Vapaaehtoisuus on arvokasta työtä ja jokainen vapaaehtoinen ansaitsee hyvän taustatuen. Erityisen tärkeää tuki on vapaaehtoisille, jotka toimivat vaikeassa elämäntilanteessa olevien tukijoina ja auttajina. Mistä vapaaehtoistyön työnohjauksessa on kyse?
Asiantunteva työnohjaus tukee vapaaehtoisen jaksamista
Vapaaehtoistyön työnohjauksessa tutkitaan ja jäsennetään omaa roolia vapaaehtoisena, tukityötä, kokemuksia ja tunteita sekä ja omaan taustayhdistykseen liittyviä asioita yhdessä koulutetun työnohjaajan kanssa.
Työnohjaus auttaa vapaaehtoista löytämään oman yksilöllisen tapansa olla toisen ihmisen tukena.
Se tukee uskoa itseen, antaa uskallusta tehtävään ja haastaa vapaaehtoisen kehittämään itseään sekä vapaaehtoistyötään.
Työnohjauksen avulla vapaaehtoinen voi tarkastella omaa toimintaansa ohjaavia näkemyksiä, asenteita ja arvoja. Samalla hän voi arvioida, ovatko omat näkemykset sopusoinnussa vapaaehtoistyötä tarjoavan organisaation kanssa.
Vapaaehtoinen pääsee näkemään itsensä ja oman vapaaehtoistyönsä osana suurempaa kokonaisuutta.
Työelämän lainalaisuudet toteutuvat vapaaehtoistyössä vain osittain. Vapaaehtoistyön työnohjaajien onkin tunnettava järjestö- ja vapaaehtoistyön erityispiirteet sekä niiden työnohjaukselle asettamat vaatimukset.
Luottamuksellista ja tavoitteellista
Vapaaehtoistyön työnohjaus on tavoitteellista ja suunnitelmallista sekä ehdottoman luottamuksellista. Se keskittyy vapaaehtoistyöhön liittyviin asioihin ja tapahtuu pääasiassa keskustellen.
Laadukas ja turvallinen tukityö vaatii tuekseen työnohjauksen.
Vapaaehtoistyön työnohjaus ohjaa ymmärtämään maallikkoauttamisen erityispiirteitä ja edistää sitoutumista vapaaehtoistehtävän toimintatapoihin, tavoitteisiin ja periaatteisiin. (Porkka 2009).
Mitä vapaaehtoistyön työnohjaus tarjoaa vapaaehtoiselle?
Oman työyhteisön
Vapaaehtoistyö voi olla luonteeltaan yksinäistä puurtamista. Vapaaehtoistyön työnohjaus on usein ryhmämuotoista ohjaamista ja silloin vapaaehtoiset pääsevät keskustelemaan asioista oman vapaaehtoistyön työyhteisön kesken. Usein suljetuista työnohjausryhmistä kasvaakin ajan kuluessa tiivis porukka.
Henkistä kasvua
Työnohjaus on oppimisen paikka, joka mahdollistaa ohjattavissa tapahtuvaa kasvua ja kehitystä. Työnohjaus tukee ohjattavaa tunnistamaan omia muutostarpeta, rohkaisee asettamaan tavoitteita ja ryhtymään toimeen.
Pysähtymisen oman tehtävän äärelle
Vapaaehtoistyön arjessa ei useinkaan löydy kiireetöntä hetkeä pysähtyä oman vapaaehtoistyön ja sen herättämien ajatusten ja tunteiden äärelle. Työnohjauksessa se mahdollistuu. Ohjattava pääsee reflektoimaan asioita tavalla, joka ei mahdollistu muissa arjen yhteyksissä.
Innostumista ja motivaatiota
Kun asioita pääsee pohtimaan yhdessä ja erikseen, saa usein uusia näkökulmia omaan tekemiseen. Se voi innostaa ja motivoida. Usein myös vaikeiden tilanteiden käsittely työnohjauksessa helpottaa ja saa askeleen tuntumaan kevyemmältä.
Työnohjaus on tosi tärkeää vapaaehtoistyöntekijöille. Siinä oppii itsestään auttajana ja voi purkaa sellaisia tilanteita, jotka ovat jääneet painamaan mieltä. Samalla kehittyy paremmaksi auttajaksi ja jaksaa työssä paremmin.
Vapaaehtoinen Kriisipuhelin-päivystäjä
Mitä vapaaehtoistyön työnohjaus tarjoaa taustayhteisölle?
