Kuka auttaa surevaa -seminaari 21.11.2024
Kuka auttaa surevaa? -seminaari on tarkoitettu läheisen menettäneitä työssään kohtaaville ammattilaisille, opiskelijoille ja muille kiinnostuneille
Seuraavan seminaarin teema on Puhutaan kuolemasta! ja seminaari pidetään torstaina 21.11.2024 klo 12.00-16.00 Henrikinkirkossa, osoitteessa Peltolantie 2, Turku
Ohjelma
Yksinäisen kuolema ja siihen valmistautuminen
Hautaustoimiston puheenvuoro/ Hautaustoimisto Vehanen – Kokemuspuheenvuoro
Yksinäisen suru
Kriisityöntekijä, psykoterapeutti Hannele Lehtonen, Mieli Kriisikeskus Helsinki.
Näkymätön ja äänioikeudeton suru – kenellä on oikeus suruun?
Sairaalapappiel., InterPlay-ohjaaja Outi Ruohola
Seminaari on maksuton, väliajalla kahvitarjoilu.
Sitovat ilmoittautumiset 11.11. mennessä tämän linkin kautta.
Lisätiedot: marja-liisa.suorlahti@turunkriisikeskus.fi
Uusi työmuoto – itsemurhien ehkäisytyö on startannut 1.3.2024
Itsemurhien ehkäisytyössä tarjoamme tukea itsemurhaa yrittäneille ja heidän läheisilleen
Työmuodossa keskustelutukea tarjotaan maksutta, ilman lähetettä, emme tee kirjauksia ja asiakas voi asioida nimettömänä.
Läheisille suunnattu keskusteluapu
Keskitymme asiakkaan kokemukseen. Tapaamisten sisältö suunnitellaan asiakkaan tilanteen mukaan, selviytymistä tukien. Tapaamiset voivat pitää sisällään keskustelutukea mutta myös kehollisia harjoitteita. Tapaamisilla voi painottua informaation antaminen itsetuhoisuudesta tai kriisin kulusta, mutta yhtä lailla tunnetyöskentely tai oman kokemuksen jäsentely narratiivisin menetelmin. Tapaamisia on 1-5 ja ne ovat 1h mittaisia Teamsin välityksellä tai kasvokkain kriisikeskuksella.
LINITY-lyhytterapia itsemurhaa yrittäneille
MITÄ: Interventio, jonka tavoite on ennaltaehkäistä itsemurhakäyttäytyminen. Menetelmä perustuu itsemurhakäyttäytymisen laukaisevien tekijöiden tunnistamiseen ja turvasuunnitelmaan, joiden kautta vältetään ajautuminen uuteen itsemurhayritykseen. Interventio koostuu 3-4 tapaamisesta, joiden kesto on 1,5h. Tämän jälkeen yhteyttä pidetään kirjeitse tai sähköpostitse 2-vuoden ajan.
Ensitapaamisella työntekijä pyytää asiakasta kertomaan tarinansa siitä, mikä johti itsemurhayritykseen. Tapaaminen videoidaan. Toisella tapaamisella katsomme videon yhdessä ja etsimme asioita, jotka vaikuttivat itsemurhakriisiisi.
KENELLE: Linity soveltuu parhaiten henilölle, joilla on taustalla 1-3 itsemurhayritystä. Henkilölle, joka haluaa kertoa tarinansa siitä, mikä sai yrittämään itsemurhaa. LINITY-asiakkaaksi voi hakeutua 1-2-viikon kuluttua itsemurhayrityksen jälkeen tai heti, kun akuutti sairaalahoito ei enää ole tarpeen. Itsemurhayritys voi olla myös tapahtunut vuosia sitten. Tärkeintä on, että muistikuvat itsemurhayritykseen johtaneista tapahtumista ovat vielä selvästi muistissa.
Ajanvaraus nettiajanvarauksestamme, työntekijöiltä tai vastaanoton puhelimesta
Nettiajanvaraus: https://vello.fi/mieli-ry/—turku
Lue lisää Itsemurhien ehkäisytyöstä https://www.mielenterveysseurat.fi/turku/ie/
Työ toteutetaan LähiTapiola Varsinais-Suomen myöntämin lahjoitusvaroin.
