Oulun Kriisikeskus

Oulun Kriisikeskus - tukea ja keskusteluapua elämän kriiseissä.

  • MIELI Kriisikeskus Oulu
    • Kriisivastaanotto
    • Etäkriisityö
    • Ryhmät
    • Asiakaspalaute
  • Mieli Oulun seudun Mielenterveys Ry
    • Hallitus
    • Liity jäseneksi
    • Evästeet
    • Tietosuoja
  • Support and help in crisis
  • Lapset ja nuoret
    • Läsnä Tässä -toimintamalli
  • Tule vapaaehtoiseksi!
    • Tule vapaaehtoiseksi!
    • Sekasin-chat päivystys verkossa
    • Kriisipuhelin-päivystys
    • Laulu-Liisat ja -Lassit lauluryhmä
  • Tapahtumat ja koulutukset
  • Ajankohtaista
    • Blogikirjoitukset
  • Tee lahjoitus
  • Yhteystiedot
  • Linkkejä
  • Materiaalit

mielenterveysseurat.fi

Blogi: Nämä seinät ovat kuulleet monta tarinaa

15.3.2024

Tämä blogipostaus on osa Oulun kriisikeskuksen 20v juhlavuoden julkaisuja. Tiesitkö, että Oulun kriisikeskus on toiminut aluksi vihreässä puutalossa Tuirassa? Entä missä tilat sijaitsevat nykyään? Jatka lukemista, mikäli kriisarin tarina toimitilojen osalta kiinnostaa!

Tunnelmallinen Tuira

Oulun kriisikeskuksen toiminta starttasi Tuirassa vuonna 1909 valmistuneessa tunnelmallisessa vihreässä puutalossa. Talo sijaitsi Tuiranpuiston alueella, entisen Koskenrannan kuntoutuskodin paikalla. Oulun kaupunki tuki toimintaa tarjoamalla tilan veloituksetta kriisikeskuksen käyttöön. Kriisikeskus toimi Tuiran tiloissa vuoteen 2016 saakka, kunnes todettiin, että tilat kaipasivat mittavaa remonttia.

 

Keskustan Kirkkis

Uusien tilojen etsintä oli pitkä prosessi, joka tuli päätökseen 15.12.2016, kun Oulun Kriisikeskus muutti Oulun ytimeen Kirkkokadulle Rotuaarin kupeeseen. Muutto vaati uusien kalusteiden ja kodinkoneiden hankintaa. Tilat kutistuivat aiemmasta noin sata neliötä. Kirkkokadun toimitilat olivat kodikkaat, mutta keskustan eläväinen ympäristö katusoittajineen ja Rotuaarin lavan tapahtumineen haastoi ajoittain toimintaa. Tilojen haasteiden myötä uusien tilojen etsiminen tuli taas ajankohtaiseksi vuonna 2022.

Näkymää Kirkkokadun ikkunasta

Vaaranpuiston vierelle

Kriisikeskus etsi isompaa ja toimivampaa tilaa. Sellainen löytyi lopulta ostoskeskus Valkean ja Vaaranpuiston lähettyviltä Kauppurienkatu 23:sta. Toimitilat löytyvät neljännestä kerroksesta entisen Talousseuran kerrostalosta. Näissä tiloissa Oulun kriisikeskus toimii yhä edelleen. Tavoitteena on ollut jo Oulun kriisikeskuksen toiminnan alusta asti luoda kodinomainen ja viihtyisä tila, johon on mukava tulla. Myös nykyiset tilat ovat viihtyisät ja sijainti keskeisellä paikalla Oulun keskustassa. Monipuoliset tilat mahdollistavat yksityisemmän asiakastyöskentelyn lisäksi myös ryhmien toiminnan.

Kategoriassa: Blogi

Blogi: Valonnäyttäjä – Minna, järjestöassistentti, Paikka auki -hanke

23.3.2022

Valonnäyttäjä

Kevät etenee harppauksin ja auringonvalo tuntuu häikäisevältä pimeän talven jälkeen. Olen aina rakastanut kevättä, koen herääväni monien muiden lailla eloon kevään koittaessa kuin olisin ollut talviunilla. Ehkä rakastan kevättä myös siksi, että siihen on ollut luontevaa liittää myös toivo.

Kaikille kevät ei kuitenkaan ole ilon tai toivon aikaa, elämän varjot lankeavat raskaina ympärille jo  vallitsevan maailmantilanteen ja henkilökohtaisten menetysten myötä. Tapaankin ihmisiä usein juuri elämän tummissa kohdissa; valon ja varjon rajamailla. Noissa kohdissa valoa ei enää juuri näy, elämän liekki on hiipumaan päin. Mutta valo ei silti lakkaa olemasta, vaikka se hetkeksi häviääkin.

Pimeyden ja toivottomuuden keskellä tehtäväni on näyttää valoa, kertoa että toivoa on sekä antaa keinoja selvitä. Kertoa, että joskus on vielä toisin ja että sinä selviät. Joskus tulee oleman toisin ja paremmin.

Yksi parhaita asioita työssäni on saada valo näkyväksi ihmisessä itsessään. Silmistä sen näkee parhaiten, elämä on palannut. Silloin tiedän ettei olemassaoloni ollut turhaa, olen elossa itsekin ja jaksan jatkaa.

Tätä valonäyttäjän työtä olen saanut kunnian alkaa tehdä Oulun Kriisikeskuksessa upeiden ammattilaisten ja vapaaehtoisten runsaan joukon kanssa. Nöyränä otan tämän tehtävän vastaan ja kiitän saamastani luottamuksesta.

Lämmöllä,

Minna Rautio, järjestöassistentti, Paikka auki -hanke

Kategoriassa: Blogi

Blogi: ”Haaveeni toteutui! ”- Anniina, harjoittelija

8.2.2022

”Haaveeni toteutui! ”

-Harjoittelijana Oulun Kriisikeskuksessa

Outoa ajatella, että tämän harjoittelun jälkeen valmistun sairaanhoitajaksi! Olen viimeisen vuoden sairaanhoitajaopiskelija Kajaanin ammattikorkeakoulusta. Minulla on koulutuksessani syventävänä osaamisena mielenterveystyö. Minulla oli jo mielenterveystyön perusopinnoissa haaveissani päästä tekemään harjoittelu Oulun kriisikeskukseen. Ja nyt minulla on toinen eli viimeinen syventävien opintojen harjoittelu menossa täällä Oulun kriisikeskuksessa, JEE!!

Millaista sitten on olla harjoittelijana kriisikeskuksessa? Minun vastaukseni on, että aivan mahtavaa!

Aloitin harjoittelun tammikuussa ja se loppuu ystävänpäivänä. Ennen harjoittelun alkua sain kuulla, että harjoittelujakso toteutuu osittain etänä. Etätyöskentely harjoittelussa minua aluksi hieman jännitti. Muistan pohtineeni, että ”On hieno mahdollisuus nähdä etätyöskentely ja etävastaanoton toimintaa vielä opiskeluaikana.” Etäyhteyksien hyödyntäminen tulee varmasti jäämään osaksi asiakas- ja potilastyötä.

Etätyöskentely on tuonut paljon uutta oppia, tietynlaista vastuuta harjoittelijana ja mukavaa vaihtelevuutta työviikkoihin. Toimistopäivänä on ollut mukava olla toimistolla ohjaajani ja muiden työntekijöiden kanssa. Toimistopäivinä on voinut hakea keskustan kaupoista ja kahviloista hyvää ruokaa ja erikoiskahveja, nam! Etäpäivinä on ollut ihana olla kotona ja keskittyä omassa rauhassa työntekoon. Minulla on kotona pieni Veka koira, joka on ollut seurana. Ehkä tähän voisi sanoa yhteenvetona, että etätyöskentely harjoittelussa ei ole ollenkaan huonojuttu!

 

Harjoittelujakso oli erittäin onnistunut ja monipuolinen. Pääsin olemaan mukana kriisivastaanotoilla, jotka toteutuivat Teams- yhteydellä. Iso osa minun harjoittelustani koostui Sekasin-Chatissa päivystäjänä. Kävin harjoittelun alussa siihen koulutuksen sekä harjoitusvuoron. Opiskelijan näkökulmasta Sekasin päivystäjänä oleminen oli aivan huippujuttu! Minulla oli koko ajan niin ohjaajani, mutta myös Sekasin- Tiimin tuki takanani. Päivystäjänä oleminen antoi minulle tietynlaista vastuuta ja pääsin harjoittelemaan itsenäisesti asiakastyötä. Ehdin nähdä todella erilaisia aiheita ja teemoja, joista keskustella asiakastapaamisissa.

