen mielenterveysseura) on mielenterveyden asiantuntija ja paikallista välittämisen kulttuuria edistävä kansalaisjärjestö. Tavoitteenamme on toteuttaa ja kehittää ehkäisevää mielenterveystyötä sekä vapaamuotoista kansalaistoimintaa Pirkanmaan alueella. Tarjoamme matalan kynnyksen kriisiapua Kriisikeskus Osviitassa.
Haemme ammattitaitoiseen joukkoomme henkilöä, jonka tehtävänä on tukea arjessa tehtävän kriisityön sujuvuutta. Hakemallamme henkilöllä on hyvät vuorovaikutustaidot, paineensietokykyä ja halua tarttua järjestömme monipuolisiin assistentin tehtäviin. Arvostamme toimistoalan koulutuksen lisäksi esim. mielenterveys-päihdetyön toisen asteen tutkintoa sekä muutaman vuoden työkokemusta. Asiakaspuhelintyössä arvostamme myös lähinnä englannin kielen taitoa.
Keskeiset työtehtävät:
Kriisikeskuksen ajanvarauspuhelimen hoito ja asiakkuuksien ohjaus kriisityöntekijöille ja vapaaehtoisille, monipuoliset taloushallinnon tehtävät, kriisikeskuksen arjen sujuvuutta tukevat tehtävät, esimiehen erikseen määrittelemät, kriisityötä avustavat tehtävät.
Tiedustelut: Vastaava kriisityöntekijä Helena Hakuni /puhelin: 044-734 5737.
Hakemukset ja cv 28.http://Paikka TE-palveluissa3.2022 mennessä: helena.hakuni@osviitta.fi.

Yhteistyö korostui Mieli matkalla -hankkeessa
Mieli matkalla -hankkeen loppuseminaarin nimeen Vaikuta, välitä, kohtaa – Mieli matkalla maakunnassa tiivistyi olennaisin hankkeen toiminnasta ja sen vaikutuksista. Seminaari pidettiin keskiviikkona 23.2.2022 Kulttuuritalo Laikussa Tampereella.
Iltapäivän mittainen seminaari päästiin järjestämään hybridimallilla. Aidot kohtaamiset paikan päällä ilahduttivat monia. Suurin osa seminaarin seuraajista oli tosin etäyhteyksien päässä, mutta sinnekin välitön tunnelma varmasti välittyi.
Iltapäivän aikana kuultiin järjestävän seuran puheenvuorojen ohella monia hankkeen yhteistyötahoja, joilta kaikilta tuli vuolasta kiitosta juuri ihmisten kohtaamisesta ja yhteistyön helppoudesta. Myös kokemusasiantuntijoiden matkaan ottaminen ja heidän osaamisensa hyödyntäminen teki vaikutuksen.
Tärkeimpiä osallistujien oivalluksia oli, että mielenterveyden edistäminen on tavallisia arkisia tekoja, sitä että välitetään ja kohdataan, kysytään mitä kuuluu ja maltetaan kuunnella vastaus. Yhdessä harmiteltiin myös sitä, että tällainen maakunnan kauimpiin reunakuntiin suuntautuva työ ei saanut jatkoa STEA-rahoituksen muodossa. Toivottavasti siitä otettaisiin kuitenkin oppia uusia hyvinvointialueita rakentaessa.
Mieli matkalla -hanke (STEA 2019-2021) vei mielenterveyden osaamista etenkin Pirkanmaan reuna-alueille, joista matkat palveluihin ovat pitkät. Toiminta kullakin alueella suunniteltiin sen kuntakumppaneiden ja muiden yhteistyötahojen kanssa niin, että se palvelisi mahdollisimman hyvin ko. alueen tarpeita.
Loppuseminaarin diat näet seuraavasta linkistä:
Mieli matkalla -loppuseminaarin diat
Lehdistötiedote loppuseminaarista:
Tiedote Mieli matkalla -hanke

Ryhmä koronan vuoksi puolisonsa menettäneille
Helpottaisiko, jos saisit jakaa suruasi muiden kanssa? Meillä on vertaistukiryhmä Sinulle, jonka läheinen on menehtynyt koronaviruksen aiheuttamaan sairauteen.
Aika
Torstaisin 28.4., 5.5., 12.5., 19.5. ja keskiviikkona 25.5. Tapaamiset klo 16–18.
Ryhmän jatkotapaaminen on 1.9.2022.