Eroryhmät
Oletko käynyt läpi eron ja sinusta tuntuu, että haluaisit keskustella asiasta? Haluaisitko pohtia erokokemuksia, eron herättämiä tunteita ja elämänhallintaa turvallisessa vertaistukiympäristössä?
Turun kriisikeskuksella järjestetään osallistujille maksuttomia eroryhmiä, jotka on tarkoitettu kaikille parisuhteista eronneille. Ryhmiin ovat tervetulleita sekä hiljattain että kauan sitten eronneet. Ryhmät perustuvat vertaistukeen ja kukin ryhmä kokoontuu tyypillisesti 8 kertaa.
Ryhmiin on jatkuva haku auki. Jos olet kiinnostunut osallistumaan eroryhmään, voit ilmoittautua osoitteeseen HARLEY.BERGROTH[AT]TURUNKRIISIKESKUS.FI. Kerro ilmoittautumisen yhteydessä milloin eropäätös on tehty sekä puhelinnumerosi yhteydenottoa varten. Ilmoittautuneisiin ollaan yhteydessä mahdollisimman pian.
Ryhmään ilmoittautuneet haastatellaan ennen lopullisen osallistumispäätöksen tekemistä. Haastatteluun osallistuminen ei sido sinua mihinkään. Haastattelun tarkoituksena on antaa ryhmän ohjaajille ja osallistujille mahdollisuus keskustella ryhmän toiminnasta ja tutustua toisiinsa etukäteen. Syksyn -24 eroryhmiin voi nyt hakea.
Työnohjausta vuodelle 2025?
Onko sinulla uusi työnohjaaja haussa? Haluatko kenties kokeilla työnohjausta ensimmäisen kerran? Työnohjauksessa saat keskustella työhön liittyvistä ajatuksista ja tunteista luottamuksella. Työnohjaus auttaa innostumaan työn mahdollisuuksista, iloitsemaan onnistumisista ja oppimaan virheistä.
Jutta Lassila opiskelee voimavarakeskeiseksi työnohjaajaksi (2023-2025) Turun kesäyliopistolla. Voimavarakeskeisessä työnohjauksessa keskeistä on dialogisuus. Tavoitteena on tuoda yhdessä keskustellen työhön lisää tilaa ja vaihtoehtoja.
Jutta on ollut MIELI Kriisikeskus Turussa töissä seitsemän vuotta. Hänen työnkuvaansa kuuluu vapaaehtoistyön koordinointi ja koulutus sekä kriisityö netissä, puhelimessa, kasvokkain ja ryhmissä. Jutalla on monialainen tutkintotausta ja työhistoria, ja hän ottaa mielellään asiakkaita sosiaali- ja terveysalan lisäksi myös muilta aloilta.
Työnohjausta on tarjolla sekä yksilöille että ryhmille ja ne voidaan pitää kriisikeskuksen tiloissa, jos niin sovitaan. Yksilötyönohjauksia voidaan järjestään myös etänä tai luonnossa kävellen.
Jutta etsii asiakkaita vuodelle 2025 hintaan 60€/h +alv. Jutta valmistuu työnohjaajakoulutuksesta vuoden 2025 lopussa.
Ota yhteyttä ja kysy lisää:
Jutta Lassila, jutta.lassila@turunkriisikeskus.fi
FM, opettaja (AmO), hortonomi (AMK), työnohjaajaopiskelija
Ota yhteyttä ja kysy lisää:
Jutta Lassila
FM, opettaja (AmO, IPTE),
hortonomi (AMK)
jutta.lassila@turunkriisikeskus.fi
Keskusteluapua luonnossa kävellen
Onko sinulla elämänkriisi, johon kaipaisit keskusteluapua? Tuntuisiko sinusta mukavalta keskustella luonnossa kävellen? Turun kriisikeskuksessa on mahdollisuus hakea tällaista tukea. Keskustelussa voidaan hyödyntää luonnon rauhoittavaa vaikutusta ja pitää välillä taukoja luontoa ihaillen. Keskustelut voidaan käydä esimerkiksi jokirannassa kävellen.
Tapaamisia pidetään saman verran kuin muussakin keskusteluavussa Turun kriisikeskuksella eli keskimäärin 1-5. Ensimmäinen tapaaminen voidaan pitää myös kriisikeskuksen sisätiloissa, jos asiakas niin toivoo.
