Vapaaehtoistyön työnohjaajakoulutus on MIELI Suomen Mielenterveys ry:n ja MIELI Vapaaehtoistyön työnohjaajat mielenterveys ry:n järjestämä koulutus, jolla on jo 25 vuoden historia. Koulutus on 65 opintopisteen mittainen ja se kestää noin kolme vuotta. Koulutuksen suorittaneet työnohjaajat ovat kelpoisia hakemaan Suomen Työnohjaajat ry:n jäsenyyttä.
Koulutuksen tavoite on kehittää opiskelijaa kehittymään työnohjaajaksi, jolla on halu kehittää ammattitaitoaan ja kyky arvioida omaa toimintaansa. Valmistuttuaan hänellä on innostunut, tutkiva ja luova ote työnohjausryhmän ohjaamiseen sekä kyky ja halu olla yhteydessä vertaisyhteisöönsä.
Tiina Lumijärvi
Vapaaehtoistyön työnohjaajakoulutuksen rakenne
Kolmivuotiseen työnohjaajakoulutukseen kuuluu lähiopetuspäiviä (22 op), harjoitustyönohjausta ryhmälle ja yksilölle (9 op), kirjallisuuden lukemista, kirjareferaatteja ja esseitä (24 op) sekä lopputyö (10 op).
Koulutuksen teemoja ovat muun muassa:
- Vapaaehtoistyön työnohjauksen erityispiirteet
- Erilaiset oppimisteoriat ja aikuisten oppiminen
- Työnohjauksen teoriaperustat ja suhde lähikäsitteisiin
- Ryhmäilmiöt
- Kehittyminen työnohjaajana
- Työnohjauksen käytäntö ja siinä harjaantuminen (Lumijärvi 2015).
Opiskelijat pitävät opinnoistaan oppimispäiväkirjaa ja harjoitustyönohjauksistaan ohjauspäiväkirjaa.
Lopputyönään jokainen opiskelija perehtyy valitsemaansa työnohjaukseen liittyvään teemaan ja kirjoittaa siitä artikkelin. Artikkeleista koostetaan teos, joka toimii tulevien vapaaehtoistyön työnohjaajien oppikirjana.
Tähän mennessä julkaistut artikkelikirjat (linkit avautuvat mieli.fi-sivustossa): Vapaaehtoistyön työnohjauksen erityispiirteitä (2015), Vapaaehtoistyön työnohjauksen ytimessä (2017), Vapaaehtoistyön työnohjauksen haasteita (2020), Vapaaehtoistyön työnohjauksen teoriaa ja käytäntöä (2020) ja Vapaaehtoistyön työnohjauksen moninaisuus (2022). Artikkelikokoelmia voi tilata Mieli ry:n verkkokaupasta.
Vapaaehtoistyön työnohjaajakoulutus perustuu Työnohjaamisen taito -malliin, jonka loivat Sinikka Arhovaara ja Raili Rinne 1990-luvulla. Malliin voi tutustua Suvi-Tuuli Porkan kirjoittaman Työnohjaamisen taito – Oppikirja vapaaehtoistyön työnohjaajalle -teoksen avulla.
Tutustu koulutuksen teoreettiseen viitekehykseen ja eettisiin periaatteisiin.
Koulutuksen järjestäminen
Vapaaehtoistyön työnohjaajakoulutusta järjestää MIELI Suomen Mielenterveys ry ja MIELI Vapaaehtoistyön työnohjaajat mielenterveys ry. Koulutuksista voit tiedustella koulutuksen johtaja Minna Pelkoselta minna.pelkonen@mieli.fi.
Koulutuksen historiaa
MIELI Suomen Mielenterveys ry on maailman vanhin mielenterveysalan järjestö, jonka historia juontaa vuoteen 1897. Tuolloin aloitettiin seuran perustamisen myötä tukihenkilötoiminta.
Vapaaehtoistyön työnohjausta alettiin tarjota 1970-luvulla Suomen Mielenterveysseuran Itsemurhien ehkäisykeskuksissa vapaaehtoisina toimiville sosiaalialan ammattilaisille. 1980-luvulla keskuksiin ryhdyttiin kouluttamaan maallikkoauttajia tukihenkilöiksi ja heille tarjottiin työnohjausta alusta saakka. MIELI ry on kouluttanut vapaaehtoistyön työnohjaajia vuodesta 1995 alkaen ja koulutettuja ammattilaisia on noin 120. (Pelkonen & Porkka 2020.)
Lähteet
Lumijärvi, T. (2015). Vapaaehtoistyön työnohjaajakoulutus ja psykologinen pääoma. Teoksessa Porkka, S-T. & Tenhunen T. (toim.). Vapaaehtoistyön työnohjauksen erityispiirteitä. (s. 17–31). Helsinki: Suomen Mielenterveysseura.
Porkka, S-T. & Tenhunen, T. (2020). Vapaaehtoistyön työnohjaajakoulutusta 25 vuotta. Teoksessa Porkka, S-T. & Tenhunen, T. (toim.). Vapaaehtoistyön työnohjauksen haasteita. (s.11–13). Helsinki: MIELI Suomen Mielenterveys.
Pelkonen, M. & Porkka, S-T. (2020). Vapaaehtoistyön työnohjauksen järjestämisopas. Helsinki: MIELI Suomen Mielenterveys.