Paikka
Tampereen sosiaali- ja kriisipäivystys, osoite: Sorinkatu 12D, 2. kerros
Tavoitteena on
- äkillisen menetyksen aiheuttamien tunteiden ja kokemusten käsitteleminen luottamuksellisessa jaa ammatillisesti ohjatussa vertaisryhmässä
- kriisin pitkittymisen ja sairastumisen ehkäiseminen
- selviytymiskeinojen ja voimavarojen tunnistaminen ja vahvistaminen
sekä uusien näkökulmien löytäminen.
Kustannukset
Ryhmä on osallistujilleen maksuton
Järjestäjät
Mieli Pirkanmaan mielenterveys ry ja Tampereen kaupunki/sosiaali- ja kriisipäivystys
Ryhmän ohjaajina toimivat Helena Hakuni ja Sari Alanen.
Ilmoitus vertaisryhmä koronasta menehtyneiden läheisille 2022
Lisätiedot ja ilmoittautumiset
14.4.2022 mennessä
helena.hakuni@osviitta.fi, p. 044–73 45 737
Ilmoitus vertaisryhmä koronasta menehtyneiden läheisille 2022

EDIT: Valinnat tehty / hankevastaava ja hanketyöntekijä
Päivitys 10.3.2022 Haku päättynyt. Haastattelut tehtävään meneillään. 6.4. valinnat tehty ja henkilöt aloittaneet työssään.
Hankkeen tavoitteena on tukea 16-29-vuotiaiden, erityisesti palveluiden ulkopuolelle jääneiden nuorten mielenterveyttä ja elämänhallintaa.
Työmuotoina ovat
1) Parempi mieli -tukipiste, joka tarjoaa nopeaa tukea, kuuntelua ja ohjausta. Toiminta viedään nuorten ympäristöihin ja saavutettavuutta lisätään nuorille soveltuvilla viestintävälineillä.
2) Kehon ja mielen hyvinvoinnin ryhmät, joihin ohjataan enemmän tukea tarvitsevia nuoria.
3) Vapaaehtoisten tuki nuorille asioiden hoitoon ja keskusteluapuun. Samalla kehitämme aiempaa monipuolisempia vapaaehtoistyön muotoja.
Sinulta odotamme
– soveltuvaa korkeakoulututkintoa (AMK tai ylempi).
– ymmärrystä mielenterveyden varhaisen vaiheen tuen elementeistä.
– kokemusta nuorten kanssa toimimisesta.
– kohtaamisen taitoja, oma-aloitteisuutta ja yhteistyökykyä sekä voimavarakeskeistä työotetta
– soveltuvien työkalujen, esim. oma apu- ohjelmien tuntemusta ja kykyä käyttää niitä.
– osaamista ja halua viestiä nuorten käyttämillä viestintävälineillä.
– vapaaehtoistyön ymmärrystä (yksilötukisuhteet, asiointiapu)
– nuorten kanssa toimivien ja nuorille apua tarjoavien verkostojen ja yhteistyökumppaneiden toiminnan tuntemusta.
– tarkistamme valituilta rikostaustaotteen.
Pirkanmaan mielenterveys ry (aiemmin Tampereen mielenterveysseura) on mielenterveyden asiantuntija ja paikallista välittämisen kulttuuria edistävä kansalaisjärjestö. Toteutamme ehkäisevää mielenterveystyötä sekä vapaamuotoista kansalaistoimintaa ja tarjoamme matalan kynnyksen kriisiapua Kriisikeskus Osviitassa.
Hakuaika: jätä hakemus ja CV sähköpostilla 17.02.2022 klo 16:00 mennessä, kati.rikala@osviitta.fi. Merkitse viestiin otsikoksi Hakemus.