 

Harjoittelujakson aikana pääsin osallistumaan erilaisiin koulutuksiin, syventämään oppimaani, tutustumaan erilaisiin muihin järjestöihin ja auttaja tahoihin sekä pääsin jakamaan omaa osaamistani työyhteisöön. Pääsin tekemään ja näkemään niin monipuolisesti kaikkea, että en saa sitä kaikkea tähän tekstiin mahtumaan.

 

Oulun kriisikeskuksessa on todella ihana työporukka. Opiskelijana minulla tuli tunne, että olen osa työporukkaa, ja minun ajatuksillani oli merkitystä. Minut otettiin mukaan kaikkeen mahdolliseen mihin vain pystyin osallistumaan. Tuli lämmin tunne, kun työntekijät halusivat tarjota minulle antoisan ja monipuolisen harjoittelun. Voin todeta, että siinä Oulun kriisikeskus ja työntekijät onnistuivat, kiitos teille!

 

Nyt on minun aikani laittaa nokka kohti uusia haasteita. Ihanaa tulevaa kevättä jokaiselle! ❤

 

Terkuin,

Anniina 

 

Kun tuulet nousevat, älä pelkää.

Kun edessäsi vuoret kohoavat, älä pelkää.

Siipesi kantavat!

Kategoriassa: Blogi

Blogi: Joulu -Tanja Jetsonen

15.12.2021

Joulu

Joulu lähestyy. Istun keittiönpöydän äärellä etätöissä koronatilanteen hankaloittaessa jälleen elämäämme.

Ulkona tippuu hiljalleen lumihiutaleet maahan. Kissa seuraa ikkunasta pihapuun oravien leikkiä.

Unohdun itsekin seuraamaan pihamaan tapahtumia. Pähkinä toisensa jälkeen lähtee oravien matkaan.

Yksi kolmesta vakiovieraasta ei ole tullut enää viikkoihin.

 

Puhelin soi ja katkaisee ajatukset oravan kohtalosta.

Asiakas soittaa.

Keskustelemme hänen tilanteestaan hetken ja varaamme ajan kriisityöntekijälle.

Puhelun jälkeen mietteet pysyvät hetken asiakkaan tarinassa. Toivon, voi kuinka toivonkin, että hänenkin asiansa järjestyisivät parhaalla mahdollisella tavalla.

 

Joulun lähestyminen saa meidät miettimään kulunutta vuotta ja sen haasteita. Menetyksiä ja pettymyksiä, mutta hyvä olisi miettiä myös ilon hetkiä sekä onnistumisia. Ne antavat voimaa tulevaan.

Koitetaan kaikki viettää rauhallinen joulun aika, pitää yhteyttä läheisiin mahdollisuuksien mukaan ja mennä positiivisin ajatuksin kohti tulevaa vuotta.

 

Ehkä se  kolmas oravakin on siirtynyt vaan naapurin pähkinöille…

Tanja

Kategoriassa: Ajankohtaista, Blogi

Blogi: Kun puhelin soi / Niina -vapaaehtoinen

1.12.2021

Kun puhelin soi

Pienen happihyppelyn jälkeen juon kupposen rooibosta, rapsuttelen koiraa ja suljen huoneen oven. Roolini ja puuhailuni vaihtuvat vapaaehtoiseksi tukihenkilöksi, kriisiauttajaksi. Avaan linjan MIELI ry:n Kriisipuhelimeen. Tunnelmani on rauhallinen ja odottava. Aina myös ripauksen jännittynyt. Juuri sen verran, että olen skarpimpi ja valmiimpi kohtaamaan soittajan. Häivähdyksinä kumpuilevat ajatukseni talven tulosta ja jouluaskareista väistyvät, kun puhelin soi.

 

”Kriisipuhelin. Vapaaehtoinen tukihenkilö puhelimessa.” Kuuntelen. Olen avoimin mielin kiinnostunut tämän minulle tuntemattoman soittajan elämästä, hänen tilanteestaan, tunteistaan ja kokemuksistaan. Kuuntelen. Olen soittajaa varten. Kuuntelen. Myötäelän. Kuuntelen. Pyydän soittajaa kertomaan uudelleen kohdan, jota en ymmärtänyt. Kuuntelen. Kysyn, onko hänellä itsetuhoisia ajatuksia. Kuuntelen. Pyydän häntä kertomaan, kuinka hän on aiemmin selvinnyt kohtaamistaan vaikeista tilanteista. Kuuntelen. Kysyn hänen ajatuksiaan ja toiveitaan jatkosta. Kuuntelen. Rohkaisen häntä ottamaan asian puheeksi läheisensä kanssa ja hakemaan toivomaansa apua. Kuuntelen. Kannustan häntä tekemään itselle hyviä, mukavalta tuntuvia asioita. Kuuntelen. Soittaja kiittää välittämisestä ja kertoo olonsa nyt hieman helpottaneen. Kiitän häntä soitosta sekä toivotan kaikkea hyvää ja voimia jatkoon.

 

Puhelun jälkeen istun hiljaa. Ajattelen soittajaa. Toivon ja luotan hänen tilanteensa keventyvän. Olen kiitollinen, että hän jakoi minulle tarinansa ja sain olla hänen kanssaan tässä illassa puolituntisen. Käännän ajatuksen itseeni. Soittajan tarina kosketti ja herätti mieleeni muiston vuosien takaa. Käytän muisteluun hetkisen ja huomaan näiden menneiden haavojen olevan lujasti kiinni rosoisesta pinnastaan huolimatta. Huomaan myös, että pieni jännitys on istahtanut olkapäilleni puhelun aikana. Venyttelen rauhallisesti niskaa ja hartioita. Hengittämällä pari kertaa syvään annan kehon ja mielen tasoittua. Oloni on lämmin. Tunnen iloa ja merkityksellisyyttä tekemästäni työstä. On onni saada olla avuksi ja osa hienoa kriisipuhelinpäivystäjien joukkoa. Kun puhelin soi, joku meistä kuuntelee.

 

-Niina, vapaaehtoinen

 

Kategoriassa: Ajankohtaista, Blogi

Blogi: Mitä sinulle kertoisin surusta. / Me

7.10.2021

Mitä sinulle kertoisin surusta.

Koska sanoja ei ole niin kuvat kertokoon. Tämä blogi olkoon nyt kuvablogi. Annamme kuvien kautta kasvot heille, jotka ovat menettäneet läheisensä.

 

Sinun suru.
Meidän surumme.
Heidän suru.
Minun suru.
Teidän suru

Kategoriassa: Blogi

Blogi: Mielekäs liikunta! Outi Pietiläinen

11.8.2021

Mielekäs liikunta!

Jo kolmas aamu peräkkäin pyörällä töissä loman jälkeen, jes! Oikeasti aamulla tympäisi todella paljon lähteä liikkeelle sillä ulkona vihmoi kova tuuli ja näytti, että hellekesä on enää muisto vain. Sitten muistin sen fiiliksen mikä varsinkin iltapäivällä on, kun polkaisee töistä kotiin. Työasiat unohtuu, pää tuulettuu ja olen tarmoa täynnä vaikka työpäivä on vasta takana. Minulle ja monelle muulle liikunta toimii mielen rauhoittajana ja hyvän olon tuojana. Se pienikin hetki oman mielekkään liikkumisen parissa.

Mielekäs liikunta… minä olen elämäni aikana liikkunut jos jonkinmoisen urheilun äärellä. Muun muassa voimistelun, koripallon, judon, suunnistuksen, juoksun, joogan, hiihdon, laskettelun ja pyöräilyn. Jokainen liikkumisen muoto joko yksin, yhdessä tai joukkueessa on antanut paljon oppeja elämään.  Minulle mielekkäimmät urheilun muodot ovat jääneet pysyvästi elämääni.

Suunnistus on opettanut kartanlukutaitoa ja ymmärrystä siitä millaisia maastoja metsistämme löytyy. Judossa keskittymistä ja ketteryyttä. Koripallossa pallon käsittelytaitoja ja joukkueena toimimista. Kaikille yhtenäistä on kuitenkin se liikunnasta saatu hyvän olon tunne ja monenmoisten tunteiden kirjo.

Myönteiset liikunnan kokemukset auttavat palaamaan liikunnan äärelle uudestaan ja uudestaan. Siksipä olisi hyvä, että jokainen löytäisi itselleen sopivan liikkumisen muodon joka auttaa jaksamaan tässä hivenen hektisessä arjessa.