Paikan purkaa kokemuksiaan
Työssä, jossa työvälineenä ovat ihmissuhteet ja oma persoonallisuus, voi joutua toisinaan tilanteisiin, joissa tarvitaan toisten ihmisten tukea. Työnohjaus on turvallinen ja luotettava ympäristö käsitellä vapaaehtoistyössä koettuja haastavia tilanteita.
Tehtävässään jaksavia vapaaehtoisia
Työnohjaus auttaa tunnistamaan omia tunteita ja tarkkailemaan niiden syntyä ja kehittymistä. Tunteiden tunnistaminen muissa ihmisissä ja kyky erottaa ne omista tunteista on perusta sille, että kykenee tuntemaan empatiaa toisia kohtaan.
Vapaaehtoistyön luonteelle sopivan tavan palkita
Työnohjausprosessin aikana syntyy usein innostavia kohtaamisia, uusia näkökulmia ja solmitaan kiinnostavia ihmissuhteita. Työnohjaus koetaan usein voimauttavaksi kokemukseksi ja se palkitsee osallistujan henkisellä pääomalla.
Laadunvarmistusta
On tärkeää, että vapaaehtoistyöntekijöillä on jaettu yhtenäinen käsitys siitä, miten omaa työtä tehdään. Työnohjauksessa ryhmä ja työnohjaaja auttavat osallistujia reflektoimaan omaa tekemisen tapaa. Tämä mahdollistaa pehmeän tavan varmistaa, että vapaaehtoiset tekevät työtään siten, kuin heidät on koulutettu.
Ryhmä- vai yksilöohjausta?
Vapaaehtoistyön työnohjaus on tyypillisesti ryhmämuotoista, mutta yksilöohjauksillekin on oma paikkansa. Ryhmäohjauksessa vapaaehtoiset verkostoituvat muiden samaa työtä tekevien kanssa ja saavat ryhmäläisiltä vahvistusta omaan tekemiseen ja runsaasti erilaisia näkökulmia.
Yksilöohjaus voi soveltua esimerkiksi ainutkertaista vapaaehtoistyötä tekevälle henkilölle, kuten yhdistyksen puheenjohtajalle tai muuten muita vapaaehtoisia johtavalle vapaaehtoiselle. Jos kukaan muu yhdistyksessä ei tee vastaavaa vapaaehtoistyötä, yksilöohjaus voi olla sopiva tukimuoto.
Suljettu vai avoin työnohjausryhmä?
Suljettu ryhmä tarkoittaa ryhmää, johon ei tule uusia jäseniä ryhmän aloituksen jälkeen. Avoimeen ryhmään voi nimensä mukaisesti tulla mukaan kuka tahansa kohderyhmään kuuluva.
Suljettu ryhmä mahdollistaa osallistujien keskinäisen ryhmäytymisen, luottamuksen kasvun ja henkisen kehityksen aivan eri tavalla kuin avoin ryhmä. Suljettu ryhmä on usein palkitsevin vaihtoehto osallistujille ja se voi sitouttaa vapaaehtoista toimintaan paremmin.
Avoin ryhmä voi sopia esimerkiksi vähemmän intensiivistä vapaaehtoistyötä tekeville tai jos ohjauksen tarve on pelkkää kokemusten purkamista. Avoimessa ryhmässä keskustelu ei pääse usein etenemään tapaamiskertojen välillä, vaan samat teemat toistuvat usein keskusteluissa. Vapaaehtoinen voi kokea sen pidemmän päälle vähemmän sitouttavaksi.
Täydentyvä ryhmä on luonteeltaan suljettu ryhmä, joka avataan suunnitellusti esimerkiksi kerran vuodessa. Tällöin ryhmään voidaan ottaa uusia jäseniä, minkä jälkeen ryhmä suljetaan taas.
Täydentyvä ryhmä sopii esimerkiksi tilanteisiin, jossa taustaorganisaatio kouluttaa uusia vapaaehtoisia säännöllisin väliajoin. Uudet vapaaehtoiset voivat siten päästä heti mukaan työnohjausryhmään. Ryhmäprosessi alkaa alusta, kun ryhmää täydennetään, mutta prosessi pääsee sen jälkeen taas etenemään, toisin kuin avoimessa ryhmässä.
Lähteet ja lisätietoa
Vapaaehtoistyön työnohjauksen teoreettinen viitekehys