Voit hakea keskusteluapua esimerkiksi seuraavanlaisiin tilanteisiin:
- Ihmissuhdeongelmat tai yksinäisyys
- Työelämän huolet tai työttömyys
- Huoli läheisestä
- Stressaava elämäntilanne
Jos kiinnostuit, niin ota yhteyttä osoitteeseen JUTTA.LASSILA@TURUNKRIISIKESKUS.FI ja jätä puhelinnumerosi, niin sinulle soitetaan tilanteen kartoittamiseksi.
Keskusteluapu luonnossa kävellen ei ole tarkoitettu traumaattisiin kokemuksiin eikä mielenterveyden ongelmiin.
Vertaistukiryhmät nepsylasten ja -nuorten vanhemmille
Oletko Turussa tai Turun ympäryskunnissa asuva nepsylapsen ja / tai nepsynuoren vanhempi? Haluaisitko keskustella nepsyvanhemmuudesta ja siihen liittyvistä asioista turvallisessa vertaistukiympäristössä? Turun alueen nepsylasten / nepsynuorten vanhemmille järjestetään ammatillisesti ohjattuja vertaisryhmiä Turun Kriisikeskuksessa. Ryhmiä järjestetään syksyisin ja keväisin. Ryhmät kokoontuvat yleensä 8 kertaa viikoittain ja ne toimivat suljettuina ryhminä, eli samat osallistujat ovat mukana alusta loppuun. Ryhmään mahtuu 10 ryhmäläistä, ja ryhmää ohjaa 2 koulutettua ryhmänohjaajaa.
Ryhmiä on koottu mm. seuraavien teemojen ympärille:
- Mitä haasteita nepsylasten vanhemmuuteen liittyy
- Minkä ikäisiä nepsylapsia diagnosoidaan ja miksi
- Mitkä ovat nepsyydet oireet eri ikävaiheissa
- Mitä tukitoimia yhteiskunta voi nepsyille ja heidän vanhemmilleen antaa
- Mitä tukea vanhemmat tarvitsevat ja mitä vinkkejä voivat antaa toisilleen.
Lisäksi osallistujat saavat itse vaikuttaa siihen mitä aiheita ryhmän aikana käydään läpi.
Mikäli olisit kiinnostunut osallistumaan ryhmään, ilmoittautumiset ja kyselyt voi lähettää kriisikeskuksen työntekijälle ja nepsyvalmentajalle Anu Touruselle osoitteeseen anu.tourunen@turunkriisikeskus.fi. Kaikki ryhmiin ilmoittautuneet haastatellaan etukäteen ja lopullinen osallistumispäätös tehdään vasta haastattelun jälkeen.
Syksyn 2023 ryhmä alkaa 24.10. klo 17.30 Turun kriisikeskuksella. Kevään 2024 ryhmän ajankohta tarkentuu myöhemmin.
MIELItietty-hanke päättyy
Turun kriisikeskuksen kolmevuotinen parisuhdekriisityön kehittämishanke MIELItietty (2020- 2022) ei saanut STEA:lta jatkorahoitusta ja näin ollen MIELItietyn hanketyö päättyy keväällä 2023. Uusia asiakkaita MIELItiettyyn ei enää oteta tänä vuonna. Turun kriisikeskuksen ak1-työssä parityöskentelyä toteutetaan kuitenkin pienimuotoisesti muun asiakastyön ohessa. MIELItietyn hankkeessa toteuttama parikriisityön opas kriisityöntekijöille jää työkaluksi asiakastyöskentelyssä myös hankkeen jälkeen käytettäväksi.
Parien ja perheiden tukeminen on työtä, jolla on iso merkitys niin yksilön kuin yhteiskunnankin näkökulmasta ja toivomuksena on, että siihen luodaan edellytyksiä ja resursseja myös jatkossa.
MIELItietyn hanketyöntekijät haluavat kiittää kaikkia yhteistyökumppaneita, asiakkaita ja rahoittajaa kuluneista vuosista!
Keskusteluapua puistossa kävellen
Onko sinulla elämänkriisi, johon kaipaisit keskusteluapua? Tuntuisiko sinusta mukavalta idealta käydä keskustelu puistossa tai metsässä kävellen? Turun kriisikeskuksessa on mahdollisuus hakea tällaista tukea. Keskustelussa voidaan hyödyntää luonnon rauhoittavaa vaikutusta ja pitää välillä taukoja kevätluontoa ihaillen.