Minä lähden kohta polkemaan kotiin ja tänään jopa hivenen enemmän innoissani kuin aiemmin sillä pyörässä on renkaat taas pumpattu! Ei sitä kaikkea aina voi muistaa… 😅

 

Outi

 

P.s. Hyvä luku vinkki MIELI ry:n sivuilla  Liikunta – kehon kuunteleminen

 

 

 

 

 

 

Kategoriassa: Blogi

Blogi: Minä+Sinä=ME, Minna Raninen

22.6.2021

”Tässä me ollaan, uudet työkaverit 😊”. Tällä tekstillä ja kriisikeskuksen työntekijöiden kuvilla varustettu kortti odotti minua pöydällä saapuessani ensimmäisenä työpäivänä Oulun kriisikeskukselle. Sydän sykähti rinnassa. Vaikka jännitti uusi työpaikka ja uudet ihmiset, olo oli tervetullut.

 

Lämmin tervetulotoivotus sai minut miettimään, kuinka iso merkitys hyvällä työyhteisöllä on. Minulle sana ”hyvä” tässä yhteydessä tarkoittaa samalla montaa asiaa, kuten ystävällistä, inhimillistä, toista arvostavaa, avointa, välitöntä ja lämminhenkistä. Työyhteisö on myös turvallinen. Turvalliseen työyhteisöön mahtuu jokainen työntekijä omana itsenään. Jokaista kuunnellaan ja jokaisen mielipidettä arvostetaan. Ketään ei jätetä yksin eikä selän takana puhuta pahaa. Uskon, että useimmat työntekijät haluavat työyhteisölleen pelkkää hyvää. Mutta esimerkiksi työntekijän oma paha olo voi asettaa ihmisen päähän ”mustat lasit”, jonka läpi aletaan katsomaan maailmaa. Jos tätä ei tiedosteta ajoissa, saatetaan omaa pahaa oloa alkaa levittämään huomaamatta, sairastuttaen pikkuhiljaa koko työyhteisö. Siksi aika ajoin onkin todella tärkeää pysähtyä yhdessä ja kysyä ”miten me työyhteisönä voidaan”. Vähintäänkin yhtä tärkeää on myös puhua. Me kriisityöntekijät tuomme usein asiakkaille esiin puhumisen merkitystä. Puhumattomuus muodostaa möykyn sisään, antaa vallan väärille tulkinnoille ihmissuhteissa ja aiheuttaa ristiriitoja. Puhuminen taas sulattaa möykyn, puhdistaa, selkeyttää ajatuksia ja antaa mahdollisuuden ymmärtää niin itseä kuin muita.

 

Olen yli 20 työvuoden aikana kokenut ja nähnyt monenlaisia työyhteisöjä, ja sen johdosta en pidä hyvinvoivaa ja turvallista työyhteisöä itsestäänselvyytenä. Aloittaessani työni Oulun kriisikeskuksessa minulle oli itsestään selvää, että haluan omalta osaltani tehdä parhaani tämän loistavan porukan eteen, ja kokea yhteenkuuluvuutta oman työyhteisöni kanssa. Kriisikeskuksen työntekijöiden lisäksi lasken yhteisöömme mukaan myös sekä yhdistyksen hallituksen että upean vapaaehtoisten joukon, joihin molempiin olen jo päässyt tutustumaan.

 

Mielekäs ja kannustava yhteisö, oli kyse työ-, ystävä- tai harrastusporukasta, on tärkeä voimavara meidän jokaisen elämässä. Tarvitsemme toisiamme. Joka päivä pienillä sanoilla ja teoilla voimme osoittaa ympärillä oleville ihmisille (vaikka yhdellekin), että arvostamme heitä. Kenelle sinä haluaisit tänään osoittaa hymyn, kiitoksen, kehun tai vaikkapa kannustuksen..?

 

Aurinkoista ja leppoisaa kesää kaikille!

 

Terveisin

Minna (toiminnanjohtajan sijainen Ninan siirtyessä hetkeksi äippälomalle)

Kategoriassa: Blogi

Blogi: Ikinä ei pidä jäädä asioiden kanssa yksin. -Sana

18.3.2021

Ikinä ei pidä jäädä asioiden kanssa yksin

Elämäni koki ison kriisin, kun jouduin pitkässä parisuhteessani toistuvasti petetyksi. Annoin tapahtuneet aina anteeksi ja yritin ymmärtää hänen tekoja. Suhteessamme ei kuitenkaan lähtökohtaisesti ollut muuta vikaa. Halusin antaa suhteellemme uusia mahdollisuuksia, vaikka lopulta olin itse niin hajalla, että masennuin. Itsetuntoni oli poljettu täysin maahan.

Sana kuva Tuuli Nikki

En herännyt tilanteeseen, vaikka en jaksanut enää siivota, en tehdä ruokaa tai pestä edes hiuksiani. Istuin sohvalla itkemässä ja söin suruuni. Se jatkuva epätietoisuus, pelko siitä, koska taas vedetään matto jalkojen alta. Koska taas minut revitään auki. Elämästä oli tullut selviytymiskamppailua, jonka pääosassa en ollutkaan minä, vaan kumppanini. Kuinka yritin nostaa ja auttaa häntä, vaikka omat voimani olivat loppu. Kuka auttaisi minua?

Pidin kulissit kasassa, eikä kukaan nähnyt pahaa oloani. Ei edes kumppanini, koska olimme niin etääntyneet toisistamme, emmekä viettäneet aikaa ollenkaan yhdessä. Suhteemme oli useiden syrjähyppyjen jälkeen enemmän kämppäkaveritasolla. Minulla ei kuitenkaan ollut voimaa lähteä, ja välillä jopa mietin ansainneeni kaiken sen pahan mitä sain. Mietin, etten ansaitse parempaa, enkä ikinä saisi ketään. Olinhan niin ruma ja typerä. Niin ruma ja typerä, että minua sai satuttaa ja nöyryyttää toistuvasti. Olin täysin yksin, jumissa onnettomassa suhteessa ja niin helvetin rikki.

Lopulta silmäni aukesivat. Muutin ruokavalioni ja nousin sohvan pohjalta. Aloin liikkumaan. Aloin voida todella hyvin. Silloin tajusin, että olen kaunis ja upea. Ansaitsen parempaa. Ansaitsen aidon onnen. Sain voimaa lähteä suhteesta. Pelkäsin kuitenkin, että suhde jättää minuun jäljet, etten voisi enää luottaa ihmisiin. Minun oli saatava ammattiapua.

Sana kuva Tuuli Nikki

Aloin etsimään apua kunnalliselta puolelta. Tiesin, että Oulun kriisikeskukseen järjestöpuolelle pääsee nopeastikin juttelemaan, sillä turvauduin siihen muutama vuosi sitten kun putosin tv:n kykykilpailusta, ja se vuoden kestänyt kupla puhkesi. Silloinen käynti kriisikeskuksessa madalsi nyt kynnystä hakea apua, sillä koin avun hakemisen helpoksi ja nopeaksi, eikä minulla ollut mitään negatiivisia ennakkokäsityksiä.
Olin siis yhteydessä terveyskeskukseeni, jonka kautta pääsin nopeasti psykiatrisen sairaanhoitajan vastaanotolle.

Ikinä ei pidä jäädä asioiden kanssa yksin. Meistä kukaan ei ole super ihminen. On ihan ok olla joskus rikki. Apua on saatavilla, eikä se ole mitenkään noloa hyödyntää sitä. Päinvastoin. On vahvuutta myöntää tarvitsevansa apua.

Sana

www.instagram.com/sanavirallinen

 

Kategoriassa: Blogi

Blogi: Pysähdy hetkeksi, tuumaillaan innostusta! -Mikko Ahokas

18.2.2021

Pysähdy hetkeksi, tuumaillaan innostusta!

 

Milloin sinulla on tilaa innostumiselle?

 

Hetken kysymystä pohdittuani huomaan innostuvani eri asioista, mutta päädyn siihen tulokseen, että innostun kolmessa tilanteessa. Nimittäin hetkessä, sekä lyhyemmällä- että pidemmällä aikavälillä.

 

Viikonloppuna kävelin vaaramaisemassa ja pysähdyin hengästyneenä huipulla ihailemaan maisemaa. Tunsin sydämeni jyskyttävän rinnassani kävelyn takia ja verenkierto piti huolen siitä, että minulla oli lämmin. Ihastelin laella auringonpaistetta, tykkylunta puissa ja hiljaisuutta. Huomasin, kuinka suupieleni venyivät luonnollisesti hymyyn ja koin kuinka hyvä oli olla siinä hetkessä. Kurkkaan parhaillaan työpaikan ikkunasta ulos Oulun rautatieaseman suuntaan ja huomaan auringon paistavan pilvettömältä taivaalta. Asetun seisomaan ikkunan eteen ja laitan silmät kiinni. Tunnen, kuinka samainen aurinko lämmittää poskiani ja se tuntuu mainiolta. Tällaisissa tilanteissa innostun hetkessä ja spontaanisti.

