Lounais-Suomen Mielenterveysseura ry:n Koski-työ tekee seksuaaliväkivallan ehkäisytyötä ja tarjoaa tukea seksuaalista kaltoinkohtelua kokeneille.
Olemme tehneet yhteistyötä Turun ammatti-instituutin kanssa järjestämällä infotunteja, joissa käsitellään seksuaalista itsemääräämisoikeutta, seksuaalista kaltoinkohtelua sekä omia rajoja turvaavaa lainsäädäntöä. Tunneilla pohditaan seksuaalisen häirinnän rajoja, ja toimintatapoja erilaisissa seksuaalisen kaltoinkohtelun tilanteissa. Oppitunnilla ei käsitellä henkilökohtaisia asioita vaan puhutaan yleisellä tasolla. Infotuntien materiaalit soveltuvat parhaiten 15-18 vuotiaille.
Pidämme infoja kahden työntekijän ja 4-5 vapaaehtoisen voimin. Vuosittain meillä on mahdollisuus pitää 10-20 infoa. Infoista saamamme palautteen mukaan opiskelijat kokevat, että oppitunnin sisältö on oman arvion mukaan monille tuttua, mutta isolle osalle myös jokin osa infosta tulee uutena tietona. Kouluarvosanaksi opiskelijat ovat antaneet infolla 8,5 ja suurin osa kokee, että infon sisältö esitetään kiinnostavasti. Olemme kehittäneet infoa opiskelijoiden palautteen ja oman käytännön kokemuksen perusteella.
Info on tyyliltään keskusteleva ja vuorovaikutteinen ja siinä hyödynnetään Nuorten exit – hankkeen ja muissa hankkeissa tuotettua audiovisuaalista materiaalia, ja osallistujilta kerätään lopuksi nimetön palaute. Infotunti kestää 60 minuuttia ja se on tarkoitettu yhdelle luokalle kerrallaan. Vierailun aikana oppitunnilla on hyvä olla läsnä myös ryhmän opettaja tai muu ryhmälle tuttu koulun työntekijä, jotta hän saa tiedon oppitunnin sisällöstä ja osallistujien reaktioista tunnilla sekä pitää yllä järjestystä luokassa. Opiskelijoille tulee kertoa etukäteen, että Koski-työ on tulossa pitämään oppitunnin seksuaalisesta itsemääräämisoikeudesta ja että oppilaiden henkilökohtaisia asioita ei kysellä tunnin aikana. Näin taataan, että opiskelijoilla on turvallinen tunne osallistua tunnille. Mikäli osallistujalle herää tarve kahdenkeskiseen keskusteluun, hän voi ottaa yhteyttä Kosken työntekijään tai koulun tukitiimin jäseniin.
Infotunti voidaan järjestää joko Turun kriisikeskuksen tiloissa (max 25 henkeä), tai koululla normaalissa luokkahuoneessa, ja sitä varten tarvitaan tietokone, projektori sekä kaiuttimet. Infoja voidaan toteuttaa myös järjestämällä samalla koululla useampia infoja peräkkäin.
Lisätietoja Koski-työstä
Työntekijät:
Elina Haasjoki (PsM), 044-3898238 elina.haasjoki@turunkriisikeskus.fi
Jenna Trogen (Sosionomi, seksuaalineuvoja), 044-7518772 jenna.trogen@turunkriisikeskus.fi