Tapaamisia pidetään saman verran kuin muussakin keskusteluavussa Turun kriisikeskuksella eli keskimäärin 1-5. Ensimmäinen tapaaminen voidaan pitää myös kriisikeskuksen sisätiloissa, jos asiakas niin toivoo.
Voit hakea keskusteluapua esimerkiksi seuraavanlaisiin tilanteisiin:
- Ihmissuhdeongelmat tai yksinäisyys
- Työelämän huolet tai työttömyys
- Huoli läheisestä
- Huoli omasta terveydestä
- Stressi, ahdistus ja ylivirittyneisyys
- Huoli maailman tilasta
Jos kiinnostuit, niin ota yhteyttä osoitteeseen jutta.lassila@turunkriisikeskus.fi ja jätä puhelinnumerosi, niin sinulle soitetaan tilanteen kartoittamiseksi.
Keskusteluapua luonnossa kävellen ei anneta traumaattisiin kokemuksiin. Niihin kannattaa hakea kriisikeskuksen normaalia keskusteluapua numerosta 040 8223961.
Apua ja tukea Ukrainan tilanteessa -tiedote 3.3.2022
APUA JA TUKEA UKRAINALAISILLE YKSILÖASIAKKAILLE JA PERHEILLE. Yksilöasiakkaat ja perheet, joita sota koskettaa, saavat ajan kriisityöntekijöille p. 040 8223961/ Turun kriisikeskuksen ajanvaraus.
APUA JA TUKEA YRITYKSILLE. Yrittäjät ja maatalousyrittäjät, jotka työllistävät ukrainalaisia työntekijöitä. Kriisikeskuksesta voi tiedustella ryhmämuotoista kriisi-infon työpaikallenne. Noin 1 – 1,5h mittaisessa tapaamisessa tähdätään siihen, että osallistuja saa tietoa ja keinoja oman hyvinvoinnin tukemiseen vaikeassa tilanteessa.
APUA JA TUKEA YRITTÄJILLE. Yrittäjät, jotka kannattelevat työntekijöitään, voivat soittaa keskukseemme p. 040 8223961 ja jättää soittopyynnön. Voit keskustella ja kartoittaa luottamuksellisesti tilannettasi yhdessä kriisityöntekijän kanssa. Yrittäjien on hyvä muistaa myös oma jaksaminen. Kriisikeskuksen yksilökäynnit, kriisipuhelin (24/7) ja tukinet ovat käytettävissä.
APUA JA TUKEA OPPILAITOKSILLE JA YHTEISÖILLE. Halutessanne voimme tulla pitämään ryhmämuotoisen kriisi-infon. Noin 1 – 1,5h mittaisessa tapaamisessa tähdätään siihen, että osallistuja saa tietoa ja keinoja oman hyvinvoinnin tukemiseen vaikeassa tilanteessa.
APUA JA TUKEA VENÄLÄISILLE. Alueellamme asuvat venäläiset, joita sota koskettaa tavalla tai toisella. Voit tulla yksin tai yhdessä toisen kanssa.
APUA JA TUKEA IHAN JOKAISELLE. Sota Euroopassa on vakava asia ja koskettaa meistä monia, vaikka Suomeen ei kohdistukaan suoraa uhkaa. Jos koet, että tarvitset keskusteluapua, ota yhteyttä:
*Turun kriisikeskukseen 040 8223 961
*Mieli ry Kriisipuhelimeen 09 2525 0111 (24/7)
*MIELI tukisuhde verkkokriisikeskus Tukinet osoitteessa www.tukinet.net
*Yrittäjän kriisikeskuksen verkkosivut
*MIELI kriisikeskusverkoston verkkosivut
MATERIAALIA OMAN HYVINVOINNIN TUEKSI ERI KIELILLÄ. Ukrainan kriisi herättää paljon huolta ja pelkoa. Omasta hyvinvoinnista kannattaa pitää huolta juuri nyt, kun kriisi on päällä. Linkkien takaa löytyy vakauttavaa ja hyvinvointia tukevaa materiaalia ja harjoituksia eri kielillä.
https://www.mielenterveysseurat.fi/turku/materiaalit/serenen-materiaalit/
https://www.who.int/publications/i/item/9789240003927
***Älä jää yksin, olemme täällä sinua varten***
Turun kriisikeskus
Maariankatu 6 b 3.krs
20100 Turku
Ajanvaraus ma-to 9-15 p. 040 8223961
MIELI Lounais-Suomen mielenterveys ry vuosikokous
KOKOUSKUTSU
MIELI Lounais-Suomen mielenterveys ry:n vuosikokous
pidetään TEAMS etäyhteydellä tiistaina 23.4. 2024 klo 17.00.
Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat.
Tervetuloa kokoukseen!
Hallitus
Etäyhteys edellyttää ennakkoilmoittautumista, muilta kuin hallituksen jäseniltä.
ilmoittautuminen 12.4.2024 mennessä sihteerille osoitteeseen minna.riitahaara@turunkriisikeskus.fi. Nimeäthän viestin otsikolla ilmoittautuminen vuosikokoukseen.
LINITY – tukea itsemurhaa yrittäneille
Turun kriisikeskus tarjoaa tukea itsemurhaa yrittäneille. Ajan varaamiseen ei tarvita lähetettä ja keskustelut ovat maksuttomia. Työskentely on luottamuksellista ja työntekijöitä sitoo vaitiolovelvollisuus.
LINITY -interventio perustuu Bernin yliopiston psykiatrisella poliklinikalla kehitettyyn
ASSIP-malliin (Attempted Suicide Short Intervention Program). Suomessa LINITY-malli on ollut käytössä 2015-alkaen ja LINITY-interventiota suositellaan Käypä hoito suosituksessa itsemurhaa yrittäneille.
MITÄ: Yksilöllinen interventio, jonka tavoite on ennaltaehkäistä itsemurhakäyttäytyminen. Menetelmä perustuu itsemurhakäyttäytymisen laukaisevien tekijöiden tunnistamiseen ja turvasuunnitelmaan, jolla vältetään ajautuminen uuteen itsemurhayritykseen. Interventio koostuu 3-4 tapaamisesta jonka jälkeen yhteyttä pidetään kirjeitse 2v ajan.
KENELLE: Henkilöille, joilla on taustalla ensimmäinen tai toinen itsemurhayritys.
MILLOIN: 1-2-viikon kuluttua itsemurhayrityksen jälkeen tai heti, kun akuutti sairaalahoito ei enää
ole tarpeen.
Täältä voit ladata LINITY-esitteen
Yhteydenotot ja ajanvaraus suoraan työntekijöiltä:
*Anne Järnstedt
puh. 044 740 5030
anne.jarnstedt(at)turunkriisikeskus.fi
*Petra Koski
puh. 044 3567882
petra.koski(at)turunkriisikeskus.fi
Vapaaehtoistyön koulutus – haku käynnisssä
Millaisessa vapaaehtoistyön muodossa näkisit itsesi? Tukihenkilönä lapselle, nuorelle tai maahanmuuttajalle? Kriisipuhelinvastaajana tai tukihenkilönä Tukinetissä? Kevään vapaaehtoistyön koulutus alkaa maaliskuussa 2022. Ota yhteyttä jutta.lassila(at)turunkriisikeskus.fi ja varaa aika haastatteluun.
Koulutusaikataulu
1) ma 7.3 klo 16.30 -19.30
2) ma 14.3 klo 16.30 -19.30
3) ke 16.3 klo 16.30 -19.30
4) ma 21.3 klo 16.30 -19.30
5) la 26.3 klo 9-15
6) ma 28.3 klo 16.30 -19.30
7) ma 4.4 klo 16.30 -19.30
8) ma 11.4 klo 16.30 -19.30
Syventävä koulutus:
Kriisipuhelin 20.4 & 22.4 klo16.30 ->
Tukisuhde 25.4 klo16.30- 18.30
Tukinet sovitaan erikseen. Saattaa olla päivällä/etänä
Lasten sururyhmä 12-15-vuotiaille alkamassa syyskuussa 2023
Lisätietoa ja ilmoittautuminen:
Marja-Liisa Suorlahti, 044 4973109 marja-liisa.suorlahti@turunkriisikeskus.fi
Sururyhmä on koulutettujen vapaaehtoisten ohjaama vertaistukiryhmä kouluikäisille lapsille ja nuorille, joiden läheinen on kuollut. Ryhmässä jäseniä tuetaan menetyksen läpikäymisessä sekä keskustellaan kuolemasta ikäkaudelle sopivin keinoin. Luovuus ja toiminnallisuus ovat vahvasti läsnä ja ryhmässä tarkastellaan surua esimerkiksi kuvataiteen tai tarinoiden kautta.