 

Mistä tykkäät ja missä olet hyvä?

 

On tärkeää tiedostaa itsessä olevat vahvuudet ja sen mistä ylipäätään tykkää. Muistat ehkä lapsuudessasi, kuinka parasta huvia oli nikkaroida linnunpönttö. Sai sahata, porata ja hioa mieleinen luomus. Keskittyminen tiiviisti naulattuna linnunpöntön erilaisiin vaiheisiin, jolloin muut asiat pyyhkiytyvät pois mielestä.  Tällöin on ihmisen hyvä olla. Tässä ja nyt. Oman kiinnostuksen tunnistamisen seurauksena voit esimerkiksi osallistua etäyhteydellä järjestettävälle nikkarointikurssille. Tai ehkäpä vastaavasti haluat levittää olohuoneen lattialle maton ja osallistua joogakurssille. Harrastus voisi olla lyhyen aikavälin innostuksen kohde.

 

Mikä voisi olla pidemmän aikavälin innostuksen kohde?

 

Ystävä soitti minulle muutama kuukausi sitten ja ehdotti, että kirjoitettaisiin kirja. Mikä tunteiden ristiriita putkahti siinä samassa hetkessä mieleeni. Tiesin kalenterissani olevan riittävästi merkintöjä jo entuudestaan ja ajatus lähinnä huoletti kokonaisuuden näkökulmasta. Mieleeni tuli äidinkielenaineet, joista sain tasaisena virtana tyydyttävää arvosanaa. Miten voisin suoriutua tällaisesta projektista? Suurimpana kokemuksena oli kuitenkin se, että olin innostunut. Keskusteltuamme aiheesta puhuimme lempeästä suhtautumisesta asiaan. Nimittäin mitään pakkoa asiassa ei olisi, eikä tiukkaa rakennetta. Kirjoittaminen voisi alkaa parin vuoden kuluttua, ja sitä ennen voisimme istua säännöllisesti miettimässä aihetta sisältöä tutkien.  Voisimme myös heittää idean romukoppaan, jos innostus ei riittäisi toteuttamiseen asti. Tästä spontaanista tilanteesta syntyi minulle lempeä pidemmän aikavälin innostuksen kohde.

 

Mielestäni tarvitsemme kannettavaksemme sopivassa suhteessa stressiä elämäntilanteemme huomioiden, jolloin mieli voi innostua ympärillään olevista asioista. Lapsi alkaa leikkimään silloin kuin kokee olevansa turvassa ja ehkäpä samoin voisi lähestyä asiaa aikuisen näkökulmasta. Välillä joudutaan vähän kaivamaan innostusta ja ehkäpä joskus voi joutua hillitsemään innostustaan. Innostumisen ei tarvitse olla suurta, vaan innostua voi pienen pienistä asioista. Ihmeellisintä tässä on se, että innostus tuntuu meissä jokaisessa hyvältä.

 

Kriisityöntekijä

 

Mikko

Kategoriassa: Blogi

Marraskuun blogi

25.11.2020

Olen kesän lapsi, enkä pistäisi lainkaan pahaksi, vaikka kesä olisikin pidempi näillä leveysasteilla. Kesäloma on kuitenkin taakse jäänyttä elämää ja kesästä on jäljellä enää lämpimät muistot, seuraavaan lomaan, saatikka suveen on vielä matkaa.

Talvi ja kevät vielä menettelee, mutta syksy on ajanjakso jolloin monella meistä alkaa kamppailu kaamosmasennusta vastaan.  Pimeys painaa päälle valtavalla voimalla ja saa meidät tuntemaan itsemme väsyneiksi ja voimattomiksi. Järjettömintähän tässä on se, että juuri tähän aikaan vuodesta paahdamme kuitenkin töitä täysillä. Niin töihin mennessä kuin töistä tullessa on hämärää tai pahimmillaan täysin pimeää.

Masentavaa, toteaa moni meistä. Vaikka syksy ja alkutalvi ovat monelle suomalaiselle vuoden pahinta aikaa, syksy on paljon muutakin kuin sadetta ja syysflunssaa. Parhaimmillaan pitkä ja pimeä syksy voi ollakin rentouttavaa pysähtymisen aikaa.

 

Oma hyvinvointi on reitti valoisaan mieleen, vaikka pimeys ja kosteus ulkona painaakin mieltä matalaksi. Valon vähetessä ja arjen rullatessa on erityisen tärkeää pitää huolta joka päivä palautumisesta.

Valon vähentyessä kannattaa kiinnittää huomiota monipuoliseen ruokavalioon ja erityisesti D-vitamiinin saantiin.

Ulkoilua kannattaa jatkaa säästä huolimatta. Ulkoilu ylläpitää aineenvaihdunta ja siten saamme  myös tarvitsemaamme raitista ilmaa. Eli ulos olisi syytä rauhautua vaikkei niin huvittaisikaan.

Päivittäisiä palautumishetkiä olisi syytä yrittää saada mahdutettua myös työpäivän sisälle. Lounaan syöminen tai 10 minuutin kävely ulkona laskee stressitasoja ja saa ajatukset hetkeksi toisaalle työasioiden parista. Yleensä ulkoilusta palatessa on olo energisempi kuin lähtiessä, kumma juttu, mutta  asia joka olisi hyvä pitää mielessä.

Kun luonnosta saatava valon määrä vähenee on keinovalollakin tärkeä osuus jaksamisessamme. Hyvä nyrkkisääntö keinovalon suhteen voisi olla että enemmän keinovaloa aamulla ja vähemmän keinovaloa illalla.  Eli aamulla kaikki valot mitä kotoa löytyy päälle ja illalla enemmin vaikkapa kirjan lukua hehkulampun valossa, kuin puhelimen tai tietokeen näytön tuijottamista yömyöhään…

Sosiaalinen kanssakäyminen. Yleensä kavereiden näkeminen antaa enemmän kuin ottaa, eli vaikka kynnys lähteä moikkaamaan kaveria saattaa tuntua syksyn pimeydessä korkealta tapaamisen jälkeen on mielesi todennäköisesti virkeämpi kuin lähtiessä.

Työpäivän jälkeen mukava harrastus irrottaa ajatukset töistä ja piristää mieltä. Jos veto vanhojen harrastusten pariin on laimentunut olisiko nyt oikea aika aloittaa jokin uusi harrastus tuomaan valoa ja virkeyttä syksyn pitkiin pimeisiin iltoihin?

Joskus mikään tekeminen ja varsinainen virike ei oikein poista huonoa fiilistämme. Tällöin se että meillä on jotakin mitä odottaa voi auttaa meitä jaksamaan. Mitäpä jos suuntaisit katseen tulevaan kesään ja ryhtyisit suunnittelemaan sitä? Olisiko kuluvan vuoden ulkomaanmatkailun vesittänyt korona jo hellittänyt otettaan ja antanut meille mahdollisuuden lähteä taas lomailemaan kotimaan rajojen ulkopuolelle vai menisikö vielä ensi kesä koti suomen kohteiden parissa?

Syksyn ankeuden keskellä tulevan loman suunnittelu voisi olla se asia joka kannattelee ja pitää pään pinnan yläpuolella ankeimpienkin syys myrskyjen keskellä.

Paras keino selvitä syksyn pimeydestä ja synkkyydestä on mukautua sen tahtiin ja kerta kaikkiaan laskea kierroksia niin että vauhti on sellainen, joka on omille sen hetkisille voimavaroille sopiva.

Kannattaa olla itselleen armollinen ja hyväksyä että kun loska ja pimeys vie voimia ei suorituskyky voi olla yhtä korkealla kuin valoisaan vuodenaikaan jolloin aurinko paistaa ja luonto näyttää parhaat puolensa.

Mukavaa syksyn jatkoa ja muistakaa, että henkistä hyvinvointia ja mielen vireyttä voi lisätä myös pienillä arjen teoilla ja muutoksilla ilman osallistumista joogaretriittiin tai kahlaamalla läpi kassikaupalla itsehoito-oppaita.

 

-Petri

 

Kategoriassa: Blogi

Blogi: Ilon pilkahduksia syksyn keskellä…

15.10.2020

Ilon pilkahduksia syksyn keskellä…

 

Syksy on saapunut. Ilmat kylmenevät, vettä sataa ja tuulee. Pimeää ja märkää. En kestä.

Piha täytyy rapata, autoon/ pyörään vaihtaa talvirenkaat, kaikenlaista syksyn puuhaa riittää.

Muistetaan kuitenkin, kuinka paljon tässäkin pimenevässä vuodenajassa on myös iloisia asioita.