Lisätiedot: aikoina ma 7.2. klo 11-15, pe 11.2. klo 12-15, toiminnanjohtaja Kati Rikala, kati.rikala@osviitta.fi, p. 040 5404477
www.mielenterveysseurat.fi/pirkanmaa
Hankkeen hakuilmoituksen TE-palveluissa näet tässä
Tunteet ja Taidot ryhmä
Edit. 16.3. RYHMÄ ON TÄYNNÄ
Sinulla voi olla esimerkiksi haasteita:
- kokea, eritellä ja ilmaista omia tunteitasi
- luottaa tunteisiisi ja oman kokemuksesi pätevyyteen
- tunnistaa omia tarpeitasi ”mitä minä oikein haluan?” ja tuoda niitä esiin rakentavasti – muiden tarpeet tuntuvat oikeammilta kuin omat
- tunnistaa ja asettaa omat rajasi, jolloin paineen noustessa ”räjähdät” tai menet ”lukkoon”
- olla itsellesi armollinen, jolloin pyrit kontrolloimaan kaikkea, minkä seurauksena voit väsyä
- säädellä tunneperäisiä reaktioitasi, mikä voi johtaa itselle haitalliseen käyttäytymiseen kuten tavaroiden hajottamiseen, lyömiseen tai tunnesyömiseen.
Ryhmän tavoitteena on oppia tunnistamaan, hyväksymään ja säätelemään omia tunteitaan niin, etteivät ne ohjaa käyttäytymään itselle vahingollisella tavalla. Opettelemme myös itsemyötätuntoa kehoa kuunnellen.
Ryhmäkertojen välillä tehtävät kotitehtävät tukevat vahvasti taitojen opettelua.
Ryhmä on suljettu ja vaatii sitoutumista.
Kokoonnumme kymmenen (10) kertaa Kriisikeskus Osviitan tiloissa Sorinkatu 4 C, 2.krs. Tampere
Keskiviikkoisin 30.3. – 1.6.2022 klo 17.15–19.00.
Ryhmästä kiinnostuneet henkilöt haastatellaan ennen ryhmää.
Sovithan haastatteluaikasi ke 16.3.2022 mennessä sähköpostilla polina.forsman@osviitta.fi
tai laita tekstiviesti/WhatsApp viesti Osviitan numeroon: 0400 734 793.
Ryhmän ohjaavat Polina Forsman ja Kati Eisto.
Tervetuloa kevään ryhmiin
Omaa hyvinvointia voi edistää erilaisissa ryhmissä, yhdessä muiden kanssa. Alkuun ajatus ryhmässä toimimisesta tuntuu ehkä vaikealta. Alkujännitystä voi helpottaa kun tietää, että yleensä muitakin ryhmäläisiä jännittää. Alkujännitys haihtuu nopeasti. Ryhmien vetäjät ovat mukavia ja kokeneita hommassaan, ja ryhmiimme osallistuneet antavat niistä yleensä todella hyvää palautetta.
Tänä keväänä Osviitassa starttaavat Selkokielinen hyvinvointiryhmä maahanmuuttajille, Mielenterveyden Ensiapu 2-koulutus etänä, Vertaistukiryhmä itsemurhaa yrittäneiden nuorten ja nuorten aikuisten vanhemmille, Depressiokoulu ja Tunteet ja taidot -ryhmä. Tarkat tiedot ajankohdista ja ilmoittautumispäivistä yms. saat alla olevasta listasta. Jos tuntuu, että jokin näistä voisi olla sinulle, niin ota yhteyttä – paikkasi on toistaiseksi vapaa!

Mieli matkalla -hankkeen loppuseminaari 23.2.2022
VAIKUTA,VÄLITÄ,KOHTAA
-Mieli matkalla maakunnassa
ke 23.2.2022 klo 12.00 – 16.00,
Kulttuuritalo Laikku
Tule kuuntelemaan ja poimimaan vinkkejä kuntien, järjestöjen ja Mieli matkalla -hankkeen yhteistyöstä:
* Kuinka järjestöjen toiminnalla voidaan vahvistaa mielenterveyttä arjessa?
* Mitä kokemusasiantuntijasta tuntuu kertoa tarinaansa?
* Mitä tehtiin,mitä saavutettiin ja miten tästä eteenpäin?
Loppuseminaari toteutetaan hybridinä tai täysin verkossa.
Ilmoittaudu mukaan 8.2.2022 alla olevan linkin kautta
https://link.webropolsurveys.com/S/057463E4B1911256
VAIKUTA,VÄLITÄ,KOHTAA
-Mieli matkalla maakunnassa
ke 23.2.2022 klo 12.00 – 16.00,
Kulttuuritalo Laikku
Tule kuuntelemaan ja poimimaan vinkkejä kuntien, järjestöjen ja Mieli matkalla -hankkeen yhteistyöstä:
* Kuinka järjestöjen toiminnalla voidaan vahvistaa mielenterveyttä arjessa?
* Mitä kokemusasiantuntijasta tuntuu kertoa tarinaansa?