Ryhmä käynnistyy, kun sopiva määrä samaan ikäryhmään kuuluvia on haastateltu ja valikoitunut ryhmään.
Ryhmä kokoontuu Turun kriisikeskuksessa, Maariankatu 6 B
Ryhmään valitaan 4 – 6 sopivasti saman ikäistä lasta/nuorta. Sururyhmä on suljettu ja sinne osallistuvien toivotaan sitoutuvan jokaiselle ryhmäkerralle (yht. 5 syksyn -23 aikana). MIELI Lounais-Suomen Mielenterveys ry:n Feeniks-työntekijä, Marja-Liisa Suorlahti on sururyhmän yhteyshenkilö ja haastattelee sururyhmään osallistuvat sekä heidän perheensä.
Kriisikeskuksen palvelut tarjolla aiempaa paremmin
Turun kriisikeskus tarjoaa lyhytaikaista keskusteluapua ja tukea kriisistä selviytymisen tueksi matalalla kynnyksellä.
Kriisikeskuksen keskusteluavun piiriin voit tulla esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:
-Olet muuttanut uudelle paikkakunnalle
-Parisuhteesi on päättynyt
-Sinä tai läheisesi on sairastunut
-Koet stressiä opinnoista
-Työelämä kuormittaa
-Ihmissuhteesi on solmussa
-Arjen muissa haasteissa
– Parisuhteessasi on haasteita
– Sinulla on huoli lapsesta tai läheisestä
-Olet kokenut jotain sellaista, joka vaivaa sinua toistuvasti esim. tulee väkisin mieleesi, vaikuttaa nukkumiseen tai keskittymiskykyyn, mielialaan ja arjen toimintakykyyn. Tällaisia tilanteita voi olla esimerkiksi onnettomuuteen joutuminen, väkivallan (fyysinen, seksuaalinen, henkinen) kokemus, läheisen kuolema, yllättävä ero.
Mielenterveyden häiriöiden hoito sekä masennus ja ahdistus joiden aiheuttajaa ei pystytä nimeämään, ohjautuvat toimintamme ulkopuolelle. Myös tilanteet joissa on useampia pitkään jatkuneita kriisejä, ei pystytä lyhytaikaisella keskusteluavulla purkamaan täysin. Näissä tapauksissa ota yhteyttä asuinkuntasi terveyskeskukseen.
Ole rohkeasti yhteydessä meihin! Jokainen kokee kriisit elämässään eri tavalla ja eriasteisina, meillä Turun kriisikeskuksessa asiakas kohdataan aina arvostavasti ja ammattitaidolla. Vaikka olisit epävarma tilanteesi kanssa, ole yhteydessä, sillä voit arvioida vielä yhdessä vastaanottotyöntekijämme kanssa sinulle oikeaa tukimuotoa/palvelutahoa.
Kriisikeskuksen asiakkaaksi pääsee ilman lähetettä ja käynnit ovat maksuttomia.
Tarjoamme keskusteluapua kriisityöntekijöiden sekä koulutettujen vapaaehtoisten voimin etävastaanottona. Tällä hetkellä resurssimme ovat erinomaiset mm. vapaaehtoistemme tarjoaman puhelinvälitteisen työskentelyn kautta,kuten elämänmuutoksen tilanteissa,taloudellisessa huolessa,oman jaksamisen huolessa ja kriiseissä jotka ovat tapahtuneet lähimenneisyydessä. Myös ennaltaehkäisevästi nämä puhelinvälitteiset resurssit ovat helposti ja nopeastikin käytettävissäsi. Keskimääräinen jonotusajan arviomme on 3-6viikkoa.
Ajanvarauksesta ja tiedusteluista vastaa vastaanottotyöntekijämme numerossa 040 8223 961 ma-to klo 10-15 tai sähköpostilla toimisto@turunkriisikeskus.fi