Kuinka mukavaa on käydä metsässä kävelyllä ja katsella syksyn ruskaa.

Laittaa takkaan tulet, kynttilät palamaan ja kietoutua vilttiin lukemaan, vaikka hyvää kirjaa.

Katsoa jokin hyvä elokuva hyvällä omallatunnolla, kun ulkona sataa vettä ja tuulee. (Ihan hyvä peruste, miksi sinne lenkille ei tullutkaan lähdettyä.)

Tehdä saunassa jalkakylpy ja kasvohoito.

Pelata pelejä perheen kesken tai soittaa hyvälle ystävälle.

Mukavia asioita kaikki.

Eikä aikaakaan, kun saamme lumen maahan ja taas on hieman valoisampaa ja innostumme jälleen enemmän ulkoilustakin.

Syksy onkin lopulta ihan kiva vuodenaika. Se sallii keskittyä asioihin, jotka jäisivät monesti toteuttamatta tässä hektisessä maailmassa.

Nautitaan syksystä, kukin tavallamme.

-Tanja

 

 

 

 

Kategoriassa: Blogi

Blogi: Koronan kanssa ei tarvitse jäädä yksin – keskustelemalla asiat saavat uudet mittasuhteet -Mikko Ahokas

14.9.2020

Koronan kanssa ei tarvitse jäädä yksin – keskustelemalla asiat saavat uudet mittasuhteet

Istun nyt uudessa työpisteessäni Kauppurienkatu 23:n viidennessä kerroksessa ja kirjoitan ajatuksiani uudesta työtehtävästäni blogin muotoon. Tästä on kiittäminen yksityistä henkilöä, joka on tahtonut lahjoittaa pääomaansa palveluun, jonka keskeisenä ajatuksena on tarjota psykososiaalista tukea Oulun alueella ihmisille, kenen elämään korona on tuonut haasteita. Kyseisen lahjoittajan ele aiheuttaa minulle hieman paineita, koska tahdon tehdä työni hyvin kunnioituksena lahjoittajaa kohtaan. Aloitin Oulun kriisikeskuksessa kriisityöntekijänä elokuun viimeisenä päivä ja huomaan hypänneeni kriisityön sekä koronan maailmaan.

Koronapandemia on ollut globaali ilmiö reilun puolen vuoden ajan. Ihmiset aina Oulusta New Yorkiin ja Torniosta Tokioon asti ovat tutustuneet pandemiaan kukin omalla tavallaan. Koronan vaikutuksia ihmisen elämään voidaan tarkastella useasta eri näkökulmasta. Joku joutuu pelkäämään terveytensä puolesta kuuluessaan riskiryhmään ja joltakin pienyrittäjältä ovat loppuneet asiakkaat, jolloin huoli taloudellisesta tilanteesta on voinut haukata suuren osan ihmisen päivittäisestä ajattelusta. Koronaan liittyvä epätietoisuus on aktivoinut ahdistusta ja huolta tulevaisuuteen liittyen ja yksinäisyys on voinut nostaa esiin muistoja aikaisemmista haasteista joutuessaan eristäytymään sosiaalisesta verkostostaan. Stressin ja huolen lisääntyminen ovat koronapandemiaan liittyviä ilmiöitä meidän jokaisen kohdalla.

Työtehtäväni on tarjota psykososiaalista tukea ihmisille, kenen elämään korona moninaisine vaikutukseen on tuonut haasteita. Tarjoan ihmisille vakauttavaa työotetta, joka pitää sisällään keinoja, joiden avulla säädellä omaa oloaan. Tapaamisilla voidaan tehdä harjoitteita, joiden avulla on mahdollista saada haastavat ajatukset hetkeksi syrjään ja näin ollen kuulla oman kehon ja mielen tuntemuksia tietoisemmin.

Pääpainoni työskentelyssä tulee olemaan kuitenkin kuunteleminen. Kuuntelemisen työvälineenä ymmärrän siten, että asetun vastaanottamaan ja jakamaan asiakkaan tunteita ja kokemuksia juuri hänen elämäänsä liittyen. Tarkoituksenani ei ole lähteä ratkaisemaan asiakkaan tilannetta hänen puolestaan, vaan tarjoan luottamuksellista tilaa, jossa asiakas voi jakaa kokemuksensa ja tulla kuulluksi juuri omana itsenään. Muistan omasta lapsuudestani tilanteita, joissa vanhemman pelkkä pipiin puhaltaminen oli jotain erityisen auttavaa. Näissä tilanteissa vanhempi oli kuullut, että minulla on pipi ja vastasi siihen. Tästä alkoi toipumisen prosessi, välillä se sujui todella nopeastikin ja joskus haavat olivatkin niin isoja, että ne vaativat tikkejä. Tällaisissa tilanteissa pelkkä puhaltaminen ei auttanutkaan ja tarvitsin vierailua lääkärin luona.

Epätietoisuus, yksinäisyys, huoli ja stressi ovat päivän ilmiöitä. Yrittäjien ja työntekijöiden huoli talouteen on kasvanut ja yksinäisyys on lisääntynyt keväällä hallituksen antamien pandemian ehkäisyyn liittyvien suositusten seurauksena. Emme tiedä, kuinka korona tulee vaikuttamaan yhteiskuntaamme syksyn aikana, mutta siihen voimme jokainen yksilönä vaikuttaa huolehtimalla hygieniasta ja jäämällä kotiin sairastelemaan rauhassa. Joka tapauksessa elämään kuuluu tilanteita, jotka muuttavat suunnitelmiamme, haaveitamme ja ehkäpä läheistemme vointia.

Tällä hetkellä kalenterini näyttää vielä olevan aika tyhjä juuri aloittamani työn ansiosta ja pystyn asettumaan kirjoitustehtävään rauhassa. Tämä tuntuu ihmeelliseltä hetkeltä kriisityön näkökulmasta ja oletan, että työtehtävät tulevat lisääntymään. Minun kohdallani se tarkoittaa sitä, että ihmiset löytävät tämän palvelun ja tulevat keskustelemaan kanssani siitä, kuinka korona on horjuttanut kunkin elämää.

 

Turvallista syksyä kaikille,

kriisityöntekijä

Mikko Ahokas

Kategoriassa: Blogi

Blogi: Korona kriisikeskuksen arjessa -Nina Kontula

25.8.2020

Korona kriisikeskuksen arjessa

Koronakevät oli kriisikeskuksen toiminnassa hyvin poikkeuksellinen, kuten kaikkialla muuallakin. Alun ihmettelyn jälkeen saimme hyvinkin nopealla aikataululla palautettua asiakastyön keskiöön, hieman työskentelytapoja muuttaen. Kriisiapua järjestettiin videovälitteisesti ja puhelimitse silloin, kun kasvokkainen kohtaaminen ei ollut vaihtoehto. Iso kiitos tästä kuuluu työntekijöillemme, jotka pitivät laadukkaan asiakastyön keskiössä kaiken myllerryksenkin keskellä.

Kriisikeskuksissa korona ja sen vaikutukset ovat näkyneet vahvasti asiakkaiden kokemuksissa. Lähes kaikkien tilannetta korona on kevään aikana ainakin kuormittanut lisää, vaikkakaan se ei usein ollut se ensisijainen kriisiavun hakemisen syy. Tunne yksinäisyydestä ja ahdistus koronaan liittyvästä epätietoisuudesta oli vahvasti läsnä. Olemme pohtineet sitä, jäikö toiminnan ulkopuolelle kenties ihmisiä, jotka koronan aiheuttamien haasteiden vuoksi olisivat hyötyneet matalan kynnyksen kriisiavusta, mutta eivät osanneet tukea hakea.  Tätä näkökulmaa tarkastelemme vahvasti nyt alkaneen syyskauden toiminnassa ja tiedottamisessa.

Poikkeusolot toivat kuitenkin mukanaan myös valonpilkahduksia. Asia yhdisti meitä kaikkia ja sai monet antamaan oman panoksemme yhteisen hyvän eteen. Yhdistyksemme vapaaehtoiset tekivät kevään aikana paljon työtä auttaakseen kriisin kohdanneita valtakunnallisen kriisipuhelimen ja chatin kautta. Lämmin kiitos kaikille heille <3 Lisäksi kriisikeskuksen toimintaan lahjoitettiin merkittävä rahasumma, jonka turvin pystymme lisäämään kriisityön resurssiamme. Tämä lisäresurssi kohdentuu lahjoittajan toiveiden mukaisesti erityisesti koronan aiheuttaminen psykososiaalisen tuen tarpeisiin täällä Oulun seudulla.