* Mitä tehtiin, mitä saavutettiin ja miten tästä eteenpäin?
Loppuseminaari toteutetaan hybridinä tai täysin verkossa.
Ilmoittaudu mukaan 8.2.2022 alla olevan linkin kautta
https://link.webropolsurveys.com/S/057463E4B1911256
Aluevaaleissa ratkaistaan mielenterveyden tulevaisuus
Pirkanmaan mielenterveysyhdistysten ja MIELI Suomen Mielenterveys ry:n kannanotto;
Lähetetty medialle 19.1.2022, vapaa julkaistavaksi
Aluevaaleissa ratkaistaan mielenterveyden tulevaisuus
Aluevaaleissa 23.1.2022 valittavien aluevaltuustojen edustajat linjaavat muun muassa asukkaiden mielenterveysongelmien hoidosta, hoitoon pääsyn nopeudesta, mielenterveysjärjestöjen toimintaedellytyksistä sekä mielenterveyden edistämistyöstä.
Psykiatrinen hoito Pirkanmaalla on kriisissä. Mielenterveyspalveluiden saatavuudessa ja hoitoon pääsyssä on suuria vajeita ja jonot pitkät, vaikka hoidon tarve on suurta. Kun ennaltaehkäisevään työhön ei satsata riittävästi eikä matalan kynnyksen mielenterveyspalveluita ole tarjolla, mielenterveysongelmat pahenevat ja pitkittyvät. Mielenterveysongelmien hoito tuleekin saattaa kuntoon toteuttamalla terapiatakuu. Tämän lisäksi mielenterveystyöhön tulee panostaa jo varhaisessa vaiheessa neuvolasta alkaen. Työn tulee ulottua vauvasta vaariin. Erityisesti tulee huomioida lasten ja nuorten mielenterveyden tukeminen. Ennaltaehkäisevien palvelujen ja avun pitäisi olla kaikkien saatavilla.
Tunnemme ihmisten arjen Pirkanmaalla. Vaikutamme Pirkanmaan Mielenterveys ry:nä ja MIELI Tukitalo mielenterveys ry:nä alueella MIELI Suomen Mielenterveys ry:n paikallisina jäsenjärjestöinä. Kriisikeskuksemme Osviitta Tampereella ja kriisikeskus Tukitalo Sastamalassa tarjoavat matalan kynnyksen keskustelutukea kriiseissä. Vapaaehtoisemme vastaavat myös valtakunnallisen Kriisipuhelimen puheluihin ja toimivat SEKASIN-chatissa. Järjestämme asukkaiden ja ammattilaisten mielenterveystaitoja vahvistavia Mielenterveyden Ensiapu® -koulutuksia ja ryhmiä.
Teemme arvokasta, kustannustehokasta mielenterveystyötä, joka ehkäisee mielenterveysongelmia, tuo säästöjä ja vähentää julkisiin palveluihin kohdistuvaa painetta. Haluamme siksi toimia hyvinvointialueiden ja kuntien yhdenvertaisina yhteistyökumppaneina ja varmistaa tiiviin yhteistyön tulevien päättäjien kanssa.
Ennaltaehkäisevää työtä tekevien järjestöjen rahoitus on turvattava. Mielenterveyden edistäminen on investointi, ei kuluerä; mielenterveystyöhön sijoitettu pääoma maksaa tutkimusten mukaan itsensä takaisin moninkertaisesti. Hyvinvointialueiden terveyttä edistävän työn keskiöön on asetettava mielenterveystyö, vahvistettava sen resursseja ja taattava nopea hoitoon pääsy mielenterveyden ongelmissa.
Tulevien aluevaltuutettujen ymmärrys mielenterveydestä on ratkaisevan tärkeää koko alueen hyvinvoinnin kannalta. Jokainen äänestäjä varmistaa tuen mielenterveystyölle kysymällä ehdokkaaltaan, kuinka tämä aikoo edistää mielenterveyttä Pirkanmaalla.
#aluevaalit2022 ovat #mielenterveysvaalit
MIELI ry:n aluevaalitavoitteet: mieli.fi/mielenterveysvaalit
Ari Tiensuu
toiminnanjohtaja
Kriisikeskus Tukitalo
MIELI Tukitalo mielenterveys ry
Kati Rikala
toiminnanjohtaja
Kriisikeskus Osviitta
Pirkanmaan Mielenterveys ry.