Koronaa ei ole selätetty. Pelko ja ahdistus siitä, miten syksy tulee menemään, miten se vaikuttaa minun tai lähipiirini elämään, työtilanteeseen, on vahvasti läsnä. Sairastunko? Olenko minä ja onko lähipiirini turvassa? Menetänkö toimeentuloni? Nämä ja monet muut kysymykset voivat kaivata pysähtymistä. On hienoa, että voimme tarjota anonyymia, matalan kynnyksen tukea näiden asioiden äärellä oleville ihmisille, jotka kokevat tarvitsevansa keskusteluapua. Moni saattaa jo väsyä siihen, että epävarmuus edelleen jatkuu. Omaa elämää on haastavaa suunnitella eteenpäin. Kauanko minun pitää jaksaa? Mihin voimavarani riittävät? On tärkeää löytää keinoja sietää epävarmuutta. Toisaalta tarvitaan myös konkreettista tukea muun muassa talousvaikeuksien keskellä eläville. Arjen pitää pyöriä ja tilanteisiin löytyä ratkaisuja.

Koronan myötä olemme kuulleet puhelimessa asiakkaiden kysymyksiä siitä, että onkohan tämä minun kokemukseni ja tilanteeni `riittävän vakava`? Voinko päästä teille, kun jonkun muun tilanne on ehkä paljon vakavampi? Kriisikeskuksen yksi keskeinen periaate on se, että asiakkaan kokemus on aina keskiössä. Kun ihminen kokee tarvitsevansa kannattelua kriisin keskellä eikä hoitavaa tahoa ole, emme me vertaile näitä kokemuksia suhteessa toisiinsa vaan kuulemme juuri sinun tarinasi. Ajanvarauksemme toimii arkisin ja puhelimessa voidaan yhdessä arvioida, onko Kriisikeskus oikea paikka vai löytyykö sopivampi vaihtoehto kenties muualta.

Suurelle osalle asiakkaistamme muutamat tapaamiset ammattitaitoisen kriisityöntekijän luona riittävät palauttamaan tasapainon arkeen ja luottamuksen siihen, että elämä kannattelee. Käynneillä haetaan yhdessä keinoja, joiden avulla omaan hyvinvointiin voidaan vaikuttaa. Ja jos kriisityön päättyessä edelleen on tuen tarpeita, autamme yhdessä etsimään sen seuraavaan tukimuodon.

Koronaan liittyvästä lisäresurssistamme ja toimintaohjeistuksista päivitämme tietoja nettisivuillemme. Seuraathan siis asiaa sieltä, jos sinä tai läheisesi tarvitsette tukea ja korona on koetellut. Ei jäädä asioiden kanssa yksin. Kaikki koronaan liittyvät asiakasohjaukset ja kysymykset ovat tervetulleita ajanvaraukseemme.

Jaksamista, välittämistä ja iloa ihan jokaisen syksyyn, Nina

Kategoriassa: Blogi

Blogi: Luova pakon edessä

3.6.2020

Luova pakon edessä

Tänä keväänä moni on löytänyt itsestään uusia luovia tapoja viettää vapaa-aikaa kotona ja sen läheisyydessä. Toivotaan, että rajoitteisin aika olisi takanapäin ja saamme pitää uimahallit, kirjastot, ravintolat, kuntosalit, museot ja muut vapaa-ajan viettopaikat auki.

Jouduimme olemaan pakon edessä innovatiivisia. Kaivoimme ehkä vanhat harrastukset esiin tai muokkasimme nykyisiä harrastuksiamme. Tai toisaalta lamaannuimme emmekä saaneet tehtyä oikein mitään. Sekin oli okei.

Luovuus eli kyky tuottaa uutta ajattelua tai toimintaa. Onneksi ihminen on oppivainen ja opimme uusia tapoja. Tämä kevät sen ainakin opetti ja ehkäpä myös hyvällä tavalla.

Kokosimme yhdessä ajatuksiamme missä me olimme luovia ja mitä uutta opettelimme arkeemme.

”Liikkuminen on minulle ollut aina tärkeää, erityisesti tanssi. Tanssi on minun elämän suola ja sitä olen harrastanut niin kotona kuin tanssitunneilla. Kun poikkeustila tuli voimaan, tanssiminen kotona lisääntyi ja löysin jälleen uusia tapoja tanssia. Varjotanssi oli yksi näistä.

Lisäksi tein itselleni tavoitteen. Yrittää palauttaa omaa notkeutta edes hitusen lähemmäksi mitä se joskus on ollut. 😊  Tässä minun luovuutta poikkeusaikana.” Maija

”Minua puri pyöräilykärpänen. Totta kai olen aina omistanut pyörän ja kulkenut sillä lyhkäisiä matkoja, mutta tämän kevään aikana kilometrit lähtivät hurjaan nousuun. Vauhti kiihtyi ja menopelikin piti vaihtaa uudempaan. Pyöräillessä koin suunnatonta vapautta enkä pelännyt tartuntoja. Tein siitä itselleni harrastuksen, johon lähdin kodin seiniä (=perhettä) pakoon. Yllätin jopa itseni, kuinka innoissani olen edelleenkin. ” Outi

”Henkilökohtaiseen arkeen ei juuri muutoksia tullut. Hevoset tahtovat lenkkinsä koronasta huolimatta. 😊 Ravikilpailujen ollessa tauolla ”vapaa-aikaa ” jäi kuitenkin enemmän, mikä sai myös minut innostumaan uusistakin jutuista muun muassa lippoamisesta. Mahtavaa vastapainoa muuten niin hektiselle arjelle. Pysähtymistä ja hetkessä olemista.” Tanelihammaskissa

”Karanteeni tarjosi hyvän mahdollisuuden erilaiseen nikkarointiin sekä pieneen pintaremonttiin. Nikkarointi sujui mukavammin musiikkia kuunnellen, eli omiin lempiartisteihin ja bändeihin oli nyt hyvin aikaa paneutua ja tutustua uudestaan levyhyllyn saloihin remontin lomassa. Illalla väsyneenä päivän ahkeroinnista oli päivä hyvä lopettaa lukemiseen, lukeminen kannattaa aina, kuten Jörn Donnerkin aikoinaan totesi.” Petri

”Minun kokemukseni oli ehkä vähän yllättäenkin se, että huomasin pian, etten oikeastaan kaivannut arkeen mitään uutta, vaikka aikaa olikin käytettävissä etätöistä sekä omista ja lasten harrastusten tauolle jäämisestä johtuen enemmän. Teki hyvää pysähtyä. Kuulostella itseä. Viettää aikaa perheen kanssa. Rapsutella koiria. Ja välillä miestäkin. Haaveilla tulevasta. Katsella vanhoja valokuvia. Kirjoittaa kirjeitä tärkeille ihmisille. Nukkua. Ja nukkua vähän vielä 😊 Toki on ollut paljon hetkiä, jolloin keho ja mieli on kaivannut toimintaa ja silloin olen suunnannut lenkille yksin tai ystävieni/koirieni kanssa. Liikunta on tärkeä henkireikä, joka saa hyvänolon hormonit käyntiin. Juoksulenkki metsässä tai pyöräily vaihtuvia maisemia ihastellen muuttaa kummasti olotilaa paremmaksi. On ollut enemmän aikaa kuulla itseä siinä, mitä keho ja mieli tarvitsee. Se on asian hyvä puoli, joka olisi hyvä muistaa, kun normaali arki taas asettuu uomiinsa. Enemmän voisi ottaa `tyhjää aikaa`. Ja täyttää sen itseään hetkessä kuunnellen.” Nina

Kuva kertokoon enemmän kuin tuhat sanaa.

Ihanaa kesää!🌞😎

Kriisarin työntekijät ❤

Kategoriassa: Blogi

Blogi: Ajatuksia poikkeustilanteesta

23.4.2020

Jokaisella meistä on elämässä kriisejä ja vastoinkäymisiä, emmekä me ammattiauttajat myöskään ole niiltä suojassa.  Aika ajoin käy niin, että luoksemme tulee ihminen, jonka kriisi on luonteeltaan sellainen, että meillä itsellämme on jonkinlaista henkilökohtaista kosketuspintaa käsillä olevaan asiaan. Mutta väittäisimme, että koskaan aiemmin emme ole kohdanneet tilannetta, jossa elämäämme vaikuttaa kriisi, joka koskettaa meitä kaikkia, ikään, sukupuoleen tai yhteiskunnalliseen asemaan katsomatta. Me kaikki elämme nyt poikkeusolosuhteissa, myös me ammattiauttajat.

Tämä asettaa meidät ammattiauttajina aivan uudenlaiseen tilanteeseen. Tuemme ihmisiä kriisissä, joka koskettaa yhtä lailla myös meitä itseämme. Toisia enemmän, toisia vähemmän.  Miten tukea ihmistä kriisissä, joka ulottaa vaikutuksensa myös minuun itseeni, ja kuinka pystyn rauhoittamaan ja vakauttamaan ihmistä tilanteessa, jossa jaan saman huolen, epätietietoisuuden ja kenties jopa turvattomuuden tunteen hänen kanssaan?

Kriisi on ulottanut vaikutuksensa työarkeemme myös toisella tavoin. Siinä missä ennen otimme asiakkaamme vastaan kotoisissa ja puitteiltaan rauhallisissa kriisikeskuksen tiloissa kasvokkain kohdaten, tapahtuu työmme nyt erilaisten etäyhteyksien kautta. Myös työyhteisön fyysinen läsnäolo on muuttunut etäpalavereihin. Sen myös huomaa, kuinka sitä omaa yhteisöä kaipaa ja saakin kaivata.

Kasvokkain tapaamisen ja etätapaamisen eroja pohdittaessa kuulee usein hienoista epäilyä katsekontaktin heikkenemistä. Kriisityössä kokemus on ollut, että se saattaa jopa vahvistua, kun työntekijä katsoo jatkuvasti kameraan, eli toisin sanoen suoraan silmiin. Osalle meistä on tärkeää päästä työntekijän luokse pois omista kotiympyröistä, joissa ei välttämättä ole mahdollisuutta keskittyä hetkeksi vain omiin asioihin. Toisilla taas on rennompi ja turvallisempi olla, kun tapaamisella voikin olla omassa kotona, tutulla sohvalla, koira kainalossa ja kädessä oma lempikahvimotti.

Meidän kokemuksemme on, että työskentely etäyhteyksin kautta voi olla yhtä laadukasta ja tuloksellista kuin kasvokkain tapaaminenkin, vaaditaan vain uutta ja erilaista asennoitumista, niin meiltä kuin asiakkailtammekin. Tähänastiset kokemukset etätyöstä ovat olleet positiivisia ja kannustammekin kaikkia ylittämään kynnyksen, ja kokeilemaan uudenlaista tapaa olla yhteydessä muihin! Voi olla helpottavaakin, että apu tulee nyt kotiin eikä se vaadi liikkumista.

Vallitseva tilanne on asettanut myös meidät ammattiauttajat miettimään, miten me pidämme huolta itsestämme. Ehkä se tuttu ja mukava ryhmäliikunta on jäänyt pois, ystävien kanssa yhteiset kahvitteluhetket ovat muuttuneet videokahvitteluksi tai odotetut matkat ovat siirtyneet tuonnemmaksi. Tämä vaatii luovuutta ja on toisaalta mahdollistanut uusia harrastuksia tai antanut aikaa niiden asioiden toteuttamiselle, joille ”aikaa” ei ole koskaan löytynyt. Ehkä olemme jopa löytäneet itsestämme uusia puolia. Ja ehkä oppineet vaalimaan niitä meille merkityksellisiä juttuja hieman paremmin.

 

Ei siis luovuta toivosta ja vaalitaan yhteyksiä! Ehkä osin uudenlaisin keinoin.  Kyllä tämä tästä <3

 

 

Kategoriassa: Ajankohtaista, Blogi

Blogi: Kun joutuu rikoksen uhriksi… -Inka Poikela

18.2.2020

Kun joutuu rikoksen uhriksi…

Kukaan meistä ei valitse joutuvansa rikoksen uhriksi. Sitten, kun joutuu tilanteeseen, jossa rikos on kohdistunut itseen tai läheiseen, on mielessä paljon kysymyksiä. Paljon tunteita, joita ei välttämättä tunnista omikseen. Voi olla erilaisia oireita ja tuntemuksia, joille ei löydy fyysistä selitystä lääketieteestä. Selitys voi kuitenkin löytyä rikoksen aiheuttamasta traumasta, sillä rikos rikkoo.

Kun joutuu rikoksen uhriksi, tyypillisiä kysymyksiä on mistä saan apua, voiko tästä kertoa jollekin, näkyykö se minusta ulospäin, kauanko tämä kestää, mitä tapahtuu seuraavaksi.

Ajatuksia ja tunteita, joita voi pyöriä mielessä, on esimerkiksi turvattomuus, syyllisyys ja häpeä, suru, viha, katkeruus ja pelko. Kuluttavia tunteita, joita ei välttämättä pysty yksin käsittelemään. Rikoksen tehnyt voi olla myös läheinen, jolloin päätään nostavat pettymys, luottamuksen menetys, kuinka voin vielä rakastaa tai miksi rakastan vieläkin. Inhimillisiä tunteita, joita ei oikein lähipiiri ymmärrä. Rikoksen uhri voi tuntea itsensä hyvin yksinäiseksi kaiken keskellä ja käytännön asioitakin pitäisi hoitaa mutta mistä voimavarat kaikkeen?

Tukea pitäisi saada mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja sen tulisi jatkua riittävän pitkään. Mitä nopeamman tuen ihminen saa, sitä paremmin hän pystyy kokemastaan toipumaan.

Viranomaisilla on velvollisuus tarjota tukipalveluita. Jos kuitenkin käy niin, että uhri ei heti koe tuen tarvetta ja kieltäytyy ohjauksesta, voi itse olla myöhemmin yhteydessä esimerkiksi Rikosuhripäivystykseen eli tuttavallisemmin RIKUun. Sen jälkeen voidaan yhdessä katsoa kokonaistilannetta ja olla yhteydessä tarvittaviin palveluihin. Käymme yhdessä läpi myös rikosprosessin ja mitä siihen kuuluu, mitä tapahtuu seuraavaksi ja tarvittaessa voimme olla mukana viranomaistapaamisissa.

Turvallista kansainvälistä rikosuhriviikkoa, jota vietetään rikoksen uhrin aseman parantamiseksi!

 

Inka Poikela, toiminnanohjaaja, Rikosuhripäivystys

Oulunseudun palvelupiste

Kategoriassa: Blogi

Blogi: #kriisikoira -MaiMai

27.1.2020

#Kriisikoira

Meidän työyhteisö sai reilu vuosi sitten lisäyksen henkilökuntaan, kun kriisikoira Maija liittyi porukkaan.

Tässä Maijan ajatuksia kriisikoirana olemisesta:

Kriisikoirana oleminen on parasta. Viikon aikana minulla on yleensä 1-2 työpäivää, mikä on riittävä. Saan työpäivät viettää ihmisten kanssa, mikä on minulle ominaista. Saan rapsutuksia ja silityksiä yllin kyllin sekä olla sylikoirana. Huomaan, että ihmisten mielialat muuttuvat minun seurassa. Surullinen ilme muuttuu hymyksi, ahdistunut olo rentoutuneeksi ja lohduton olo lohdulliseksi. Ihmiset jopa toivovat, että minä olisin paikalla seuraavan kerran, kun he tulevat Minun oma ihminen kertoi kerran, että eräs asiakas oli ollut hieman pettynyt, kun en ollut töissä.

 Työpäivät ovat erilaisia, välillä tapaan useampaa asiakasta ja välillä vietän aikaa enemmän toimistohommissa. Työtehtäviini kuuluu myös vastaanotto ovella sekä tiimipalavereihin osallistuminen. Minun työihmiskaverit ovat parhaita, saan myös heiltä rapsutuksia.

On myös päiviä etten jaksa aina keskittyä ja tekee mieli höpötellä. Se kuulemma on myös sallittu minulle.

Saan myös ottaa lepohetkiä. On mukava olla kriisikoira, tämä on minun juttu.

Terkuin MaiMai ❤

Kategoriassa: Blogi

Blogi: Opintomatka Lontooseen -Outi, Tanja, Petri, Nina ja Maija

18.12.2019

Opintomatka Lontooseen

Saimme huikean mahdollisuuden tehdä opintomatkan Lontooseen marraskuussa yhdessä meidän Oulun seudun Mielenterveysseura ry:n hallituksen jäsenten kanssa. Eräänä marraskuun aamuna ennen kukon laulua lähdimme Oulusta liikkeelle kohti uusia kokemuksia. Meitä oli 11 innokasta reissulaista odottavin mielin. Opintomatkan järjestäminen oli alkanut jo kauan sitten. Suunnittelu, tutustumispaikkojen varaaminen, ohjelman luominen, rahoituksen järjestäminen ja kaikkien palikoitten yhteensovittaminen oli ottanut miltei vuoden aikaa.

Mitä näimme, mitä koimme ja mitä opimme?

Näimme ruuhkaisia metroja, koimme jännittäviä hetkiä siitä, että mahdummeko kaikki samaan metroon ja opimme, miten metrokarttaa luetaan. Tai meniköhän se näin? Jokaisella on tietenkin oma kokemus reissusta ja metrosta, mutta melko yhtenäinen kokemus reissun annista.

Saimme vierailla kolmessa eri kohteessa, joita olivat Lontoon Merimieskirkko, Mind for better mental health ja The Hive.

Kuinka huikeaa oli huomata mitä kaikkea Lontoon Merimieskirkolla tehdään. Ei pelkästään merimiehille, niin kuin aiemmin vaan kaikille suomalaisille jotka tarvitsevat apua ja tukea ollessaan ulkomailla. Merimieskirkon historia oli myös mielenkiintoista kuultavaa. Merimieskirkolla kuulimme myös laajemmin maan tavasta hoitaa muun muassa kriisejä ja ihmisten henkilöllisyyden varmistamisen keinoista, jotka eriävät suomalaisesta tavasta… Vierailumme päättyi korvapuusti kahveihin, joista Merimieskirkko on tunnettu, sekä ihmettelyyn kaasulaskun tärkeydestä.

Mind for better health oli panostanut vierailuumme todella paljon, joka toi meille hyvän fiiliksen. Saimme kuulla sekä pääorganisaation että paikallisten toimijoiden toiminnoista, jotka sivusivat omaamme hämmästyttävän paljon. Se ylpeys, jolla me kerromme toiminnastamme, välittyi myös heistä. Myöskin tämä vierailumme päättyi ihmettelyn merkeissä. Tällä kertaa ihmettelyn aiheuttajana oli pyörö-ovi, jonka toimintaperiaatteen selvittämisessä jouduimme turvautumaan paikalliseen tietämykseen.

The Hive oli paikallinen 16-24- vuotiaille suunnattu pohjois-Lontoossa sijaitseva nuorille kokonaisvaltaista tukea antava palvelu. Heillä oli samassa rakennuksessa paljon eri toimijoita eri toimialoilta sekä nuorisotalon tyyppinen oleskelutila. Erityistä Hivessa oli kunnan ja järjestön ihmisten toimiminen samoissa tiloissa ja saman päämäärän tavoittamiseksi. Hiven toiminta ei rajoittunut pelkästään toimitiloissa toteutettaviin, vaan Hive tuotti myös palveluja, joissa työntekijä jalkautui tarvittaessa vaikka kotikäynnille asiakkaan luokse.

Summa summary…

Kaikki tutustumiskohteet saivat aikaan paljon ajatuksia ja pohdintaa. Reissun aikana pääsimme tutummaksi niin henkilökunnan kuin hallituksen kesken. Yhden illan pyhitimme strategiatyöskentelylle ja yhteinen pysähtyminen keskusteluineen oli antoisaa.

Jokainen sai viettää vapaa-aikansa niin kuin halusi. Osa porukkaa kävi Mamma Mia -musikaalissa, osa nähtävyyksiä katsomassa ja osa tutustui Lontooseen shoppailun merkeissä.

Summa summary… olemme kiitollisia, että saimme tehdä opintomatkan ja siitä riittää puhuttavaa pitkään. Toisaalta olemme entistäkin ylpeämpiä meidän tavasta toimia ja tuottaa matalankynnyksen palveluita alueellamme. Hyvä minä, hyvä me, hyvä meidän joukkue!

Outi, Tanja, Petri, Nina ja Maija

 

Kategoriassa: Blogi

Blogi: Ihmisenä ihmiselle -Nina Kontula

26.11.2019

Ihmisenä ihmiselle ♥

Syksy on ollut antoisa ja uutta opettava. En osannut etukäteen arvata miten moninaisiin tarinoihin pääsisin osalliseksi ottaessani vastaan toiminnanjohtajan sijaisuuden Oulun seudun Mielenterveysseurassa.  Olen kiitollinen jo tähänastisesta ja matka jatkuu vielä koko ensi vuoden.

Vaikka tarinat ja ihmisten kriisiytyneet elämäntilanteet aina ovatkin yksilöllisiä ja erityisiä, olen tunnistavinani työssäni tiettyjä usein toistuvia elementtejä. Kriisin kohdatessa keskeistä on kuulluksi ja nähdyksi tuleminen. Se, että jollakin on aikaa kuulla tarinani, kokemukseni, ajatukseni ja tunteeni ja aikaa auttaa selviämään myrskyn silmästä eteenpäin. Luoda toivoa ja sanoittaa rinnalla, että tämäkin tilanne näyttää erilaiselta ajan kanssa. Joku kestää kuulla ne epätoivoisimmatkin ajatukseni ja ojentaa nenäliinan, kun itku tulee.  Auttaa ymmärtämään, että on aivan luonnollista tuntea juuri näin. Kriisityössä koen merkitykselliseksi sen, että se koskettaa meitä kaikkia. Emme voi aina valita, millaisia asioita ja vaikkapa menetyksiä matkallamme kohtaamme. Elämä on aina yllätyksellistä. Niin hyvässä kuin joskus pahassakin. Ajattelen, että tärkeintä on löytää voimavaroja itsestä, kun elämä yllättää. Muutoksiin liittyy aina myös mahdollisuus kasvuun ja kun asiat lakkaavat olemasta itsestään selviä, ne myös saavat vahvempia merkityksiä.

Kriisi nostattaa usein pintaan myös aikaisempia vastoinkäymisiä ja ehkä pinnan alle jääneitä tuntemuksia. Miten merkityksellinen meille onkaan kokemus yhteenkuuluvaisuudesta. Olen havaitsevinani, että nämä hankalaksi koetut elämäntilanteet liittyvät hyvin usein juuri siihen, että yhteys muihin tai johonkin itselle tärkeään ihmiseen syystä tai toisesta katkeaa tai vaurioituu. Meillä on vielä paljon opittavaa siinä, että osaisimme olla toinen toisillemme tukena. Että emme satuttaisi teoilla, sanoilla tai tekemättä jättämisellä. Näin Joulun alla yhteenkuuluvaisuuden kokemuksen tärkeys korostuu ehkä entisestään ja mitään en enempää toivoisi, kuin kaikille tunteen ja kokemuksen siitä, että saa viettää Joulua kuuluen johonkin.

Yhteenkuuluvaisuus on tärkeää myös työssä. Väistämättä ajatus uusista työkavereista ja uuden työn opettelusta jännitti syksyn käynnistyessä ja sitä pohti, onko minulla riittävästi annettavaa. Osaanko, opinko? Kriisikeskuksella minut otettiin lämpimästi vastaan. Olen voinut kysyä ja tehdä virheitä. Ja silti koko ajan luottaa siihen, että tiimi kannattelee, jos tarvitsen tukea. Yhteen sanaan tiivistettynä sanoisin, että tärkeintä tämänkin kokemuksen synnyssä on inhimillisyys. Nykymaailman kovuus aiheuttaa minussa surua ja huolta. Nettisivut täyttyvät kritiikistä ja muiden tuomitseminen on täysin arkipäiväistä. En voi kuin ihmetellä julmia sanamuotoja ja halveksuntaa, jota toisillemme osoitamme. Ainoa vinkkini on, että taistele vastaan! Uskotaan siihen, että hyvyyttä on ja että se vahvistuu, kun sitä vaalitaan. Ihmisenä ihmiselle ♥

Nina

Kategoriassa: Blogi

  • 1
  • 2
  • Seuraava sivu »

Ajankohtaista

Hae mukaan vapaaehtoiseksi Kriisipuhelin-päivystäjäksi MIELI Kriisikeskus Ouluun

MIELI Kriisikeskus Oulun kesäaika

Vertaisryhmä Talousvaikeuksissa oleville vanhemmille, videovälitteinen ryhmä, syksy 2025

MIELI Oulun seudun mielenterveys ry:n uutiskirje 1/2025

MIELI Suomen mielenterveys ry
mieli.fi

 

MIELENTERVEYS
  • MITÄ ON MIELENTERVEYS
  • VAHVISTA MIELENTERVEYTTÄ
  • HARJOITUKSET
  • VAIKEAT ELÄMÄNTILANTEET
  • MATERIAALIA JA TIETOA
TULE MUKAAN
  • PAIKALLISJÄRJESTÖT
  • VAPAAEHTOISTOIMINTA
  • JÄSENEKSI
  • KOULUTUKSET
TUKEA JA APUA
  • KRIISIKESKUKSET
  • KRIISIPUHELIN
  • NETISSÄ
  • RYHMISSÄ
  • APUA ITSETUHOISUUTEEN
MIELI SUOMEN MIELENTERVEYS RY
  • ORGANISAATIO JA TOIMINTA
  • MEDIALLE
  • AJANKOHTAISTA
  • YHTEYSTIEDOT